Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Αυτοδιοίκηση

Αμαλιάδα: Κλαδέματα και κοπές δέντρων με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων

Αμαλιάδα: Κλαδέματα και κοπές δέντρων με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων Φωτογραφία: isaac1112_magnific
Παρεμβάσεις σε 178 δέντρα διαφορετικών διαστάσεων-Προβλέπονται ειδικοί κανόνες προστασίας
Up & High Media & Productions
Up & High Media & Productions
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Στην ενίσχυση των παρεμβάσεων για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών, μέσω οργανωμένων εργασιών κλαδέματος, διαμόρφωσης και κοπής δέντρων σε όλη τη Δ.Ε. Αμαλιάδας, προχωρά ο Δήμος Ήλιδας. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η  μείωση της επικινδυνότητας δέντρων και η πρόληψη ενδεχόμενων επικίνδυνων περιστατικών.

Οι εργασίες που θα γίνουν από εξειδικευμένο προσωπικό, αφορούν δέντρα διαφορετικών διαστάσεων, από χαμηλά και μεσαίου ύψους έως πολύ υψηλά, σε πάρκα, δενδροστοιχίες και άλλα σημεία της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα σημεία όπου απαιτούνται εξειδικευμένες εργασίες ή υπάρχει αυξημένος βαθμός δυσκολίας και πρόσβασης.

Σύμφωνα με τη μελέτη της αρμόδιας υπηρεσίας, οι παρεμβάσεις έχουν διττό στόχο: αφενός τη διατήρηση της υγείας και της σωστής ανάπτυξης των δέντρων και αφετέρου την προστασία ανθρώπων, οχημάτων και παρακείμενων κατασκευών από πιθανές πτώσεις κλάδων ή δέντρων.

Οι κοπές και οι κλαδεύσεις θα πραγματοποιηθούν σε δέντρα που θα υποδεικνύονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Δέντρα από 4 έως άνω των 20 μέτρων

Στη μελέτη έχουν προβλεφθεί συνολικά 178 δέντρα, τα οποία κατανέμονται σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με το ύψος και τη δυσκολία των εργασιών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διαμόρφωση, ανανέωση κόμης ή κοπή 5 μεσαίων δέντρων, ύψους έως 4 μέτρα, 25 δέντρων από 4 έως 8 μέτρα και 40 δέντρων από 8 έως 12 μέτρα.

Παράλληλα, περιλαμβάνονται 50 μεγάλα δέντρα ύψους από 12 έως 16 μέτρα, 35 δέντρα από 16 έως 20 μέτρα, 3 δέντρα άνω των 20 μέτρων, καθώς και 20 δέντρα ειδικών περιπτώσεων άνω των 16 μέτρων.

Η μελέτη προβλέπει ότι οι ακριβείς θέσεις και τα είδη των δέντρων θα καθορίζονται από την υπηρεσία, καθώς η έκταση της Δημοτικής Ενότητας Αμαλιάδας και ο μεγάλος αριθμός των αναγκών δεν επιτρέπουν την εκ των προτέρων πλήρη καταγραφή τους.

Με προσοχή και προστασία των δέντρων

Παράλληλα, η διαδικασία προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες για την προστασία των ίδιων των δέντρων. Οι εργασίες θα πραγματοποιούνται την κατάλληλη εποχή του έτους, αποφεύγοντας περιόδους καύσωνα ή παγετού, ενώ τα εργαλεία και τα μηχανήματα θα καθαρίζονται και θα απολυμαίνονται ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης παθογόνων οργανισμών από προσβεβλημένα σε υγιή δέντρα.

Οι τομές των κλαδιών θα πρέπει να είναι λείες και πλάγιες, προκειμένου να αποφεύγεται η συσσώρευση υγρασίας, ενώ προβλέπεται και η χρήση ειδικού επικαλυπτικού πληγών των δέντρων όπου απαιτείται.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

vlaxantoni pop xmas24
vlaxantoni pop xmas24 300x300
vlaxantoni pop xmas24
Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας