Σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής ασκεί με γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δήμου Ήλιδας «Ο Ηλείος» Αλέξανδρος Μανωλόπουλος και με μια σειρά επιχειρημάτων παρουσιάζει την εικόνα του νομικού προσώπου όπως παρελήφθη καθώς και τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία των δομών που εκπροσωπεί. Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:
«Ως πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Δήμου Ήλιδας «Ο Ηλείος» θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για τη στάση του πρώην δημάρχου κ. Γιάννη Λυμπέρη στο ακανθώδες θέμα του κολυμβητηρίου και εν γένει της λειτουργία του Νομικού μας Προσώπου.
Θα ξεκινήσω κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, καθώς δεν ακούω καμία εποικοδομητική σκέψη από την μείζονα αντιπολίτευση, πέρα από μια στείρα κριτική και μια απέλπιδα προσπάθεια αποδόμησης του «Ηλείου», όπως αυτή εκφράστηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο από τον κύριο Λυμπέρη. Από την πλευρά μου δεν θα επιτρέψω σε ένα δήμαρχο που είχε θητεία 16 ετών να ρίχνει αόριστα «ντουφεκιές» στον αέρα, καλυπτόμενος πίσω από το μανδύα της πολιτικής κριτικής απλώς για να κάνει θόρυβο.
Αντιθέτως, θα ακολουθήσω τον δρόμο της λογικής και της επιχειρηματολογίας, χωρίς λαϊκισμούς και ανέξοδα ψεύδη. Θα σας μιλήσω με απτά παραδείγματα, διότι σε αυτόν τον Δήμο δεν ήρθα να κάνω καριέρα πολιτικού, αλλά να συμβάλω στον εξωραϊσμό του και στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
Στη διάρκεια των τριών ετών που θήτευσα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ήλιδας διαπίστωσα με έκπληξη ότι οι οικονομικοί πόροι εξαντλούνται σε πηγές που μόνο ανάπτυξη δεν φέρνουν, ενώ ως «βραδυφλεγείς βόμβες» μέρα στα ταμεία μας χρέη που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του κυρίου Λυμπέρη, αφήνοντας πίσω της «τρύπιους» προϋπολογισμούς και ελλείμματα, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει και ο Δήμαρχος.
Αναλωνόμαστε καθημερινά στο να βάλουμε μια ταμειακή και οργανωτική τάξη σε αυτή την διάλυση των δομών που βρήκαμε πριν τρία χρόνια. Ίσως να ακούγεται ακραίο, αλλά σε αυτή την αρνητική διαπίστωση έχουν προχωρήσει και όσοι συμπολίτες μας συναλλάσσονται με τον Δήμο Ήλιδας. Τα πάντα και στον Νομικό μας Πρόσωπο λειτουργούσαν με τη λογική «ο φίλος, του φίλου» που μόνο δέσμιους κρατούν τους πολίτες και εκτεθειμένη αφήνουν την υπηρεσία.
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι πολιτικό όπως αόριστα και με μισόλογα προσπαθεί να μας πείσει ο κύριος Λυμπέρης, αλλά οργανωτικό,. Πρέπει δηλαδή να μπουν όλα τα γρανάζια σε μια σειρά για να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα η ατμομηχανή που λέγεται «Ηλείος».
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας ξεκαθαρίσω κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε στο Νομικό Πρόσωπο.
Λίγα χρόνια πριν αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου ο προϋπολογισμός του «Ηλείου» ήταν της τάξης του 1.100.000 ευρώ και στη συνέχεια μειώθηκε στις 800.000 ευρώ. Το 2013 και το 2014 ο προϋπολογισμός «συμπιέστηκε» στις 600.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι εκείνο το διάστημα ξεκινούσε και η λειτουργία του πολυδάπανου κολυμβητηρίου Αμαλιάδας.
Με λίγα λόγια, μείωναν τον προϋπολογισμό αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες του Νομικού Προσώπου. Αποτέλεσμα να παραλάβουμε έναν «Ηλείο» στην κυριολεξία πνιγμένο στα χρέη και τα ελλείμματα.
Στο θέμα των χρεών του «Ηλείου», μόνο για το ρεύμα του Αθλητικού Κέντρου παραλάβαμε από τον κύριο Λυμπέρη χρέος της τάξης των 200.000 ευρώ, δηλαδή στο 1/3 του προϋπολογισμού μας. Εμείς αντί να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών και κλείσιμο δομών, μέσω έκτακτης επιχορήγησης καταφέραμε να δώσουμε 115.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους της οφειλής στη ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη ενεργειών για μείωση ή αποπληρωμή τους.
Τα χρέη όμως δεν ήταν μόνο αυτά. Υπήρχαν χρέη ενοικίων για το πρώην πολιτιστικό κέντρο του Δήμου –όπου σήμερα στεγάζεται το ΚΑΠΗ–, χρέη για τη διοργάνωση του φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα», χρέη του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, χρέη προς τους συνταξιοδοτηθέντες υπαλλήλους του σταδίου, χρέη σε πολλές δικαστικές διεκδικήσεις, χρέη σε παλαιές οφειλές των συγχωνευμένων νομικών προσώπων, χρέη σε προμηθευτές, χρέη, χρέη, μόνο… χρέη! Άρα που στηρίζεται η επιχειρηματολογία του κυρίου Λυμπέρη, ότι τα αποτελέσματα λειτουργίας του «Ηλείου» είναι από δραματικά έως απελπιστικά; Μήπως στο γεγονός ότι αυτός τα δημιούργησε;
Και στο θέμα των έργων όμως που εμπλέκεται ο «Ηλείος» δεν μπορούν να μας κουνάνε το δάχτυλο! Όπως στο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι και στον Δ.Σ. του «Νομικού Προσώπου», ψηφίζονται υποχρεωτικές εργασίες για την διεκπεραίωση των έργων που είναι σε εξέλιξη.
Η λειτουργία του «Ηλείου» αν και δύσκολη υπόθεση, έχει μπει σε μια σειρά και ήδη αποδίδει καρπούς. Μπορεί να είναι κάτι που σήμερα δεν φαίνεται στον πολίτη του Δήμου Ήλιδας, όμως στο μέλλον η εύρυθμη λειτουργία θα θεωρείται αυτονόητο χάρη στις δικές μας ενέργειες και πολιτικές αποφάσεις. Μπορεί να είναι ο δύσκολος δρόμος, όμως είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος και αποδοτικός».




















