Τον περιορισμό των μετακινήσεων στους άνω των 65 αποκάλυψε το ΘΕΜΑ της Κυριακής - Πέτσας (ΘΕΜΑ 104,6): Αν χρειαστεί να γίνει τοπικό lockdown , θα γίνει αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα - Χατζηχριστοδούλου (ΘΕΜΑ 104,6): Σωστή λύση η μεταφορά μεταναστών θετικών στον κορωνοϊό σε ξενοδοχειά
Πρόκειται για ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα.
Όπως εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «από την την αρχή δεν έχουμε αποκλείσει τοπικό lockdown για να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη της υγείας».
«Τοπικά lockdown έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουμε εμπειρία. Αν χρειαστεί αυτό να γίνει, θα γίνει αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Δεν είμαστε εκεί, μακάρι να μην φτάσουμε εκεί, είναι στο χέρι μας. Για να μην φτάσουμε το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ένα πρόσθετο πρόβλημα αποτελούν οι μετανάστες όπως είπε, επίσης, στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
«Αρκετοί από τα κρούσματα είναι μετανάστες, έχουμε ένα πρόβλημα εκεί» είπε χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας όμως «καλή λύση» τη μεταφορά των θετικών στον κορωνοϊό μεταναστών θυμίζοντας ότι «εμείς στη Λάρισα το εφαρμόσαμε με τους Ρομά και είχε αποτέλεσμα». Όπως εξήγησε «είχαμε μεγάλα νοικοκυριά οχτώ ατόμων με 100% προσβολή και το ρίξαμε στο 38% με την κίνηση αυτή της μεταφοράς τους στην Αρωγή».
Απο την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εξήγησε ότι στην περίπτωση που εφαρμοστεί lockdown αυτό θα γίνει ως εξής: «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες» προσθέτοντας ότι θα κλείσουν και τα σχολεία.
Η «προσομοίωση» του ισπανικού μοντέλου στην Αττική
Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.





























