Και νέα αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης το τελευταίο δίμηνο - Σταθμός Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών δημιουργείται στον Πύργο
Ένα βήμα παραπέρα, προχωρά η δημοτική αρχή Πύργου στο θέμα της ανακύκλωσης, εκπονώντας μελέτη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τοπικού σχεδίου ορθολογικής διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών.
Μια μελέτη που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και που βάζει στην πρωτοπορία το Δήμο Πύργου που τους τελευταίους μήνες έχει αναπτύξει, σημαντική δυναμική στον τομέα της ανακύκλωσης.
Χθες, εκπρόσωποι του μελετητικού γραφείου «ΕΠΤΑ» που έχει αναλάβει και την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, οι κ.κ. Γ. Ηλιόπουλος και Μ. Χιωνίδης, είχαν συνάντηση εργασίας στο Λάτσειο με τον δήμαρχο Γ. Λιατσή, τον αντιδήμαρχο Δ. Μπέλτσο, τη Διευθύντρια της Δ/νσης Καθαριότητας και Πρασίνου Γ. Συσκάκη και το Διευθυντή της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Γ. Αλεξόπουλο.
«Αντικείμενο της συνάντησης αυτής, ήταν να έρθουμε σε μια τελική συνεννόηση με την ομάδα μελετητών που θα ασχοληθεί με μια μελέτη που για πρώτη φορά γίνεται στην περιοχή μας και που έχει σχέση με την ορθολογική διαχείριση των ανακυκλώσιμων αποβλήτων» είπε ο κ. Λιατσής προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα, η σύσκεψη αυτή, εκφράζει και την αισιοδοξία του, από πολιτικής πλευράς, ότι η πατρίδα θα βρεθεί στο δρόμο που θα μπορεί να εξυπηρετεί τέτοιες δράσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα από τους μελετητές που αφορά την πόλη μας και απεικονίζεται κυρίως από τα στοιχεία που τα έχουμε σε μια πρώτη έκθεση, προσωπικά εμένα με εντυπωσίασε καθώς είναι απολύτως συμβατή με τα όσα χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή μιας διαχείρισης που θα έχει ως αποτέλεσμα να τονίζει τον πολιτισμό που έχουμε διάθεση να έχουμε σε αυτή την πόλη».
Ο εκπρόσωπος του μελετητικού γραφείου κ. Γιώργος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι το εν λόγω σχέδιο είναι πολύ πιο ευρύ, απ’ ότι μπορεί να απεικονιστεί σε μια μελέτη η οποία θα ολοκληρωθεί σε 2-3 βδομάδες, τονίζοντας ότι αφορά τη συμμόρφωση με κανόνες της Ε.Ε. για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση σε δημοτικές δράσεις και αρμοδιότητες ανακύκλωσης υλικών και οργανικών αποβλήτων, αποφάγια δηλαδή, με σκοπό τη μείωση των σύμμικτων απορριμμάτων. «Σύμμικτα απορρίμματα τα οποία, πέρα του κόστους διαχείρισης που είναι μεγαλύτερο για να τα διαχειριστούμε και να τα θάψουμε έχουν και μεγάλο κόστος μεταφοράς. Ακόμα και αν είμασταν σε μια κατάσταση σταθερή -που θα βρεθούμε ίσως τους επόμενους μήνες μετα τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς με τη μεταβατική διαχείριση που είναι αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ- θα πρέπει να μειώσουμε σε κάθε περίπτωση τα σύμμικτα και ένα τοπικό σχέδιο σαν και αυτό που βρίσκεται στην έναρξη της μελέτης, είναι σημαντικό να προτείνει δράσεις που πέρα από τη συμμόρφωση τους με την Ε.Ε. να είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες σε μια πόλη με το προφίλ του Δήμου Πύργου. Όλα αυτά πρέπει να μελετηθούν σοβαρά για να μπορούν να κατατεθούν πλέον στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και με τις πρώτες προσκλήσεις εφόσον παραμείνουμε φυσικά ως ισότιμο ενεργό μέλος της Ε.Ε. να κατατεθούν για να χρηματοδοτηθούν δράσεις όπως έργα, εξοπλισμός και φυσικά μελέτες απαιτούμενες για την πλήρη ωρίμανση και δημοπράτηση όπως και υπηρεσίες ευαισθητοποίησης του κοινού που θα πρέπει να είναι σημαντικές για να μπορέσουν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι».
Παράλληλα, επισήμανε ότι παρότι το τοπικό σχέδιο ξεκινά από το σημείο αναφοράς μηδέν, διαπίστωσαν ότι ήδη λόγω της κρίσης που υπήρχε και των έκτακτων αναγκών τους τελευταίους μήνες, επετεύχθη ένα πρώτο μικρό αλλά ενδεικτικό ρεκόρ. «Και είναι το ρεκόρ της αύξησης της ανακύκλωσης του μπλε κάδου σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε επίπεδο που πλησιάζουν περιοχές που έχουν πετύχει πολύ καλά ποσοστά μετα από 5ετίες εντατικών προσπαθειών. Αυτό έχει να κάνει και με την ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσα από το πρόβλημα. Όμως πραγματικά υπάρχει ένα μικρό πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει αισιόδοξους τους πάντες. Θα μελετηθεί αυτό το σχέδιο, θα ολοκληρωθεί σε 2-3 βδομάδες και θα έρθει προς ενημέρωση των αρμόδιων του δήμου».
Ο αντιδήμαρχος κ. Μπέλτσος, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι σύμφωνο και εναρμονισμένο με το νέο εθνικό σχεδιασμό απορριμμάτων γεγονός που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν ότι απαιτείται με πλήρη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Όσον αφορά την ανακύκλωση, επισήμανε ότι και αυτή τη φορά υπήρξε σημαντική αύξηση των ποσοστών, τονίζοντας ότι από τους 205 τόνους το Μάιο, τον Ιούνιο έφτασαν τους 237 τόνους καταφέρνοντας μάλιστα και ένα μικρό ανταποδοτικό όφελος που καλύπτει αποκλειστικά τα πετρέλαια κίνησης.
«Συνεχίζουμε και θα φέρουμε και άλλο εξοπλισμό ανακύκλωσης για να μπορέσουμε το δίκτυο μας μέχρι τέλη Ιουλίου να εξαπλωθεί σε όλο το δήμο Πύργου. Ευελπιστούμε και στα πλαίσια του έργου και του τοπικού σχεδίου ότι θα δημιουργήσουμε και ένα ΣΜΑΥ ένας σταθμός μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων στον Πύργο που θα μας διευκολύνει πολύ. Τελειώνοντας να ευχαριστήσω δημότες για την μεγάλη συμμετοχή τους και να πως σε όσους δεν κάνουν ανακύκλωση, ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και πρέπει όλοι να συμμετάσχουν».
Η Δ/ντρια της Δ/νσης Καθαριότητας κ. Συσκάκη επισήμανε ότι το σχέδιο αυτό εκπονείται την πιο κατάλληλη στιγμή και στην πιο κρίσιμη φάση του δήμου και πως θεωρεί ότι πρόκειται για τα ην αρχή του τέλους, στο τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει το δήμο δυόμιση χρόνια τώρα.
Τέλος, ο Δ/ντής Τ.Υ. κ. Αλεξόπουλος επισήμανε ότι μέσα από αυτή τη μελέτη, οργάνωσης και διαχείρισης, με έμφαση στην ανακύκλωση στην πηγή, θα αυξηθεί το ποσοστό ανακυκλώσιμων μειώνοντας το κόστος που έχει η απομάκρυνση και μεταφορά των απορριμμάτων.
Κική Κολοβέρου
[email protected]



















