Φροντιστήριο ΜΕ Mathisis
Φροντιστήριο ΜΕ Mathisis
Διαφημιστείτε στο ilialive.gr
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Αυτοδιοίκηση

Πύργος: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της μελέτης νομιμοποίησης του αλιευτικού καταφυγίου Σκαφιδάς

Πύργος: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της μελέτης νομιμοποίησης του αλιευτικού καταφυγίου Σκαφιδάς Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ/ILIALIVE.GR
Φροντιστήρια Ορόσημο - Θαλής
Φροντιστήρια Ορόσημο - Θαλής

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis


Από το Υπ. Ναυτιλίας η τελική έγκριση-Στόχος η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και του γιότινγκ

Στις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη νομιμοποίηση του αλιευτικού καταφυγίου της Σκαφιδιάς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Κώστας Νικολούτσος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Αργυρόπουλου.

Ο κ. Νικολούτσος τόνισε ότι το αλιευτικό καταφύγιο της Σκαφιδιάς αποτελεί σημαντικό σημείο για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και ιδιαίτερα του γιότινγκ στην περιοχή. Όπως εξήγησε, η απόσταση μεταξύ Σκαφιδιάς και Κατακόλου είναι περίπου επτά ναυτικά μίλια, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία ενδιάμεσων λιμενικών υποδομών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο σχεδιασμός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ενιαίο λιμενικό σύστημα Ηλείας, που θα περιλαμβάνει την Κυλλήνη, τη Γλύφα, το Παλούκι, το Κατάκολο και ενδιάμεσα τη Σκαφιδιά, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης για τα σκάφη αναψυχής»

Σε εξέλιξη η μελέτη νομιμοποίησης

Ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ ανέφερε ότι όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση διαπιστώθηκε πως ο Δήμος Πύργου δεν μπορούσε να προχωρήσει τη σχετική μελέτη, καθώς ο χώρος θεωρητικά ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Για τον λόγο αυτό προχώρησε η ανάθεση νέας μελέτης για τη νομιμοποίηση του αλιευτικού καταφυγίου.

Η μελέτη βρίσκεται ήδη σε πρώτη φάση ολοκλήρωσης και αναμένεται η έγκριση και υπογραφή της από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Πύργου. Στη συνέχεια, ο ανάδοχος θα προχωρήσει στη σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μόλις ολοκληρωθεί θα κατατεθεί ο φάκελος στο Υπουργείο Ναυτιλίας για την τελική έγκριση.

Όπως σημείωσε ο κ. Νικολούτσος, «η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν έργα υποδομής στο λιμανάκι της Σκαφιδιάς. Μετά τη νομιμοποίηση θα μπορούν να προχωρήσουν μελέτες για παρεμβάσεις όπως η κατασκευή προσήνεμου μόλου, η εκβάθυνση και η δημιουργία κρηπιδωμάτων, με στόχο την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι πόροι για τα απαραίτητα έργα, τα οποία, όπως είπε, θα συμβάλουν σημαντικά στην αξιοποίηση της Σκαφιδιάς στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.

Προβλήματα νομιμότητας στις παρεμβάσεις

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος επισήμανε ότι σήμερα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση στο λιμανάκι της Σκαφιδιάς χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη νομιμοποίηση.

Όπως εξήγησε, ακόμη και εργασίες καθαρισμού εντός του λιμένα απαιτούν συγκεκριμένες διαδικασίες, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες, ιδιαίτερα για τους αλιείς της περιοχής. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο δήμος προσπαθεί να βρει λύσεις, επισημαίνοντας ότι εργασίες καθαρισμού μπορούν να γίνουν εκτός λιμανιού, ενώ για παρεμβάσεις στον βυθό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή λόγω της έλλειψης νόμιμου πλαισίου.
Τέλος, ανέφερε ότι ο Δήμος Πύργου συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη μελέτη των πλημμυρικών φαινομένων και της διάβρωσης των ακτών. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε αυτοψία στις εκβολές του ποταμού Ιάρδανου, ώστε να εξεταστούν παρεμβάσεις που θα προστατεύουν την περιοχή και θα συμβάλουν στη θωράκιση του λιμανιού της Σκαφιδιάς.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις