Του Γιάννη Σπυρούνη
Εβδομήντα χρόνια από την εκτέλεση των κατοίκων στην περιοχή «Φονικά» έξω το Καράτουλα συμπληρώνονται φέτος. Στην λιτή εκδήλωση τιμής που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος εστίασε στο χαρακτήρα του φασισμού και του ναζισμού για να κάνει μια αντιπαραβολή στο τότε και στο τώρα.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό των «Φονικών», στα γεγονότα εκείνης της εποχής, στους ανθρώπους που χάθηκαν και σε αυτούς τους λίγους που κατάφεραν να γλιτώσουν. Μιλώντας στη συνέχεια για το ναζισμό και το φασισμό τόνισε ότι «τα γεγονότα στα Φονικά, δε δείχνουν μόνο την αντίσταση του λαού, δείχνουν παράλληλα τη φύση και το χαρακτήρα του φασισμού και του ναζισμού. Δεν επρόκειτο για έναν απλό πόλεμο, αλλά για μια παγκόσμια εγκληματική οργάνωση, με τεράστια διασύνδεση, που είχε τη μαζική δολοφονία σαν μέρος της πολεμικής της μηχανής. Όταν σήμερα, τιμούμε εδώ τους νεκρούς εκείνης της ημέρας ουσιαστικά τοποθετούμαστε απέναντι στις ιδέες του φασισμού και του ναζισμού. Δεν πρόκειται για μια σύρραξη ανάμεσα σε έθνη και λαούς, για μια τεράστια πολεμική μηχανή που οι δολοφονίες, οι μαζικές εξοντώσεις, η γενοκτονίες ήταν μέρος του στρατηγικού της σχεδίου. Η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε σήμερα, τόσα χρόνια μετά, είναι να μην βγάζουμε ποτέ από τη μνήμη μας και από τη μνήμη των παιδιών μας την θυσία αυτή. Και παράλληλα, με αφορμή τη μνήμη να μπορούμε να τοποθετούμαστε κάθε φορά με αποφασιστικότητα απέναντι στις ιδέες του φασισμού και του ναζισμού ώστε να μην ξαναγνωρίσει ποτέ ο τόπος μας και ο κόσμος τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα» είπε με νόημα ο κ. Παρασκευόπουλος.
Νωρίτερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Εφημέριο Καράτουλα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από το δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο, τους βουλευτές Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Γιάννη Κουτσούκο, το νέο αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών φορέων.




















