Ελλάδα

Όταν ο κορωνοϊός «πάγωσε» την Ελλάδα: Πέντε χρόνια από το πρώτο lockdown

Όταν ο κορωνοϊός «πάγωσε» την Ελλάδα: Πέντε χρόνια από το πρώτο lockdown Φωτογραφία: EUROKINISSI
Η 23η Μαρτίου του 2020 ξημέρωσε πολύ διαφορετική από τις άλλες: οι δρόμοι της Αθήνας και όλων των μεγάλων ελληνικών πόλεων ήταν άδειες, καταστήματα και καφέ έβαλαν προσωρινό «λουκέτο» και οι αυλές των σχολείων ήταν σιωπηλές. Έχουν περάσει πλέον πέντε χρόνια από το πρώτο lockdown για τον κορωνοϊό και την αρχή μιας ταραχώδους περιόδου για την κοινωνία και την οικονομία.

Μόλις ένα μήνα μετά από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του SARS-CoV-2 στη Θεσσαλονίκη και μερικές ημέρες μετά από τον πρώτο θάνατο από τον ιό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι στους δρόμους θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο όσοι εργάζονται, προμηθεύονται αγαθά πρώτης ανάγκης ή φάρμακα, παρέχουν βοήθεια και αθλούνται.

Οι εικόνες από το Μπέργκαμο της Ιταλίας, με το κομβόι στρατιωτικών φορτηγών να μεταφέρουν τις χιλιάδες νεκροφόρες των θυμάτων προς το νεκροταφείο της πόλης είχαν προβληματίσει την ελληνική κυβέρνηση και είχαν σοκάρει τους πολίτες -και όχι μόνο στην Ελλάδα.

«Στο όνομα του συνολικού καλού προχωρώ στη σημερινή απόφαση (…) Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί (…). Ελλάδα είμαστε όλοι. Ας την προφυλάξουμε λοιπόν, ώστε για να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς, πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι. Δεν κυκλοφορούμε και δίνουμε όλοι ενωμένοι πάνδημη απάντηση στην πανδημία» είχε τονίσει σε τηλεοπτικό μήνυμά του την αμέσως προηγούμενη ημέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

{https://www.youtube.com/watch?v=D6rx6Ul7QL8}

Η χώρα «πάγωσε».

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι συνήθειες άλλαξαν: οι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους και περίμεναν με αγωνία την καθημερινή ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα (και αργότερα του Γκίκα Μαγιορκίνη) για τα κρούσματα και τους θανάτους.

Eνστερνίστηκαν το «Μένουμε Σπίτι», έμαθαν όρους όπως «ανοσία της αγέλης», έγιναν… εξπέρ στη λήψη ρινικών επιχρισμάτων για τα self-test και περίμεναν εναγωνίως την επόμενη μικρή «ανάσα» μέτρων.

Παρακολούθησαν με προσοχή τις συμβουλές τις αρχικά... συγκεχυμένες συμβουλές των ειδικών για τη χρήση ή μη μάσκας, κάθισαν στην ουρά για να κάνουν τεστ σε πλατείες ή πεζόδρομους και συμμετείχαν σε ατελείωτα -τηλεφωνικά- ντιμπέιτ για την ορθότητα ή μη των μέτρων που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.

Οι μετακινήσεις γίνονταν με SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου ενώ υπήρχε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00 τις καθημερινές και μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα.

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη σε γιατρό

2. Μετάβαση σε σούπερ μάρκετ ή για προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης

3. Μετάβαση σε τράπεζα

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη

5. Μετάβαση σε κηδεία ή για διασφάλιση της επικοινωνίας διαζευγμένων γονέων με τα τέκνα τους

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή βόλτα κατοικίδιου

Και παρότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είχε ευθυγραμμιστεί με τα υγειονομικά μέτρα, αρκετοί ήταν και αυτοί που γέμιζαν τις πλατείες των μεγάλων αστικών κέντρων με take away ποτά, προβληματίζοντας τους ειδικούς.

«Πολλές φορές κοιτάζοντας πίσω, ύστερα από πέντε χρόνια, ομολογώ πως ακόμη και εγώ ο ίδιος αναρωτιέμαι πώς πάρθηκαν εκείνες οι αποφάσεις. Πώς στ' αλήθεια βρήκαμε το θάρρος να κλείσουμε τους Έλληνες στα σπίτια τους, επιβάλλοντας ένα άνευ προηγουμένου οριζόντιο υγειονομικό μέτρο» λέει στο CNN Greece ο πρώην υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και νυν περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαβάστε αναλυτικά: Από τα lockdown στην «Επιχείρηση Ελευθερία»: Το χρονικό της πανδημίας του κορωνοϊού

Το πρώτο «κύμα» της πανδημίας βρήκε τους Έλληνες πειθαρχημένους και ολοκληρώθηκε με τις λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες.

«Το lockdown ήταν μία δύσκολη απόφαση, απαραίτητη, που λήφθηκε την κατάλληλη στιγμή και έκρινε τη μετέπειτα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας» τονίζει με τη σειρά του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Οι πολίτες τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα, συγκινητικό, χωρίς υπερβολή»

Το CNN Greece μίλησε με ορισμένους από τους «πρωταγωνιστές» της μεγάλης υγειονομικής κρίσης -τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον τότε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και νυν περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και τον αναπληρωτή καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη- αλλά τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα δρ. Joao Breda για τις δύσκολες αποφάσεις εκείνης της περιόδου, τα διδάγματα του κορωνοϊού και το πόσο προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα για την επόμενη πανδημία.

ENIMEROSI KORONOIOS

Οι Βασίλης Κοντοζαμάνης (αριστερά), Γκίκας Μαγιορκίνης (κέντρο) και Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό

(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ )

«Στην πρώτη και πλέον κρίσιμη φάση της κρίσης, συνέβη κάτι συγκλονιστικό: η κυβέρνηση πήρε τις σωστές αποφάσεις, τη σωστή στιγμή και οι πολίτες τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα. Συγκινητικό, χωρίς υπερβολή» εξηγεί ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μετά τις πρωτοφανείς εικόνες του 2020 και των μετέπειτα ετών, το ερώτημα στο μυαλό των περισσότερων Ελλήνων είναι πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για ενδεχόμενη επόμενη πανδημία.

«Έτοιμοι για μία πανδημία δεν είμαστε και δεν πιστεύω ότι θα μπορούμε να είμαστε στο άμεσο μέλλον. Δεν υπάρχει κράτος που να θεωρείται έτοιμο για μία επόμενη πανδημία» τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας:

grafiti nosileftria koronoios tzaneio

Γκράφιτι νοσηλεύτριας στο Τζάννειο

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Γίνονται ωστόσο βήματα προς την σωστή κατεύθυνση ώστε να βελτιωθεί η στελέχωση του ΕΣΥ και οι υποδομές του. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε, αν και γίνονται αυτά τα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε ο πληθυσμός να έχει την βέλτιστη δυνατή κατάσταση υγείας όταν θα ξεκινήσει η επόμενη πανδημία».

Με τη σειρά του, ο Joao Breda υπογραμμίζει:

«Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα επέδειξε προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα, η πανδημία τόνισε τα παγκόσμια και τοπικά κενά στην ετοιμότητα σε κάθε χώρα, την ισότητα στη διανομή εμβολίων και την ικανότητα του συστήματος υγείας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη χώρα μας, ο κόσμος είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένος από ό,τι ήταν το 2019 για μια ενδεχόμενη νέα πανδημία αλλά «παραμένουν σημαντικές προκλήσεις».

«Για να είμαστε πραγματικά έτοιμοι, πρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στην καθολική κάλυψη υγείας, τα ισχυρά συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τις επενδύσεις στην πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση που δεν αφήνουν κανέναν πίσω. Η επόμενη έκτακτη ανάγκη για την υγεία πρέπει να μας βρει ενωμένους και ανθεκτικούς, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία ως θεμέλιο της κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας» εξηγεί ο ίδιος.

Δείτε το ντοκιμαντέρ με τις μοναδικές μαρτυρίες για τον κορωνοϊό που δημιούργησε το CNN Greece για τα δύο χρόνια από τον κορωνοϊό

{https://www.youtube.com/watch?v=VfPRamb3iu8}

40.000 νεκροί στην Ελλάδα από τη... μυστηριώδη πνευμονία της Κίνας

Η... μυστηριώδης πνευμονία, όπως χαρακτηρίστηκε αρχικά ο κορωνοϊός, άφησε πίσω της 40.000 νεκρούς στην Ελλάδα και επτά εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και η Covid – 19 έγινε η τρίτη συνηθέστερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα για τις γυναίκες -μετά από τα καρδιακά ισχαιμικά επεισόδια και τα εγκεφαλικά- το 2021 και η δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου για τους άνδρες, μετά από τα καρδιακά ισχαιμικά επεισόδια.

hardalias-2.jpg

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού

Eurokinissi

«Σίγουρα υπήρξαν δύσκολες στιγμές, στιγμές που νιώσαμε πως απέναντί μας έχουμε έναν εχθρό που, βάσει κοινής λογικής, δεν θα μπορούσαμε εμείς να νικήσουμε, με τις γνώσεις και τις δυνάμεις που διαθέταμε. Πολύ δύσκολες στιγμές, όντως, από εκείνες που πραγματικά κλονίζεσαι και νιώθεις εντελώς αδύναμος» αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς, και συμπληρώνει:

«Το καλό όμως με τις δημόσιες θέσεις ευθύνης είναι ότι δεν έχεις κανένα περιθώριο να υποχωρήσεις ή να εγκαταλείψεις τη μάχη. Είσαι εκεί γιατί εσύ πρέπει να πολεμήσεις για όλους τους συμπολίτες σου, για καθέναν και καθεμία ξεχωριστά. Που δεν περιμένει από εσένα ούτε να δειλιάσεις, ούτε να σηκώσεις λευκή σημαία. Κι έτσι, ο μόνος δρόμος είναι αυτός που οδηγεί μπροστά».

Πηγή: cnn.gr

 

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα