Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Ελλάδα

Ολονύχτια μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς στον Υμηττό

Ολονύχτια μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς στον Υμηττό
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Φόβοι για αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που θα επικρατούν και σήμερα - Επί ποδός 140 πυροσβέστες - Κάηκαν ταβέρνα και σπίτι στον Καρέα - Πολλές οι καταγγελίες για πρόκληση της φωτιάς από εμπρησμό

Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς δίνουν από το απόγευμα της Παρασκευής 140 πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή του Υμηττού καθώς παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει, υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων.

Oι εναέριες δυνάμεις αποχώρησαν από όλα τα μέτωπα όταν νύχτωσε και θα επανέλθουν με το πρώτο φως της ημέρας, αλλά παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης. Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Τσόγκας η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε όλες τις πυρκαγιές, αλλά ο κίνδυνος παραμένει καθώς συνεχίζονται οι άνεμοι.

Η μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στον Καρέα συνεχίζεται, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμό. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύουν σπίτια, καθώς έχει αλλάξει η φορά του αέρα, ενώ το μέτωπο της πυρκαγιάς ανεβαίνει προς την κορυφή του Υμηττού.

Στην περιοχή επιχειρούν τουλάχιστον 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, ενώ νωρίτερα την Παρασκευή την επιχείρηση κατάσβεσης βοηθούσαν επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Οι δήμοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης εκκένωσαν τις δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή, ενεργοποιώντας παράλληλα τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυναν κατοίκους από σπίτια που απειλούσαν οι φλόγες.

Ωστόσο, τουλάχιστον μια ταβέρνα και ένα σπίτι καταστράφηκαν από τις φλόγες στην περιοχή του Καρέα, ενώ απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές και εκκενώθηκε και σπίτι που φιλοξενούσε υπηρεσίες του ιδρύματος «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Συγκλονιστική είναι η κινητοποίηση των κατοίκων που βοήθησαν όπως και όπου μπορούσαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες έπεσαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά να περάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Πάντως, πολλές είναι οι καταγγελίες τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από το δήμαρχο της Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο για πρόκληση της φωτιάς από εμπρησμό, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εμφανίστηκε «σίγουρος 100%» ότι η φωτιά επρόκειτο για εμπρηστική ενέργεια.

Δυστυχώς, ο καιρός δεν αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ώρες καθώς και το Σάββατο οι άνεμοι θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί για αυτό και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός των ενεργειών για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ν. Βούτσης, Π. Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Πανούσης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αν. Μαυρόπουλος, ο διοικητής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας