Η Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη διαθέτει μοναδικές συλλογές των 40.000 τόμων από δυσεύρετες εκδόσεις πρώτων ετών της τυπογραφίας όπως Όμηρος, Πλούταρχο και Πίνδαρο, ιστορικό αρχείο με χειρόγραφα έγγραφα της Επαναστάσεως του 1821, βιβλίο του Ζαν Ζακ Ρουσώ με ιδιόχειρες σημειώσεις του ιδίου και άλλα πολλά.
Χθες το μεσημέρι τη βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας που είναι πρόεδρος του Δ.Σ της Βιβλιοθήκης, προκειμένου να συνεδριάσει το συμβούλιο για να πάρουν απόφαση για τρέχοντα θέματα αλλά και για την έγκριση ή όχι αίτησης ενός καθηγητή που ζήτησε να αποσπαστεί στη βιβλιοθήκη.
Τελικά το Δ.Σ εξέτασε το αίτημα που υπέβαλλε ο εν λόγω εκπαιδευτικός και απάντησε θετικά, με στόχο να αναλάβει κυρίως την συνέχιση της ψηφιοποίησης του σπάνιου αρχειακού υλικού της βιβλιοθήκης, έχει ήδη γίνει μια τεράστια δουλειά προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά έχει ακόμα δρόμο. Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή καθημερινά πλην Σαββάτου και Κυριακής, διαθέτει έναν διοικητικό υπάλληλο και έναν κλητήρα.
Ο κ. Καφύρας σε ερώτησή της «Πρωϊνής» για το αν υπάρχει καμία νεώτερη πληροφορία αναφορικά με την διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει 46 βιβλιοθήκες και που είχε θορυβήσει τους Ηλείους και κυρίως τους Ανδριτσαιναίους αλλά και ανθρώπους του πνεύματος και είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών, μας είπε ότι τουλάχιστον προς το παρών δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό.
Η Π.Ε Ηλείας αλλά και ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας που εδρεύει στη Λωζάνη με μέλη του ανθρώπους του πνεύματος, έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και υπομνήματα στα υπουργεία για να μπει φρένο σε κάθε τέτοια σκέψη για λουκέτο στη Βιβλιοθήκη που θα οδηγήσει σε πνευματικό σκοτάδι όλη την περιοχή.

















