Τα τρία τελευταία σχολικά χρόνια η Β΄ Τάξη του τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργίας «Εικονικής Επιχείρησης». Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας σε Συνεργασία με το Σωματείο επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ).
Το σχολικό έτος 2011-2012 οι μαθητές της Β΄ Τάξης του τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του σχολείου μας δημιούργησαν την εικονική επιχείρηση «Λιχούδης» όπου δραστηριοποιόταν στην συσκευασία και προώθηση χειροποίητων μαρμελάδων σε βαζάκια και ελαιόλαδου σε γυάλινα μπουκάλια και τα δυο προϊόντα προερχόταν από βιολογικές καλλιέργειες.
Το σχολικό έτος 2012-2013 η εικονική επιχείρηση που δημιουργήθηκε ονομάστηκε «Τα Σαπουνάκια» και είχε ως στόχο την παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση οικολογικών σαπουνιών με χρήση ελαιόλαδου και χαμομηλιού.
Το τρέχον σχολικό έτος λειτουργεί η εικονική επιχείρηση "Ολυμπία Ήλιδα", η οποία δραστηριοποιείται στην συσκευασία και τυποποίηση εξαιρετικού παρθένου αγουρέλαιου αρωματισμένου με τοπικά φυτά και βότανα προερχόμενα από κήπους του σχολείου και τα οποία αποτελούν το προϊόν περιβαλλοντικών προγραμμάτων της προηγούμενης χρονιάς.
Όλες αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν με τους όρους μιας κανονικής επιχείρησης (συμβούλια, στελέχη, προσωπικό, μετόχους κ.λ.π.) παράγουν πραγματικά προϊόντα, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα αναλυτικά προγράμματα, τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και στοχεύουν στην πρακτική άσκηση των μαθητών του τομέα οικονομίας και διοίκησης.
Οι επιχειρήσεις έχουν δικά τους site:
http://2epal-amaliad.ilei.sch.gr/sapounakia/
http://2epal-amaliad.ilei.sch.gr/olympiailida/
«Το αποκορύφωμα κάθε επιχείρησης είναι η συμμετοχή στην πανελλήνια έκθεση που διοργανώνεται στην Αθήνα, όπου το σχολείο κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να συμμετέχουν σ΄ αυτές. Κάθε χρόνο τα παιδιά γυρίζουν φορτωμένα με επαίνους και με σημαντικότατες εμπειρίες», δήλωσε ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ κ. Κώστας Κωνσταντούλας.
Επίσης αυτές οι επιχειρήσεις συμμετέχουν και στη πολύ πετυχημένη έκθεση «Κερνάμε Ελλάδα» όπου και τις δυο χρονιές είχαν σημαντικότατα αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων, αυτά γίνονται ανάρπαστα πολύ πριν ολοκληρωθούν οι εκθέσεις. Δεδομένου όμως ότι στόχος είναι αποκλειστικά η απόκτηση εμπειριών και όχι το κέρδος, η παραγωγή παραμένει σε επίπεδα που δεν επηρεάζουν την φοίτηση των μαθητών, οι οποίοι σημειωτέον δεν χάνουν μαθήματα για την υλοποίηση του προγράμματος των εικονικών επιχειρήσεων.



















