Η πρόβα τζενεράλε στην νέα θέση στο Λάπατο απέτυχε παταγωδώς
Ρεπορτάζ Ελένη ΠαπαδοπούλουΤο απόλυτο μπάχαλο, επικράτησε χθες στην λαϊκή αγορά του Πύργου, με την… ας πούμε εγκατάσταση- γιατί επί της ουσίας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, των βιομηχανικών προϊόντων στην νέα τους θέση στην οδό Κανδυλιέρη και Ζαϊμη στο Λάπατο. Κι αυτό, γιατί οι πωλητές βιομηχανικών προϊόντων εμποδίστηκαν κατ’ αρχήν από την βροχή που έπεσε πρωί- πρωί και τον αέρα, να στήσουν τους πάγκους τους νωρίς και κυρίως γιατί δεν μπόρεσαν στην πράξη να αναπτυχθούν όπως έπρεπε γιατί τα εμπόδια ήταν πολλά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντάσεις και τσακωμοί. Οι προσωρινές θέσεις δεν απέδωσαν, ο στενός δρόμος στην οδό Ζαϊμη και η μη διακοπή της κυκλοφορίας - πολλά αυτοκίνητα επειδή δεν υπήρχε σήμανση πέρναγαν μέσα από την λαϊκή με κίνδυνο να πέσουν πάνω στους καταναλωτές και τους εμπόρους- δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα με αποτέλεσμα πολλοί πωλητές βιομηχανικών να μην μπορέσουν καν να στήσουν πάγκους. Οι δε καταναλωτές δυσκολεύονταν να ψωνίσουν και έφευγαν δυσαρεστημένοι.
Έτσι, ενώ στην περιοχή των αγροτικών προϊόντων στην ΣΠΚ όλα εξελίσσονταν κανονικά, στην οδό Ζαϊμη, Κανδυλιέρη και Ατταλείας που ήταν η οριοθετημένη ζώνη της λαϊκής των βιομηχανικών, επικρατούσε μια άναρχη κατάσταση και η πρόβα τζενεράλε της εγκατάστασης, απέτυχε παταγωδώς! Εντάσεις υπήρξαν και μεταξύ των δύο σωματείων βιομηχανικών προϊόντων, αφού οι περισσότεροι πωλητές του συλλόγου «Άγιος Αθανάσιος» που προορίζονταν για την οδό Ζαϊμη θεώρησαν εαυτούς ριγμένους και δεν έστησαν ποτέ πάγκους απλά γιατί οι συνθήκες και ο χώρος δεν ήταν ευνοϊκές, ενώ υπήρξαν παράπονα ότι δεν είχαν βοήθεια από τον δήμο και δεν υπήρχε αστυνόμευση για να κρατηθούν «εκτός» οι παράνομοι. Σε κάθε περίπτωση, άπαντες ζήτησαν να γίνει νέα οριοθέτηση της λαϊκής και οι βιομηχανικοί να πάνε στην οδό Προύσσης την οποία θεωρούν κατάλληλη, θέση την οποία όμως δεν στηρίζουν οι σύλλογοι των αγροτικών προϊόντων.
«Δεν στήσαμε πάγκους και κάνουμε και τον τροχονόμο»!
Η κ. Αντωνία Βούτου- πρόεδρος των μικροπωλητών βιομηχανικών προϊόντων «Ο Άγιος Αθανάσιος», αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες τονίζοντας:
«Ο δρόμος που μας δόθηκε από τον δήμο και η Κανδυλιέρη και κυρίως η Ζαΐμη είναι ακατάλληλος για να εγκατασταθεί η λαϊκή. Είναι ανεπίτρεπτο σε όλον τον Πύργο να μην υπάρχει ένας δρόμος να βολευτούν τα βιομηχανικά προϊόντα. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Ακόμα από την Ζαίμη που όφειλαν να διακόψουν την κυκλοφορία περνάνε αυτοκίνητα, εμείς εδώ κάνουμε από το πρωί τους τροχονόμους με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να στήσουμε πάγκους και για άλλη μια φορά να χάνουμε το μεροκάματό μας και ο δήμος να μην έχει βοηθήσει πουθενά. Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση, εγώ βγήκα μόνη μου, τοιχοκόλλησα χαρτιά να ενημερώσω τον κόσμο να πάρει τα αυτοκίνητά του. Από χθες ενημερώσαμε και την αστυνομία για υπάρχει αστυνόμευση, να μην μπουν οι παράνομοι στη λαϊκή, αλλά τίποτα! Το αποτέλεσμα είναι ναρ’ θούνε το πρωί και η αστυνομία με μια καταγγελία που έκανε το άλλο σωματείο να πάρουνε τον πρώην πρόεδρο, ότι τα’ χα το φορτηγό του είναι παράνομο. Όλα τα αυτοκίνητα εδώ έχουμε άδεια λειτουργίας! Εμείς πάντως που είμαστε οι νόμιμοι με άδειες, δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια να μπαίνουν στη λαϊκή να δουλεύουν οι παράνομοι γιατί παίρνουνε το μεροκάματο μας από το στόμα μας. Το δικό μου σωματείο έχουν όλοι θεωρημένες άδειες, 42 συνολικά, στο άλλο σωματείο δεν γνωρίζω. Έχουμε ζητήσει την Προύσσης γιατί είναι πιο λειτουργική, έχει χώρο να μπούνε τα αυτοκίνητά μας και να στήσουμε πάγκους και δεν μας την δίνουνε. Δεν ξέρω που θα καταλήξει όλο αυτό το απαράδεκτο σκηνικό!»
Και η μικροπωλητής κ. Ζωή Τσούση, μέλος του ίδιου σωματείου, τόνισε από την πλευρά της ότι η κατάσταση χθες ήταν απαράδεκτη: «Δεν είναι καθόλου καλή η κατάσταση στο νέο χώρο, γίνεται μπάχαλο. Ο χώρος εδώ στην Ζαϊμη είναι στενός, δεν χωράνε τα αυτοκίνητα και οι πάγκοι μας και δεν μπορεί ούτε καν να περάσει ο κόσμος, αφήστε που η κυκλοφορία δεν έχει διακοπεί και ανάμεσά μας περνάνε αυτοκίνητα. Η κατάσταση είναι άθλια, εγώ είμαι πολύ δυσαρεστημένη, νομίζω το εισπράττει και ο κόσμος που δεν μπορεί να ψωνίσει με αυτές τις συνθήκες. Πρέπει να βρεθεί κάποια άλλη λύση. Μας είπαν ότι εδώ είμαστε σήμερα προσωρινά και τίποτα πέραν αυτού δεν γνωρίζουμε. Μην ξεχνάτε ότι έρχεται Πάσχα και πρέπει κι εμείς να βγάλουμε το μεροκάματό μας.»
«Θα επαναδιαπραγματευθούμε με τον δήμο την οδό Προύσσης»
Ο κ. Στέφανος Τομαρόπουλος- πρόεδρος του σωματείου βιομηχανικών προϊόντων «Ο Άγιος Χαράλαμπος» που η πλειοψηφία των μελών του δικού του σωματείου ήταν στην οδό Κανδυλιέρη και ΣΠΚ, επισήμανε ότι προσπάθησαν να λειτουργήσουν μετά από τόσο καιρό απραξίας, σε έναν χώρο που όπως αποδεικνύεται όμως δεν είναι κατάλληλος.
« Ο δρόμος είναι πολύ στενός, είμαστε διασκορπισμένοι σε πολλά κομμάτια, αποκομμένοι από τα αγροτικά προϊόντα και αυτό δεν επιτρέπεται ούτε από το νόμο. Επειδή όμως έχουμε χάσει πολλά μεροκάματα, κάναμε σήμερα μια τεράστια προσπάθεια να ανοίξουμε, ούτε ο καιρός βοηθάει, ούτε ο χώρος. Η λαϊκή των βιομηχανικών είναι σε τρεις δρόμους, Κανδυλιέρη, Ατταλείας και Ζαϊμη ( ένα μέρος) αλλά είναι η κατάσταση προβληματική. Εμείς θέλαμε την Προύσσης μας χώραγε όλους, είναι μεγάλος δρόμος και θα μπορούσε έτσι και εμείς να εξυπηρετηθούμε και οι καταναλωτές με τα αυτοκίνητά τους. Ενώ έγινε αρχικά μια συμφωνία μεταξύ του δήμου και της αστυνομίας για την Προύσσης, οι αγρότες δεν το ήθελαν με αποτέλεσμα να μην ισχύσει, Κάποια στιγμή όμως πρέπει να υπάρχει κατανόηση, η λαϊκή είναι για όλους και πρέπει συλλογικά να εξυπηρετηθούμε και να συνυπάρξουμε ομαδικά κι όχι άλλοι να αποφασίζουν για εμάς. Είμαστε σήμερα υποχρεωμένοι εξ αυτής της κατάστασης, να λειτουργήσουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί. Επιμένουμε στην Προύσσης, θα κάνουμε ξανά διάλογο με τον δήμο Πύργου και ήρθαμε εδώ κάτω από αυτές τις συνθήκες για να αποδείξουμε ότι είμαστε συνεργάσιμοι, με πρωτοβουλία δική μας. Οι θέσεις είναι εντελώς προσωρινές και πρέπει η κατάσταση αυτή να λήξει. Άλλοι έχουν έξι μέτρα, άλλοι οχτώ και άλλοι δεκατρία κι αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί ορισμένοι νοιώθουν αδικημένοι. Πρέπει να γίνει αν δεν πάρουμε την Προύσσης καινούργια διαγράμμιση και νέες θέσεις.»
Δεν θεώρησαν άδειες λόγω οφειλών στο ΤΕΒΕ
Ένα άλλο θέμα, αυτό των αδειών που δεν μπορούν κάποιοι μικροπωλητές να θεωρήσουν λόγω οφειλών στο ΤΕΒΕ, έθεσε χθες ο μικροπωλητής κ. Νικόλαος Γκόγκος.
«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σε εκκρεμότητα 24-25 άδειες και οι μικροπωλητές είναι κυνηγημένοι. Και τις άδειες δεν μπορούν να τις πάρουν γιατί χρωστάνε στο ΤΕΒΕ όπως πολλοί επαγγελματίες και δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και ρωτάω οι επαγγελματίες που χρωστάνε στο ΤΕΒΕ τους κλείνουν τα μαγαζιά; Εμάς τι θέλουν να μας κάνουν κλέφτες η φονιάδες από τη στιγμή που μας στερούν το μεροκάματο; Γιατί όταν δεν έχεις λεφτά να κάνεις ρύθμιση και σου κόβει την άδεια δεν θα γίνεις παράνομος;»



















