*Μειώνονται σε 4 από 6 τα μαθήματα στις Πανελλαδικές εξετάσεις
*Ο απολυτήριος βαθμός κάθε τάξης θα προσμετράται για την πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
*Μόνο μαθήματα Γενικής Παιδείας θα διδάσκονται στην Α' Λυκείου. Αντίθετα στην Γ' τάξη οι ώρες των μαθημάτων Κατεύθυνσης θα είναι περισσότερες
*Προαιρετική τάξη μαθητείας ενός επιπλέον έτους στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Οι μαθητές θα εργάζονται 28 ώρες την εβδομάδα σε επιχειρήσεις αμειβόμενοι
*Οι αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν από τη νέα σχολική χρονιά (2013-2014)
Ολόκληρο το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο
Το σχεδιάγραμμα του νέου Λυκείου
Πιο αναλυτικά, οι μαθητές της Α' τάξης του Λυκείου, από τους οποίους θα αρχίσει και η εφαρμογή του νόμου, θα διδάσκονται 9 μαθήματα γενικής παιδείας συνολικής διάρκειας 33 ωρών εβδομαδιαίως και θα εκπονούν και ερευνητική εργασία.
Οι μαθητές της Β' τάξης, θα διδάσκονται 10 μαθήματα γενικής παιδείας, συνολικής διάρκειας 30 ωρών ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθούν μια εκ των δύο ομάδων προσανατολισμού, συνολικής διάρκειας 5 ωρών την εβδομάδα.
Μεγάλες είναι οι αλλαγές και στην Γ' Λυκείου, καθώς τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται από 11 σε 5.
Οι προαγωγικές και εξετάσεις των μαθητών των δύο πρώτων τάξεων του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου θα διεξάγονται ενδοσχολικά με το 50% των θεμάτων να προκύπτει από την τράπεζα θεμάτων και το υπόλοιπο ποσοστό θα καθορίζεται από τους καθηγητές, οι οποίοι και θα τα διορθώνουν.
Το ίδιο ισχύει και για τις απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ' τάξης.
Πανελλαδικές με 4 μαθήματα
Για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές θα πρέπει, μέχρι τις αρχές Οκτώβρη να επιλέξουν μέχρι 2 επιστημονικά πεδία, στα οποία εντάσσονται και οι αντίστοιχες Σχολές.
Τα επιστημονικά πεδία (Ε.Π.) είναι τα εξής :
1ο Ε.Π. - Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες,
2ο Ε.Π. - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες,
3ο Ε.Π. - Επιστήμες Υγείας και
4ο Ε.Π. - Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες.
Μετά τις απολυτήριες εξετάσεις, θα διεξάγονται οι Πανελλαδικές, οι οποίοι θα γίνονται στα 4 μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού.
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα εξετάζονται σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα τεχνολογικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα προσμετράται και ο "Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης" (Β.Π.Α).
Τι αλλάζει στα ΕΠΑΛ
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει αλλαγές και για τους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων, οι οποίοι θα παρακολουθούν 4 κύκλους σπουδών.
Στον πρώτο κύκλο σπουδών θα λειτουργήσουν οι τρεις τάξεις των ΕΠΑΛ, με τους μαθητές να παρακολουθούν 4 ομάδες προσανατολισμού ( Τεχνολογικών Εφαρμογών, Διοίκησης και Οικονομίας, Γεωπονίας, Τεχνολογίας, Τροφίμων και Διατροφής και Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων).
Στην Α' ΕΠΑΛ οι μαθητές θα παρακολουθούν πρόγραμμα 35 ωρών την εβδομάδα με 10 μαθήματα γενικής παιδείας και 4-6 μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού.
Στην Β' και Γ' τάξη τ οι μαθητές θα παρακολουθούν 23 ώρες για τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού και 12 ώρες γενικής παιδείας.
Από τον δεύτερο κύκλο θα υλοποιείται το πρόγραμμα της "Προαιρετικής τάξης Μαθητείας", σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, στην οποία θα εγγράφονται οι προαγόμενοι της Γ' τάξης.

















