Καζάκος: "Εχθρός" των Ηλείων αγροτών η Ευρωπαϊκή Ένωση

Επίσκεψη στην ΕΑΣ Ηλείας -Ολυμπίας πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας ο επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Ηλείας του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο και στελέχητης διοίκησης της ΕΑΣ και μετά από την επίσκεψη τόνισε τα εξής:

«Θεωρούμε ότι ο νομός Ηλείας είναι ένας από τους κατ' εξοχήν αγροτικούς νομούς της χώρας μας και πρέπει να απορρίψει το "πάση θυσία στην ΕΕ", γιατί έχει οδηγήσει σε καταστροφή χιλιάδες μικροπαραγωγούς αγρότες και η οριστική τους καταστροφή θα έρθει τα επόμενα χρόνια. Ενδεχομένως και πιο σύντομα από ό,τι μπορούμε κι εμείς να προβλέψουμε. "Πάση θυσία στην ΕΕ" σημαίνει πως ό,τι κι αν πάθει ο μικροπαραγωγός, δε θα αμφισβητήσει αυτό το πράγμα.

Η αγροτιά της χώρας μας είναι η πρώτη που χτυπήθηκε από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και στη συνέχεια στην ΕΕ. Διότι, όπως είναι γνωστό, η ΕΟΚ δέσμευσε από την πρώτη στιγμή τα κράτη - μέλη της στην ενιαία αγροτική πολιτική.

Σήμερα, τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του λαού για να κυβερνήσουν - είτε κάνοντας αυτοδύναμες κυβερνήσεις ΝΔ, ή ΣΥΡΙΖΑ, ή συμμετέχοντας στην κυβέρνηση - δεν αναφέρονται στην προστασία και στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και στην προστασία των μικρών παραγωγών, που πάνω από όλα, νομίζω, ενδιαφέρει αυτόν τον τόπο. Εμείς εκεί συγκεντρώνουμε την προσοχή μας.

Η ΝΔ, π.χ., στους 18 στόχους που έβαλε κι από κει και πέρα υλοποιεί ως πρόγραμμα, δεν αναφέρει ένα πράγμα: Ότι πρέπει να σταματήσουν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, είτε γεωργικών, είτε κτηνοτροφικών, που παράγονται στην Ελλάδα και δεύτερον να προστατέψει τον μικροπαραγωγό αγρότη. Δεν περιμέναμε να κάνει αυτήν την πρόταση η ΝΔ, αλλά, τουλάχιστον, αυτές τις δυο προτάσεις να πει, κι ας τα άφηνε τα άλλα, στις λεπτομέρειες.

Στο πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την παραμικρή κριτική στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αντίθετα, τα δυο - τρία πράγματα που είπε - έτσι σκόρπια και φύρδην μίγδην - είναι η υλοποίηση της ΚΑΠ.

Τι είπε για παράδειγμα: Ρύθμιση αγροτικών χρεών. Τίποτα συγκεκριμένο. Πώς θα την κάνει τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών; Έχουν γίνει άλλες 4 - 5 ρυθμίσεις αγροτικών χρεών από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αλαφρώθηκαν τα χρέη της αγροτιάς; Όχι. Και ό,τι ρυθμίσεις χρεών κάνουν, είναι για να μη φαίνεται στο χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ ότι έχει ζημιές, για να την πουλήσουν.

Δεύτερον, είπε ότι θα δώσει βραχυπρόθεσμα δάνεια στους αγρότες. Ούτε όρισε τα επιτόκια, ενώ δεν περιλαμβάνει την τελική παραγραφή των δανείων της αγροτιάς. Και τα δάνεια της φτωχής αγροτιάς οφείλονται στην ΚΑΠ και στη "θάλασσα" των εισαγωγών, στο κόστος παραγωγής, στα απούλητα προϊόντα. Πραγματικά, πρέπει να διαγραφούν τα χρέη της αγροτιάς, δεν τα δημιούργησε η αγροτιά.

Εμείς θεωρούμε ότι η αγροτιά της Ηλείας και όλης της Ελλάδας, πρέπει να έχει καθαρό ότι είναι ασυμβίβαστη η προστασία της αγροτικής παραγωγής και του μικροπαραγωγού αγρότη, με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Αν κάποια άλλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν πειστεί γι' αυτό, η αγροτιά πρέπει να είναι βέβαιη για τούτο το γεγονός. Και γι' αυτό, θαρρετά και ανοιχτά της λέμε ότι στις εκλογές πρέπει να επιβεβαιωθεί αυτό το πολιτικό της συμπέρασμα, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ».

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ