Εκπαίδευση

Τα 10 μέτρα του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα Πανεπιστήμια

Τα 10 μέτρα του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα Πανεπιστήμια Φωτογραφία: EUROKINISSI
Τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας στα δημόσια Πανεπιστήμια παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στους Πρυτάνεις των δημοσίων Πανεπιστημίων, κατά την τελευταία ημέρα της Συνόδου των Πρυτάνεων στη Χαλκιδική.

Τα μέτρα προβλέπουν αυτοδίκαιη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες, σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξης βίας κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ή για σημαντική καταστροφή εγκαταστάσεων. Επίσης, προβλέπεται αυτοδίκαιη διαγραφή φοιτητών, σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης.

Επίσης, σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα καλείται αποκαταστήσει τη ζημιά. Αν δεν το πράξει, η οφειλή θα διαβιβάζεται για είσπραξη στην εφορία.

Πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις προβλέπονται και για πρυτάνεις- αλλά και μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού- τα οποία «δεν ακούν τις υποχρεώσεις τους», όπως και όταν παραβιάζονται θεσμοθετημένες προθεσμίες.

Οι προθεσμίες για τα πανεπιστήμια

Έως το τέλος του 2025 θα είναι υποχρεωτική η χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσο ελέγχου, εισόδου και εξόδου «κατά προτεραιότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα, έως το τέλος του 2025». Επίσης, προβλέπεται εγκατάσταση και λειτουργία κατάλληλων τεχνολογικών συστημάτων καταγραφής πρόσβασης.

Τα 10 μέτρα για τα πανεπιστήμια που παρουσίασε η Σοφία Ζαχαράκη

  • Υποχρέωση κάθε ΑΕΙ να συγκροτήσει εντός προθεσμίας ένα ενιαίο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με άμεση έναρξη πειθαρχικών διώξεων και ολοκλήρωση εντός δύο (2) μηνών, με δυνατότητα παράτασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

  • Αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ή σοβαρής καταστροφής εγκαταστάσεων, και οριστική διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης.

  • Πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που δεν ασκούν τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τους, καθώς και αυτόματες συνέπειες σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών.

  • Υποχρεωτική κατάρτιση και επικαιροποίηση των Σχεδίων Ασφαλείας έως το τέλος Ιουλίου, με έγκριση από αρμόδια επιτροπή.

  • Άμεση κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών για όλα τα ΑΕΙ.

  • Ίδρυση Παρατηρητηρίου Φαινομένων Βίας στο Υπουργείο Παιδείας.

  • Πλήρης στελέχωση και λειτουργία της Μονάδας Ασφαλείας και Προστασίας σε κάθε Πανεπιστήμιο.

  • Υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσο ελέγχου εισόδου και εξόδου, αρχικά στα ΑΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων, έως το τέλος του 2025. Παράλληλα, προβλέπεται εγκατάσταση τεχνολογικών συστημάτων καταγραφής πρόσβασης.

  • Θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, με ταχείες διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, αυστηρές κυρώσεις και εκδίκαση κατά απόλυτη προτεραιότητα, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και ενδοοικογενειακής βίας.

  • Σε περίπτωση φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τη ζημιά, διαφορετικά η οφειλή θα διαβιβάζεται στη Δ.Ο.Υ. για είσπραξη.

Παράλληλα, επίκειται νομοθετική ρύθμιση για τους ανενεργούς φοιτητές, η οποία θα προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση για:

  • Εργαζόμενους φοιτητές

  • Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)

  • Φοιτητές με αθλητικές υποχρεώσεις

Η Σοφία Ζαχαράκη έκανε εκτενή αναφορά στη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία ενισχύεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά και του τακτικού προϋπολογισμού, με τις παρακάτω σημαντικές αυξήσεις:

+117% στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ από το 2019 έως το 2025: από 665 εκατ. ευρώ σε 1,4 δις ευρώ.

+22% στη συμμετοχή της χρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο σύνολο του ΥΠΑΙΘΑ, από 12% το 2019.

+19,5% στη συνολική χρηματοδότηση του ΥΠΑΙΘΑ (ΠΔΕ + τακτικός προϋπολογισμός), από 5,5 δις ευρώ το 2019 σε 6,6 δις ευρώ το 2025.

+53% στη χρηματοδότηση για σίτιση φοιτητών και Στεγαστικό Επίδομα, από 876 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015–2019 σε 1,3 δις ευρώ.

+138% στη χρηματοδότηση του Στεγαστικού Επιδόματος μεταξύ 2019–2025: από 132 εκατ. ευρώ σε 315 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκτακτης επιχορήγησης προς τα ΑΕΙ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα εκτιμηθούν ανά ίδρυμα.

Πηγή: alfavita.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup