Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Ελλάδα

4.000 μεταλλωρύχοι από Χαλκιδική σε Αθήνα - Εφτασαν Μεσογείων οι πρώτοι

4.000 μεταλλωρύχοι από Χαλκιδική σε Αθήνα - Εφτασαν Μεσογείων οι πρώτοι
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Χάος στους δρόμους - Κλειστό το ένα ρεύμα της Μεσογείων - Συγκέντρωση στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και μετά πορεία προς τη Βουλή - "Θα κατασκηνώσουμε στο Σύνταγμα και δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε αν δεν πάρουμε δεσμεύσεις από τον ίδιο τον Τσίπρα", διαμηνύουν

Με συνολικά 82 λεωφορεία πάνω από 4.000 μεταλλωρύχοι έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στα διόδια των Αφιδνών από τη Χαλκιδική, από όπου και ξεκίνησαν την Τετάρτη.

Αυτή την ώρα, η πρώτη ομάδα των εργαζομένων έφτασε στη Μεσογείων έχοντας κλείσει το δρόμο προς το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση. Μέχρι τις έντεκα το πρωί αναμένονται όλοι οι μεταλλωρύχοι στο σημείο, μιας και φτάνουν τμηματικά.

Το tweet της αστυνομίας για την κίνηση στη Μεσογείων:



«Είμαστε εργάτες κι όχι τρομοκράτες», «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε» και «Κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία» είναι μερικά απο τα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Όλοι μαζί θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης όπου θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία και κατόπιν, περίπου στις 14:00 το μεσημέρι, υπολογίζεται πως θα ξεκινήσουν πορεία προς τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος, όπου θα παραμείνουν ως το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της πορείας θα παραδοθούν ψηφίσματα στην Πρεσβεία του Καναδά, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον πρωθυπουργό, στη Βουλή και στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι συγκεντρωμένοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.000, ενώ η κινητοποίησή τους είναι πρωτοφανής, καθώς δεν πρόκειται για μία διαμαρτυρία που γίνεται από μέλη ή υπαλλήλους του Δημοσίου, αλλά από εργαζόμενους ιδιωτικής εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο είναι ισχυρή, αλλά διακριτική.

Οι μεταλλωρύχοι ζητούν απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την επένδυση του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, έπειτα κι από την απόφαση του υπουργείου να «παγώσει» την υλοποίηση των πρωτοκόλλων υλοτόμησης 300 στρεμμάτων στις Σκουριές, διαδικασία απαραίτητη για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού και την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Είχε προηγηθεί ο έλεγχος νομιμότητας των πρωτοκόλλων που μολονότι δεν έφερε στο φως παρατυπίες, το ΥΠΑΠΕΝ αποφάσισε να μπλοκάρει την υλοτόμηση, κίνηση που εργαζόμενοι και επενδυτές θεωρούν αστήρικτη νομικά.

Σε δηλώσεις του στο protothema.gr, ο πρόεδρος των εργαζομένων τόνισε πως «διεκδικούμε το αυτονόητο: μία σαφή πολιτική θέση με το τι θα γίνει με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Πρόκειται για μία νόμιμη επένδυση. Ζητάμε να βγει ο πρωθυπουργός και να δηλώσει ότι θα προχωρήσει. Είναι 11 χωριά που ζουν άμεσα από αυτό. Θελουμε εδώ και τώρα απάντηση».

Οι μεταλλωρύχοι διαμηνύουν ότι ήρθαν στην Αθήνα για να μείνουν μέχρι να δουν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, μεταλλωρύχος της Χαλκιδικής είπε: «Δεν θέλουμε να μιλήσουμε με κανέναν υπουργό. Μας έχουν γεμίσει ψέματα. Να έρθει ο πρωθυπουργός να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημά μας».

«Θα κατασκηνώσουμε στο Σύνταγμα και δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε αν δεν πάρουμε δεσμεύσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό», λένε θυμίζοντας ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και υπουργοί της κυβέρνησης έχουν ταχθεί ενάντια στην επένδυση που έχει γίνει στην περιοχή.

Τα λεωφορεία με τους μεταλλωρύχους έφτασαν στη Λαμία λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα όπου πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη στάση και συνεχίζουν την πορεία τους προς Αθήνα, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής είχαν αποχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες από τα μπλόκα τους και αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους έως σήμερα, 16 Απριλίου.

Συγκέντρωση και από τους κατοίκους


Την ίδια ώρα, συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διοργανώνει, στις 18:00 το απόγευμα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που ζητούν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Σημειώνεται ότι λόγω των δύο συγκεντρώσεων ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Αστυνομίας που σχεδιάζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μην συναντηθούν οι δύο κινητοποιήσεις και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που έγιναν πριν από μερικές ημέρες στη Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

vlaxantoni pop xmas24
Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας