Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Ελλάδα

Φωτιά στην Ιεράπετρα: Χωρίς ενιαίο μέτωπο αλλά με διάσπαρτες εστίες - Ανησυχία για τους ισχυρούς ανέμους (upd)

Φωτιά στην Ιεράπετρα: Χωρίς ενιαίο μέτωπο αλλά με διάσπαρτες εστίες - Ανησυχία για τους ισχυρούς ανέμους (upd) Φωτογραφία: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/ EUROKINISSI
Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς που είναι σε εξέλιξη από το απόγευμα της Κυριακής - Απομακρύνθηκαν 5.000 τουρίστες - Κλιμάκια της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού στην περιοχή
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Χωρίς ενιαίο μέτωπο αλλά σε διάσπαρτες εστίες τις οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Ιεράπετρα από τη φωτιά που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής.

Αυτό που προβληματίζει τους επιτελείς της πυροσβεστικής είναι οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, οι οποίοι νωρίτερα έφταναν και τις ριπές 9 μποφόρ όπως ανακοίνωσε λίγο μετά τις 9:15 το πρωί ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Βαθρακογιάννης.

Χαρακτηριστική της κατάστασης στα μέτωπα η εικόνα στο βίντεο από το sitiaonline

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν πέσει 230 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 46 οχήματα ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν από αέρος 9 ελικόπτερα με άλλο ένα να συντονίζει την επιχείρηση αυτή.

Στο έργο κατάσβεσης συμμετέχουν, επίσης, υδροφόρες των ΟΤΑ και μηχανήματα των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ τον συντονισμό της όλης προσπάθειας έχει αναλάβει ο υπαρχηγός του πυροσβεστικού σώματος.

Παράλληλα με εντολή του αρχηγού της πυροσβεστικής, στην Ιεράπετρα έχουν μεταβεί κλιμάκια της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού προκειμένου να διεξάγει έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς - κάτι ανάλογο έχει συμβεί και για τη φωτιά στη Χαλκιδική όπου η φωτιά είναι χωρίς μέτωπο με τους πυροσβέστες να κάνουν διαβροχή στην περίμετρό της.

«Διανύουμε τον τρίτο και δυσκολότερο μήνα Ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας με ισχυρούς ανέμους, συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιών και αυξάνουν την επικινδυνότητα» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.



Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης, Γιώργο Τζαράκη που μίλησε στο radiolasithi.gr, «έχουν εκκενωθεί και απομακρυνθεί από την περιοχή περίπου 5.000 άτομα, κυρίως ξένοι επισκέπτες που διέμεναν στα ξενοδοχεία μας»

Όπως είπε, οι ζημιές είναι εκτεταμένες, με καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, ταβέρνες και στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Μετά από νέο μήνυμα του 112 το βράδυ της Τετάρτης, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Αγία Φωτιά, Αχλιά, Γαλήνη, Φέρμα και Κουτσουνάρι, ενώ οι καπνοί από τη φωτιά σκέπασαν και τη θάλασσα κοντά στον Μακρύ Γυαλό. Αρκετός κόσμος που βρισκόταν στην παραλία απομακρύνθηκε από το σημείο με βάρκες και σκάφη.

Στην Αγία Φωτιά και στα Φέρμα οι φλόγες ξέφυγαν κι έκαψαν σπίτια, καταλύματα και θερμοκήπια, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα συνολική εκτίμηση των καταστροφών.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Φέρμα Ιεράπετρας, οι αρχές έδωσαν εντολή για μαζική εκκένωση ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και κατοικιών, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το sitiaonline.

Νωρίτερα, κόσμος απομακρύνθηκε από παραλίες με τη βοήθεια σκαφών.

{https://www.youtube.com/watch?v=PXKU8vVUG_E}

«Το βράδυ λόγω της απουσίας των εναέριων μέσων επικεντρωθήκαμε στο να σώσουμε ό,τι μπορούσαμε από τα σπίτια. Έγινε εκκένωση ξενοδοχείων και οι ένοικοί τους μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Ιεράπετρας. Με τις ριπές που έφτασαν και τα 11 μποφόρ, η φωτιά έχει σπάσει σε τρία μέτωπα» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης 

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλη Παραβολιδάκη, υπάρχουν αναφορές για άτομα που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα στο νομό Λασιθίου και σε απόλυτη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Επιχειρούν 8 ασθενοφόρα, τα οποία και έχουν διακομίσει μέχρι στιγμής 3 πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα, 2 πολίτες με ελαφρά τραύματα και 1 πολίτης με κινητικά προβλήματα, στο ΓΝ Ιεράπετρας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κρήτης Γιώργο Τσαπάκο το έργο της κατάσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω και της έντασης των ανέμων, όσο και της αλλαγής της διεύθυνσης τους.

Στη βόρεια πλευρά τα μέτωπα είναι τεράστια. Οι άνεμοι έφτασαν και τα 9 μποφόρ με τους πυροσβέστες και τους διασώστες να λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο αέρα! "Στροβιλίζεται διαρκώς, αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και δυστυχώς η φωτιά μετατοπίζεται. Είναι τραγικό!"

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι παρά την υπεράνθρωπη αυτή προσπάθεια που καταβάλλεται, η φωτιά τελικά θα σταματήσει στη... θάλασσα καθώς είναι τέτοιος ο αέρας και η ένταση της φωτιάς που υπάρχει τεράστιος κίνδυνος εγκλωβισμού!

{https://www.youtube.com/watch?v=Sw8cCFo9BE0}

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν το βράδυ της Τετάρτης και συνολικά επιχειρούν 155 πυροσβέστες, με 8 ομάδες πεζοπόρων και 38 οχήματα. Συνδρομή είχαμε και από μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Επίσης, μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά συνολικά 17 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου της 1ης Ε.ΜΟ.ΔΕ. και 5 οχήματα, ενώ αεροπορικώς από την Ελευσίνα θα συνδράμουν και 33 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων της 1ης ΕΜΟΔΕ.

Στις 20:28 ήχησε το 112 για εκκένωση οικισμών. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε πως «αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγία Φωτιά Αχλιά, Γαλήνη, Φέρμα & Κουτσουνάρι απομακρυνθείτε προς Ιεράπετρα».

Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στα Άχλια Ιεράπετρας και έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας