Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Εκπαίδευση

Πανελλαδικές 2017: Τα θέματα ο σχολιασμός και οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα (ΕΠΑΛ) από τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς

Πανελλαδικές 2017: Τα θέματα ο σχολιασμός και οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα (ΕΠΑΛ) από τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» - Το κείμενο αφορούσε τις «παραινέσεις ενός πατέρα στην εποχή μας»

Ένα κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» επιλέχθηκε για το μάθημα της Γλώσσας στις Πανελλαδικές για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Το κείμενο αφορούσε τις «παραινέσεις ενός πατέρα στην εποχή μας».

Παράλληλα οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν σε ένα άρθρο 450-500 λέξεων που θα δημοσιευόταν στο περιοδικό του σχολείου τους:

- θέματα που προκαλούν συγκρούσεις μεταξύ εφήβων και ενηλίκων στο οικογονειακό περιβάλλον

- τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι εντάσεις.

Σχολιασμός θεμάτων από τους καθηγητές του Φροντιστηρίου Πουκαμισάς στον Πύργο

Το κείμενο, στο οποίο κλήθηκαν να διαγωνιστούν οι μαθητές των ΕΠΑΛ, ήταν ένα διασκευασμένο απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Θεοτοκά, ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ, τ. Β’, 1950-1966, εκδόσεις Εστία. Το περιεχόμενο του αποσπάσματος αφορούσε στις προτροπές ενός πατέρα προς τον γιο του, όταν ο τελευταίος άρχισε να τον αμφισβητεί, για το πώς θα γίνει καλύτερος άνθρωπος, στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής του. Το περιεχόμενο του κειμένου δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες δυσκολίες, ως προς την κατανόησή του, γεγονός που θα βοήθησε τους υποψηφίους στην οργάνωση της περίληψης.

Οι υπόλοιπες ερωτήσεις του κριτηρίου αξιολόγησης κρίνονται εξίσου κατανοητές. Η Β1 ανάπτυξη παραγράφου, η Β2α πρακτική εφαρμογή του τρόπου ανάπτυξης παραγράφων με παραδείγματα (οι υποψήφιοι έπρεπε να εντοπίσουν τα παραδείγματα στο κείμενο) και η Β2β ερώτηση συνοχής (να εντοπίσουν οι υποψήφιοι 3 διαρθρωτικές λέξεις στο κείμενο). Ακολουθούσαν δύο κλασικές, γλωσσικές παρατηρήσεις για εύρεση συνωνύμων και αντωνύμων και το Β σκέλος του διαγωνίσματος έκλεινε με δύο ερωτήσεις για τη γλώσσα του κειμένου: λειτουργία του β’ ενικού προσώπου και εύρεση δύο φράσεων με ποιητική (μεταφορική) χρήση της γλώσσας. Τέλος, η παραγωγή λόγου (άρθρο σε περιοδικό του σχολείου) αφορούσε στο διαχρονικό πρόβλημα του χάσματος των γενεών. Η διατύπωσή της ήταν σαφής και οι μαθητές, λογικά, δε θα είχαν δυσκολίες στην αποκωδικοποίηση των δύο ζητουμένων: α) θέματα που προκαλούν συγκρούσεις μεταξύ νέων και μεγαλυτέρων και β) τρόποι, ώστε να ξεπεραστούν οι εντάσεις.

Διαβάστε εδώ τα θέματα και τις απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα (ΕΠΑΛ)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος

vlaxantoni pop xmas24 300x300
vlaxantoni pop xmas24