Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Ελλάδα

Νέος ΚΟΚ με 50% μικρότερα πρόστιμα, αναλογική επιβολή και κοινωνική εργασία

Νέος ΚΟΚ με 50% μικρότερα πρόστιμα, αναλογική επιβολή και κοινωνική εργασία
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Παραμένει το ποσό στις "επικίνδυνες" παραβάσεις, δηλαδή την παραβίαση κόκκινου, STOP, υπέρβαση ορίου ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ - Η συζήτηση είναι ακόμα σε εξέλιξη, δεν υπάρχει πρόθεση αιφνιδιασμού, λέει το υπουργείο

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται πλέον οι συζητήσεις για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Μεταφορών. Πρόστιμα μειωμένα ακόμα και κατά 50%, που θα επιβάλλονται αναλογικά με το εισόδημα του παραβάτη, αλλά και κοινωνική εργασία ως ποινή, είναι οι κύριες αλλαγές που εξετάζονται αυτή τη στιγμή.

Τα μειωμένα πρόστιμα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», δεν θα αφορούν στις «επικίνδυνες» παραβάσεις που απειλούν ανθρώπινες ζωές. Έτσι το πρόστιμο για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, του STOP, για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή για την υπερβολική ταχύτητα, παραμένει στα... δυσθεώρητα ύψη των 700 ευρώ. Ανοίγει όμως «παραθυράκι» καθώς, εφόσον εφαρμοστεί η αναλογικότητα στην επιβολή του προστίμου, δηλαδή να πληρώνει καθένας αναλόγως του εισοδήματός του, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και τα πρόστιμα αυτά να είναι για κάποιους τουλάχιστον, μειωμένα.

Ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης επιμένει πως το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στις ΗΠΑ με επιτυχία και πως «άλλο να πληρώνει 100 ευρώ πρόστιμο κάποιος με εισόδημα 10.000 ευρώ και άλλο με 50.000 ευρώ». Επισημαίνει ακόμα πως η επιβολή του προστίμου θα γίνεται μέσω των στοιχείων του TAXIS, χωρίς όμως να αποκαλύπτονται τα στοιχεία οικονομικής κατάστασης του παραβάτη. Όσον αφορά τις αιτιάσεις πως μια τέτοια διάταξη θα ήταν αντισυνταγματική, το υπουργείο διατείνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού θα βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας.

Τονίζεται τέλος πως ακόμα όλες οι αλλαγές είναι υπό συζήτηση, πως τίποτα δεν θα εφαρμοστεί αν δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση και πως δεν υπάρχει πρόθεση αιφνιδιασμού.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος

vlaxantoni pop xmas24 300x300
vlaxantoni pop xmas24