Αρρυθμίες και αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητα των υπηρεσιών προκαλούν οι κλειστές τράπεζες και τα capital controls - Δεν εκτελείται καμία οικονομική συναλλαγή, δεν πληρώνονται εργολάβοι, ανεστάλησαν όλοι οι διαγωνισμοί και τα χρηματικά εντάλματα συσσωρεύονται
Η συνεχιζόμενη τραπεζική αργία και τα capital controls που έχουν σταματήσει όλη την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην αγορά και στον ιδιωτικό τομέα, έχουν προκαλέσει οικονομική ασφυξία και τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που αδυνατούν να λειτουργήσουν. Από την αρμόδια ταμειακή υπηρεσία, δεν γίνεται καμία πληρωμή, τα χρηματικά εντάλματα τους έχουν επιστραφεί από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού ελέγχου, δεν κόβονται επιταγές με αποτέλεσμα να μην πληρώνεται κανένας ιδιώτης ή εργολάβος που έχει οικονομικές συναλλαγές με την Περιφέρεια. Το μόνο που έχουν κατορθώσει να θέσουν υπό έλεγχο, είναι η προμήθεια καυσίμων για τα αυτοκίνητα και πάσης φύσεως οχήματα της ΠΕ Ηλείας , αφενός με συνεννοήσεις που έχουν κάνει με πρατηριούχους και αφετέρου περιορίζοντας όλες τις μετακινήσεις. Μεγάλες είναι ωστόσο και οι επιπτώσεις στα έργα που εκτελούνται και στα οποία εμπλέκεται η ΠΕ Ηλείας, καθώς δεν γίνονται ούτε εδώ πληρωμές των εργολάβων και τα όποια εργοτάξια λειτουργούσαν έχουν ερημώσει.
Ειδικότερα για το θέμα αυτό, μίλησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος αναλύοντας τα προβλήματα που υπάρχουν , διατηρούν βεβαίως την ψυχραιμία τους, αλλά υπάρχει σοβαρή αρρυθμία στην καθημερινότητα των υπηρεισών.
« Κατ αρχήν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται από την στιγμή που έκλεισαν οι τράπεζες, είναι ότι δεν υπάρχει ρευστότητα- όπως και παντού- στις υπηρεσίες μας. Οι πρώτες λοιπόν επιπτώσεις, είναι στα έργα μας, οι ανάδοχοι των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και με τους οποίους έχουμε συμβάσεις, δεν μπορούν να έχουν από μας την ρευστότητα που χρειάζεται για να συνεχίσουν τα έργα και γι αυτό τα εργοτάξια, ένα- ένα με τη σειρά έχουν ή κλείσει ή αναστείλει τις εργασίες τους,. Εμείς υποχρεωνόμαστε εκ των πραγμάτων από τη στιγμή που τα διαθέσιμά μας έχουν μεταφερθεί σε λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδας άρα έχουμε ένα πρόβλημα χρηματοδότησης των έργων, με απόφασή μας έχουμε διακόψει και όλους τους διαγωνισμούς σε όποια φάση κι αν βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων. Οι ίδιες οι εργοληπτικές εταιρίες δια μέσω των εκπροσώπων τους μας έχουν κοινοποιήσει με έγγραφά τους ότι δεν έχουν καμία δυνατότητα να συνεχίσουν έργα, διαγωνισμούς κλπ γιατί πρώτον χρειάζονται εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες και δεν μπορούν να πάρουν. Αυτά είναι τα πρώτα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε με διαγωνισμούς έργων που θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε και πάνε τώρα πίσω.
Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε όπου απαιτούνται παράβολα και συναλλαγές με τις τράπεζες. Το θέμα με τα καύσιμα που είναι απαραίτητα για τα οχήματα των διαφόρων υπηρεσιών μας το αντιμετωπίζουμε προς το παρόν με συμφωνίες που έχουμε κάνει με πρατηριούχους , έχουμε τα αυτοκίνητά μας σε μια ετοιμότητα, το μεγάλο μας άγχος ήταν οι εκλογές όπου έπρεπε να κινηθούν και κινήθηκαν και έπρεπε να είμαστε πλήρεις σε καύσιμα για να ολοκληρώσουμε την εκλογική διαδικασία όπως έπρεπε.
Αυτό που πρέπει όμως να έχουμε κατά νου και πραγματικά το απεύχομαι, είναι να έχουμε κάποιο σοβαρό έκτακτο γεγονός γιατί βρισκόμαστε μέσα στην αντιπυρική περίοδο και πρέπει να υπάρχει μέριμνα για να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι και αυτό το έχουμε προσωρινά εξασφαλίσει, δεν ξέρουμε όμως μέχρι πότε, αν και η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχουν καύσιμα για έξι μήνες. Μειώσαμε βεβαίως πολύ τις μετακινήσεις μας, κάνουμε τα απολύτως απαραίτητα, αλλά μην ξεχνάτε ότι πρέπει να πηγαίνουμε 4 φορές τη βδομάδα στα σφαγεία, να πάμε στους εξαγωγείς – αν και ούτε αυτό συμβαίνει τώρα- αλλά όπου κάποιος εξαγωγέας θέλει να στείλει προϊόντα εμείς πρέπει να είμαστε εκεί, ή όπου γενικώς πρέπει να γίνονται έλεγχοι από εμάς. Μέχρι στιγμής πάντως οι υπηρεσίες το καταφέρνουν, θα δούμε στην συνέχεια πως θα εξελιχθεί.»
Σωρός τα χρηματικά εντάλματα
Από την πλευρά του, ο Δ/ντής Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών της ΠΕ Ηλείας κ. Βασίλης Αλεξόπουλος συμπληρωματικά τόνισε ότι έχουν μαζευτεί ένα σωρό τραπεζικά εντάλματα που δεν μπορούν να πληρωθούν και βεβαίως δεν κόβουν επιταγές γιατί στην ουσία είναι άχρηστες αφού κανείς δεν μπορεί να τις εξαργυρώσει.
«Με τις υπηρεσίες δεν υπάρχει θέμα, η εκκαθάριση των δαπανών γίνεται κανονικά. Το πρόβλημα όμως που έχουμε, είναι ότι δεν μπορούμε να εκδώσουμε επιταγές και όπως ενημερώθηκα μόλις από την Ταμειακή μας υπηρεσία, έχουμε πάρα πολλά χρηματικά εντάλματα που μας έχουν επιστραφεί από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού ελέγχου και παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε λόγω της τραπεζικής αργίας να κόψουμε επιταγές. Μεταξύ των δαπανών αυτών ενδεικτικά αναφέρω μεταφορείς μαθητών ( για δρομολόγια που έχουν εκτελεστεί), κυρίως ταξιτζήδες και προμηθευτές του Ν. Ηλείας. Δηλαδή αυτά τα χρήματα προορίζονταν για δικούς μας Ηλείους προμηθευτές, θα τροφοδοτούσαν δηλαδή την Ηλειακή οικονομία, την τοπική αγορά αλλά υπάρχει πρόβλημα. Ελπίζω όπως όλος ο κόσμος να λήξει η τραπεζική αργία για να μπορέσει να γίνει επανεκκίνηση όλης της οικονομίας και να λειτουργήσουμε κι εμείς. Για να δώσουμε τις επιταγές στους δικαιούχους ή να πιστώσουμε τα αντίστοιχα χρήματα στους λογαριασμούς τους».
Πάντως όσον αφορά διπλώματα οδήγησης και πληρωμή παράβολων που ενδιαφέρουν πολύ κόσμο, ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε ότι εκεί δεν υπάρχει κανένα θέμα γιατί τα παράβολα χορηγούνται από την Δ.Ο.Υ στην αρμόδια Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ πρόβλημα δεν υπάρχει ούτε στις μεταβιβάσεις των αυτοκινήτων γιατί λύθηκε το θέμα της πληρωμής με το e-banking.
Ελένη Παπαδοπούλου



















