Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα συνεχίσει να να απονέμει τουλάχιστον έως το σχολικό έτος 2027-28 τα Αριστεία, Βραβεία Προόδου, Έπαινους Προσωπικής Βελτίωσης, και τους Ειδικούς Επαίνους.
Αυτό προκύπτει από την προκήρυξη διαγωνισμού (2026-2028) για τη συσκευασία και μεταφορά των βραβίων στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης , για την τριετία 2026-2028 , με προϋπλογισμό σε 43.400 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση η ετήσια εξέλιξη του κόστους, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση ανά έτος, έχει ως εξής:
- 2026: 11.780 ευρώ
- 2027: 14.260 ευρώ
- 2028:17.360 ευρώ
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι το υπουργείο δεν εξετάζει την κατάργηση ή περιορισμό του θεσμού, ο οποίος καθιερώθηκε από τον πρώην υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, παρά τον δημόσιο προβληματισμό της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη για την υπερβαθμολόγηση και τον υψηλό αριθμό αριστούχων.
"Δημιουργούνται προβληματισμοί για φαινόμενα υπερβαθμολόγησης στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο" δήλωσε η υπουργός Παιδείας στη Βουλή και σημείωσε: "Τους προβληματισμούς ενισχύουν και τα υψηλά ποσοστά μαθητών που λαμβάνουν το προβλεπόμενο Αριστείο".
Πέρσι, τον Οκτώβριο του 2025, χορηγήθηκαν (σε παρένθεση ο περσινός αριθμός) :
- 182.225 Αριστεία στους/στις μαθητές/τριες που πέτυχαν βαθμό (Γυμνασίου 18,5-20 και Λυκείου 18,1-20)ετήσιας προόδου «άριστα».
- 49.640 Βραβεία προόδου στους/στις μαθητές/τριες κάθε τμήματος που πέτυχαν τον μεγαλύτερο βαθμό ετήσιας προόδου και διαγωγή «εξαιρετική».
- 12.130 Έπαινοι Προσωπικής Βελτίωσηςστους/στις μαθητές/τριες οι οποίοι/ες έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση της επίδοσης τους.
- 15.430 Ειδικοί Έπαινοι στους/στις μαθητές/τριες που διακρίθηκαν για ιδιαίτερες πράξεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς και για πράξεις που εκφράζουν πνεύμα ανιδιοτελούς φιλαλληλίας απονέμεται ειδικός έπαινος.
Πρόκειται αριστεία και βραβεία και επαίνους που χορηγήθηκα , για έβδομη χρονιά, στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου κατά την Εορτή της Σημαίας ( σ.σ. είναι ενταγμένη στην εορτή της 28ης Οκτωβρίου).
Κατακόρυφη" πτώση των αριστούχων
Σημειώνεται ότι το σχολικό έτος 2021-22 είχαμε "κατακόρυφη" πτώση των αριστούχων μαθητών στα Γυμνάσια και Λύκεια , σε σχέση με το σχ. έτος 2019-20.
Η δραστική μείωση των αριστούχων οφείλεται στην επαναφορά των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, οι οποίες είχαν ανασταλεί των σχολικά έτη 2018-19 και 2019-20, λόγω της πανδημίας.
Ο αριθμός των αριστούχων μαθητών στα Γυμνάσια και Λύκεια σημείωσε πτώση κατά 67.450 , και συγκεκριμένα:
- τα σχ έτη 2020-21 και 2019-20 που δεν έγιναν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις οι αριστούχοι "εκτοξεύθηκαν" στις 240.150 και 227.100, αντίστοιχα, από 181.790 το σχ. έτος 2018-19 , κατά το οποίο έγινα κανονικά οι εξετάσεις.
Από το σχολικό έτος 2015-2016 η αύξηση των αριστούχων
“Κατακόρυφη” αύξηση των αριστούχων μαθητών στο Γυμνάσιο και Λύκειο παρατηρείται από το σχολικό έτος 2015-2016.
Οι αριστούχοι μαθητές ανήλθαν το σχ έτος 2018-19 στους 181.790 από 158.500 που ήταν το σχολ. Έτος 2015-16.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στη μείωση των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων στο Γυμνάσιο από το σχολικό έτος 2015-2016 σε 4 (από 12 για την Α΄ τάξη και 13 για τις Β΄ και Γ΄ τάξεις) και στο Γενικό Λύκειο σε 8 (από 12) για την Α΄ τάξη, σε 6 (από 16) για τη Β΄ τάξη και σε 4 (από 14) για τη Γ΄ τάξη .
Ειδικότερα
Πριν το σχολικό έτος 2015-2016, τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίου ήταν: α) για την Α΄ τάξη Γυμνασίου 12, β) για τη Β΄ τάξη Γυμνασίου 13 και γ) για τη Γ΄ τάξη Γυμνασίου 13.
Από το σχολικό έτος 2015-2016 και εξής, τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα για το Γυμνάσιο μειώθηκαν σε 4 γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα για την Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη, σύμφωνα με το Π.Δ. 126/2016 (Α΄ 211): «Περί σχολικού και διδακτικού έτους και της αξιολόγησης των μαθητών του Γυμνασίου».
Παράλληλα, από το σχολικό έτος 2017-2018 και εξής: τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα για τη Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου από 14 γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα μειώθηκαν σε 4 γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα (ν. 4540/2018, Α΄ 91 ).
Από το σχολικό έτος 2018-2019, τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα για την Α΄ τάξη Γενικού Λυκείου από 12 μειώθηκαν σε 8, για τη Β΄ τάξη Γενικού Λυκείου, από 16 μειώθηκαν σε 6 (ν. 4610/2019, Α΄ 70).
Τα βραβεία
Αριστείο Προόδου χορηγείται στους αριστούχους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου κατά την Εορτή της Σημαίας ( σ.σ. είναι ενταγμένη στην εορτή της 28ης Οκτωβρίου), ενώ στους μαθητές οι οποίοι έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση της επίδοσης τους, απονέμεται, μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, «Έπαινος Προσωπικής Βελτίωσης».
Ειδικότερα:
Στους/στις μαθητές/τριες που επιτυγχάνουν βαθμό ετήσιας προόδου «άριστα» απονέμεται, μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, «Αριστείο Προόδου».
Στους/στις μαθητές/τριες κάθε τμήματος που επιτυγχάνουν τον μεγαλύτερο βαθμό ετήσιας προόδου και διαγωγή «εξαιρετική» απονέμεται, μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, «Βραβείο Προόδου». Σε περίπτωση ισοβαθμίας το «Βραβείο Προόδου» απονέμεται σε όλους/ες τους μαθητές/τριες που ισοβάθμισαν.
Στους/στις μαθητές/τριες οι οποίοι/ες έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση της επίδοσης τους, απονέμεται, μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, «Έπαινος Προσωπικής Βελτίωσης».
Στους/στις μαθητές/τριες που διακρίνονται για ιδιαίτερες πράξεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς και για πράξεις που εκφράζουν πνεύμα ανιδιοτελούς φιλαλληλίας απονέμεται ειδικός έπαινος.
Πηγή: esos.gr




























