Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Επίκαιρα

"Κλειστόν" λόγω εργασιών αποκατάστασης για τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πύργου

"Κλειστόν" λόγω εργασιών αποκατάστασης για τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πύργου
Τελευταία λειτουργία την περασμένη Κυριακή για τον Μητροπολιτικό Ναό της ηλειακής πρωτεύουσας.
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Δύο περίπου χρόνια θα χρειαστούν για να τελειώσει το έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ
Για δύο περίπου χρόνια, όσο θα διαρκέσουν οι εργασίες αποκατάστασης του, θα παραμείνει κλειστός ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πύργου, όπου την Κυριακή το πρωί, λειτούργησε για τελευταία φορά, πριν την έναρξη των έργων επισκευής του από τον σεισμό. Από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ανακοινώθηκε ότι εγκαταστάθηκε ήδη ο εργολάβος για την επισκευή του Ναού.

Κατά την προχθεσινή τελευταία Θεία Λειτουργία επικράτησε ιδιαίτερη συγκίνηση, ιδιαίτερα όταν στο τέλος ο Ιερέας π. Χαράλαμπος ανακοίνωσε συγκινημένος ότι ο Ιερός Ναός ο οποίος για τόσα χρόνια στέγασε τις χαρές και τις λύπες των ενοριτών, τις πνευματικές ανάγκες των Πυργιωτών θα παραμείνει κλειστός για δύο περίπου χρόνια, προκειμένου να επισκευαστεί με την αντισεισμική νέα τεχνολογία και να διατηρηθεί και για τους επόμενους αιώνες.
Συγκινημένοι ήταν και οι ιεροψάλτες του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, οι οποίοι δεν σταμάτησαν να ψέλνουν και μετά το τέλος της λειτουργίας, μέχρι να αδειάσει πλήρως ο ναός.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η Ι. Μητρόπολη Ηλείας, ,μέχρι να ολοκληρωθεί η επισκευή τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις θα εκδίδονται από την Ιερά Μητρόπολη ( πρωϊνές ώρες στον π. Ηλία Παπαγγελή) και από το Α' Κοιμητήριο Πύργου ( απογευματινές ώρες από τον π. Κων/νο Παπαδημητρίου και τον π. Ηλία Παπαγγελή), ενώ οι επίσημες τελετές, εθνικές Εορτές και οι θείες Λειτουργίες, ιερές Ακολουθίες, Μυστήρια κ.λ.π. θα πραγματοποιούνται στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου το χρονικό διάστημα των επισκευών. Οι ενορίτες του μπορούν να εκκλησιάζονται στους τους υπολοίπους Ναούς της πόλης.

Ο Άγιος Νικόλαος άρχισε να κτίζεται το 1895 και εγκαινιάστηκε το 1909. Ωστόσο, το υπέδαφος στο οποίο έχει ανεγερθεί αποδείχθηκε σαθρό, βρίσκεται πάνω σε σεισμικό ρήγμα και οι κατά καιρούς σεισμοί και του 1993 και κυρίως ο τελευταίος μεγάλος του 2008, είχαν προκαλέσει πολύ σοβαρές ζημιές στο Ναό, όλοι θυμούνται ότι ο τρούλος και μέρος του καμπαναριού και της στέγης κατέρρευσε στον πεζόδρομο της οδού Αύγουστου Καπογιάννη ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα. Με τις ενέργειες της Ι. Μητρόπολης και την καθοριστική παρέμβαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα – ο οποίος μάλιστα τότε επικρίθηκε γι αυτό- άνοιξε ο δρόμος για την αποκατάστασή του μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, έναντι ποσού 3,9 εκ. ευρώ.

Η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας, όπως έκανε και για άλλους 83 σεισμόπληκτους ιερούς Ναούς και τις πέντε Μονές πού επλήγησαν από τον σεισμό του 2008, προέβη στην σύνταξη τεκμηριωμένης μελέτης ανακαινίσεως, ήτοι «ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΥΡΓΟΥ» η οποία εγκρίθηκε από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, καθώς και από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κκ Γερμανού, του πρώην υπουργού Πολιτισμού και βουλευτή Κώστα Τζαβάρα και του αναπληρωτή προισταμένου της Δνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Θεμιστοκλή Βλαχούλη.

Ο Ι. Ναός Αγίου Νικολάου στον Πύργο είναι ένα εκκλησιαστικό Μνημείο του 19 αιώνα, τρίκλητη Βασιλική, εμβαδού περίπου 1000 τ.μ, μοναδικό στο είδος του, γι αυτό και χαρακτηρίστηκε «Νεότερο Μνημείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού και ως τέτοιο εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται η αποκατάστασή του.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

vlaxantoni pop xmas24 300x300
vlaxantoni pop xmas24
Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας