Εκπαίδευση

Σχόλια & Απαντήσεις για τα θέματα σε Φυσική, Ιστορία & ΑΟΘ (videos)

Σχόλια & Απαντήσεις για τα θέματα σε Φυσική, Ιστορία & ΑΟΘ (videos)
Από το Πρότυπο Φροντιστηριακό Κέντρο Άνοδος

ΦΥΣΙΚΗ

Σήμερα οι μαθητές της θετικής κατεύθυνσης εξετάστηκαν στο μάθημα της Φυσικής. Τα θέματα είχαν σαφή διατύπωση, διαβαθμισμένο βαθμό δυσκολίας και κάλυψαν όλη την εξεταστέα ύλη. Σίγουρα για να ανταποκριθεί ένας μαθητής σε όλο το φάσμα των θεμάτων θα έπρεπε να έχει εντρυφήσει στις έννοιες της Φυσικής και στις 3 τάξεις του Λυκείου. 

{https://www.youtube.com/watch?v=AlHMqxY0aeU}

 anodos fysiki 2025 1

anodos fysiki 2025 2

anodos fysiki 2025 3

anodos fysiki 2025 4

anodos fysiki 2025 5

anodos fysiki 2025 6

anodos fysiki 2025 7

Τις απαντήσεις των θεμάτων επιμελήθηκε η ομάδα Φυσικών του Πρότυπου Φροντιστηριακού Κέντρου Άνοδος: 

Βούρτση Σοφία 

Γιαννοπούλου Ρούλα 

Ηλιόπουλος Γιώργος 

Κασκούρας Δημήτρης 

Κουλέτου Μαρία

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Σήμερα οι μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών  εξετάστηκαν στο μάθημα της Ιστορίας Προσανατολισμού. Τα θέματα κρίνονται σαφή, εξετάζουν όλο το εύρος της ύλης και δεν δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους, με εξαίρεση πιθανόν το ερώτημα α στο θέμα Δ1. Τα θέματα Α1, Β1, Β2 δεν παρουσίαζαν καμία δυσκολία. Ωστόσο, το Γ1 και το Δ1 απαιτούσαν κριτική σκέψη, καθώς οι μαθητές έπρεπε να απαντήσουν συνδυαστικά, αξιοποιώντας στοιχεία από τα παραθέματα. Γενικότερα, τα θέματα κρίνονται σαφή και ξεκάθαρα και ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να ανταπεξέλθει με επιτυχία. 

{https://www.youtube.com/watch?v=EAXKKZOnB2M}

Απαντήσεις

ΘΕΜΑ Α1

α) Πανελλήνιον: «Η ύπαρξη των πρώτων κομμάτων … εσωτερική ειρήνη». Σελ: 63

β) Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής: «Με βάση το άρθρο 11 … των ανταλλαξίμων».  Σελ:152

γ) ΠΑΟΥΕΡ: «Την ίδια περίπου εποχή (αρχές 20ου αιώνα) … τραμ και λεωφορεία». Σελ: 53

ΘΕΜΑ Α2

α) Σωστό

β) Σωστό

γ) Λάθος

δ) Λάθος

ε) Σωστό

ΘΕΜΑ Β1

«Στη διάρκεια του 18ου αιώνα … να εκμεταλλευτούν οι Έλληνες» σελ: 20.

ΘΕΜΑ Β2

«Οι υψηλοί δείκτες … Κ.Κ.Ε.» σελ: 97.

ΘΕΜΑ Γ1

α. Από τις ιστορικές γνώσεις πρέπει να αξιοποιηθεί το απόσπασμα των σελίδων 156 – 157 : «Η αγροτική αποκατάσταση … λιπάσματα και ζώα».

Από τα ιστορικά παραθέματα αξιοποιείται το Κείμενο Α το οποίο επισημαίνει τα εξής:

  • Η παραγωγική εγκατάσταση των προσφύγων έγινε με συστηματικό τρόπο και πήρε τη μορφή της αγροτικής αποκατάστασης, με βάση την οποία παρεχόταν στους πρόσφυγες γη και τα σχετικά μέσα για την καλλιέργειά της.
  • Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Αγροτικής Αποκατάστασης της ΕΑΠ οι αγρότες πρόσφυγες θα εξομοιώνονταν με τους γηγενείς ακτήμονες και δικαιούνταν αξιοποιήσιμους γεωργικούς κλήρους, αγροτικές κατοικίες και εφοδιασμό με σπόρους, μεγάλα ή μικρά ζώα, γεωργικά εργαλεία, κάρα. Τα παραπάνω τους παραχωρούνταν έως τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο απόδοσης των καλλιεργειών τους.

β. Από τις ιστορικές γνώσεις πρέπει να αξιοποιηθεί το χωρίο της σελίδας 157 «Για τη στέγαση τηρήθηκε το σύστημα … ΕΑΠ (εργολαβία)».

Από το ιστορικά παραθέματα αξιοποιείται το Κείμενο Β, το οποίο επισημαίνει τα εξής:

  • Η κατασκευή των προσφυγικών κατοικιών υλοποιήθηκε με δύο τρόπους, δηλαδή με εργολαβία ή με αυτεπιστασία. Όσον αφορά την περίπτωση της εργολαβίας, οι εργολάβοι ήρθαν αντιμέτωποι με δυσκολίες που αφορούσαν τη μεταφορά και την εξεύρεση υλικών, αλλά και εργατικού δυναμικού.
  • Η Επιτροπή δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις υπηρεσίες των εργολάβων, λόγω του ότι οι εργασίες ήταν κακής ποιότητος εξαιτίας της πίεσης για την άμεση κατασκευή προσφυγικών κατοικιών.

Από τις ιστορικές γνώσεις πρέπει να αξιοποιηθεί το απόσπασμα της σελίδας 157 «ανέγερση κατοικιών από τους ίδιους τους πρόσφυγες … (αυτεπιστασία)».

Από το Κείμενο Β αξιοποιούνται τα παρακάτω:

  • Όσον αφορά την αυτεπιστασία παρέχονται στους πρόσφυγες τα ανάλογα υλικά, τα οποία έπρεπε να μεταφερθούν από μακριά και χρήματα για να πληρωθούν οι μαραγκοί και οι οικοδόμοι. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες προσφέρουν τις ανειδίκευτες εργασίες τους και εκτελούν τη μεταφορά των υλικών.
  • Τέλος, υπάρχει ένας εργοδηγός που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και την ποιότητα της εργασίας και δίνει προκαταβολές σε χρήμα ή υλικά ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

Από την ιστορική γνώση παραθέτουμε το απόσπασμα στη σελίδα 157 «Τα κτίσματα ήταν … Αγροτική Τράπεζα».

ΘΕΜΑ Δ1

α. Από την ιστορική γνώση αξιοποιείται το απόσπασμα στη σελ: 215 «Το κίνημα του Θερίσου …γαλήνης στην Κρήτη».

Από το Κείμενο Α αξιοποιούνται τα παρακάτω:

  • Ο ίδιος ο Βενιζέλος αποτιμά το Κίνημα του Θερίσου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Κήρυξ» των Χανίων στις 27 Απριλίου 1907 ως εξής: Το κίνημα του Θερίσου ανέδειξε τον Κρητικό λαό ως τον πιο αρμόδιο για να εκφράσει την άποψή του και να διεκδικήσει την λύση του Κρητικού Ζητήματος.
  • Το Κρητικό Ζήτημα ήταν εξολοκλήρου εθνικό ζήτημα και όχι υπόθεση του Πρίγκιπα Γεωργίου.
  • Με τις νέες εξελίξεις οι ελευθερίες που παραχωρήθηκαν, ως αποτέλεσμα της επανάστασης, ανέδειξαν τον λαό της Κρήτης ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Από τα ιστορικά παραθέματα αξιοποιούνται από το Κείμενο Β τα παρακάτω:

  • Η Διεθνής Επιτροπή συμπέρανε πως αν ο πρίγκιπας Γεώργιος παρέμενε στη θέση του ύπατου αρμοστή θα δυσκόλευε την ομαλή εξέλιξη της πολιτικής ζωής στην Κρήτη και προτείνει ως αποτελεσματικότερη λύση την άμεση ένωση του νησιού με την Ελλάδα.
  • Οι Μεγάλες Δυνάμεις τον Ιούλιο του 1906, έχοντας επηρεαστεί από τις διαπιστώσεις της εξεταστικής επιτροπής, υιοθέτησαν ένα πιο γενικό σχέδιο για τη διευθέτηση του Κρητικού Ζητήματος, που προέβλεπε α) την αναδιάρθρωση της Χωροφυλακής με παράλληλη δημιουργία Πολιτοφυλακής, υπό τον έλεγχο απόστρατων Ελλήνων αξιωματικών και β) την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Κρήτη.

β. Από την ιστορική γνώση θα αξιοποιηθεί από τις σελίδες 215 – 216 το απόσπασμα «Η πολιτική του Βενιζέλου … εθνικής έξαρσης»

Από το Κείμενο Γ σχολιάζονται τα εξής:

  • Η Β΄ Συντακτική Συνέλευση των Κρητών, που ανέλαβε την υλοποίηση Συντάγματος εξέδωσε το ενωτικό ψήφισμα της 30ης Ιουλίου 1906, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Άρχισε πάλι το έργο της ανασυγκρότησης και οι Μεγάλες Δυνάμεις παραχώρησαν στην Κρητική Κυβέρνηση δάνειο 9.300.000 γαλλικών φράγκων και ρύθμισαν εκ νέου το ζήτημα των τόκων από τα προηγούμενα δάνεια.

Από τη ιστορική γνώση θα αξιοποιηθεί από τη σελίδα 216 το απόσπασμα «Με νέα απόφασή τους … ελληνική επαρχία».

  • Στο πολιτικό θέμα που προέκυψε σημειώθηκαν νέες εξελίξεις. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, με νέα απόφασή τους, η οποία ανακοινώθηκε στις 14 Αυγούστου 1906, παραχωρούσαν στον βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο Α΄ το δικαίωμα να διορίζει ο ίδιος τον Ύπατο Αρμοστή της Κρήτης. Το γεγονός αυτό αποτελούσε σημαντικό βήμα για την προώθηση του Ζητήματος της Κρήτης.

Η ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΟΔΟΣ

Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Βούρτση Ζωή

Λέντζιου Ελένη

Λέντζιου Έφη

Λούτα Γιορένα

Παντής Διονύσης

Σαργέντη Σοφία

Σεφερλή Γιάννα

 

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ)

Σήμερα οι μαθητές του τέταρτου επιστημονικού πεδίου διαγωνίστηκαν στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας». Σε γενικές γραμμές τα θέματα χαρακτηρίζονται βατά, είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και δεν περιέχουν ερωτήματα που θα προκαλέσουν έκπληξη στους μαθητές. Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα Α και Β στηρίζονται στη θεωρία του σχολικού βιβλίου και αντλούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τα κεφάλαια της μακροοικονομίας . Στο θέμα Γ εξετάστηκε το πρώτο κεφάλαιο που περιείχε κλασσικά ερωτήματα. Σε σχέση με το θέμα Δ, κρίνεται ως το πιο απαιτητικό των φετινών εξετάσεων, απαιτούσε καλή γνώση του πέμπτου κεφαλαίου. Πιστεύουμε ότι οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές που μελέτησαν με συνέπεια όλη τη σχολική χρονιά, θα καταφέρουν να πετύχουν υψηλές βαθμολογίες. Τέλος, ευχόμαστε καλά αποτελέσματα στους μαθητές μας και καλό καλοκαίρι!

{https://www.youtube.com/watch?v=zzGaBAC9SP8}

Λάνη Ηλιάνα – Οικονομολόγος

anodos aoth 2025 1

anodos aoth 2025 2

anodos aoth 2025 3

anodos aoth 2025 4

anodos aoth 2025 5

anodos aoth 2025 6

anodos aoth 2025 7

anodos aoth 2025 8

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup