Εκπαίδευση

Σχόλιο για τα θέματα της Ιστορίας

Σχόλιο για τα θέματα της Ιστορίας
Από το Φροντιστήριο Κύβος

Τα σημερινά θέματα του μαθήματος της Ιστορίας Ομάδας Προσανατολισμού κρίνονται ισορροπημένα και κατανοητά. Παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό ευκολίας, ιδιαίτερα αν συγκριθούν με τα περσινά θέματα. Εξέταζαν μεγάλο μέρος της διδαχθείσας ύλης και δεν έκρυβαν παρερμηνείες. Πιο συγκεκριμένα:

ΘΕΜΑ Α1

Πολύ συχνοί οι ζητούμενοι ορισμοί και αναμενόμενοι με τους οποίους οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι. Δεν θα δυσκολέψει τους υποψήφιους.

ΘΕΜΑ Α2

Οι ερωτήσεις τύπου <<Σωστό/ Λάθος>> είναι ακριβείς και εύκολες και αφορούν σχεδόν όλα τα κεφάλαια.

ΘΕΜΑ Β1

Θέμα αντλημένο από το πρώτο κεφάλαιο και ειδικότερα << Η ελληνική οικονομία μετά την Επανάσταση>> όπου ζητούνται οι λόγοι ανάπτυξης ναυτιλιακής και εμπορικής δραστηριότητας σε πολλές περιοχές του ελληνικού χώρου κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Εύκολη και καθόλου δυσδιάκριτη η ανεύρεση της απάντησης.

ΘΕΜΑ Β2

Ερώτηση ανάπτυξης,  προερχόμενη από το δεύτερο κεφάλαιο <<Η διαμόρφωση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα>>  και ειδικότερα το πολιτικό πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (1918). Εύκολο στον εντοπισμό του και επαναλαμβανόμενο θέμα που έχει εξεταστεί και τα προηγούμενα χρόνια στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Η ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ  με τα συνοδευόμενα παραθέματα δεν έκρυβε εκπλήξεις.

ΘΕΜΑ Γ1

 Περιλαμβάνει δύο παραθέματα και ζητείται ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων (ΕΑΠ) και το  σύστημα που τηρήθηκε για τη στέγαση των αγροτών Μικρασιατών προσφύγων. Θέμα που έχει επαναληφθεί σε προηγούμενες χρονιές πανελληνίων.

ΘΕΜΑ Δ1

 Οι υποψήφιοι καλούνται να συνδυάσουν την ιστορική γνώση τους με τρία ιστορικά παραθέματα και να γράψουν τις θετικές εξελίξεις που προκάλεσε το κίνημα του Θερίσου, καθώς και την πολιτική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τον θρίαμβο της πολιτικής του Βενιζέλου μέχρι και τον Αύγουστο του 1906. Το θέμα  Δ1 ήταν από το τρίτο κεφάλαιο <<Το Κρητικό ζήτημα>> Οι ζητούμενες πληροφορίες ήταν με σαφήνεια διατυπωμένες.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι τα θέματα ήταν προσιτά για τους μαθητές χωρίς παγίδες και δεν εμφάνισαν δυσκολίες, ούτε απαιτούσαν συνδυαστικές απαντήσεις από διαφορετικά κεφάλαια.

Τους ευχόμαστε καλά αποτελέσματα!!!!!

Ζέφη Ψαράκη - Φιλόλογος

Κύβος – Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης 

kyvos panelladikes24 zefi psaraki

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup