Τρία ευρώ για τη σταφίδα – κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τα αιτήματα της χθεσινής συγκέντρωσης στον Πύργο
Κατώτερη των προσδοκιών των διοργανωτών ήταν η συμμετοχή στο χθεσινό προσκλητήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου προκειμένου οι αγρότες της περιοχής αλλά και όλοι οι πολίτες που είχαν προσκληθεί να δηλώσουν την αντίθεσή τους στον ΕΝΦΙΑ που αποτέλεσε το βασικό σύνθημα της κινητοποίησης όπως επίσης κατά : Του εμπαιγμού της ΣΚΟΣ και του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κορινθιακής σταφίδας, της μη ανταγωνιστικής τιμής της σταφίδας, των οινοστάφυλων, του καλαμποκιού και του λαδιού και εν γένει των αγροτικών προϊόντων. Ακόμα κατά της απειλούμενης με κατάργηση στρεμματικής ενίσχυσης από την εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π. της συγκυβέρνησης και της ευρωπαϊκής ένωσης καθώς και των υπερβολικών χρεώσεων που επιβάλλει ο ΕΛΓΑ για τις γεωργικές ασφαλίσεις.
Μήνυμα ενότητας
Ενδεικτικά ήταν τα όσα είπε κατά την διάρκεια του χαιρετισμού της η γραμματέας του συνεταιρισμού Αθανασία Ηλιοπούλου: «Συνήθως όταν διοργανώνεται μια τέτοια κίνηση, είτε χαρακτηρίζεται ως ένα πανηγυράκι είτε ως γραφικότητα με κύριο στόχο να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από τα σοβαρά προβλήματα που μας απασχολούν όλους, αφού αφορούν την καθημερινότητα και την επιβίωσή μας. Προτείνω λοιπόν να συνδράμουν όλοι ώστε το ενωτικό μήνυμα που δίνουμε εμείς από εδώ σήμερα, να διατηρηθεί και να γίνει ευρέως αποδεκτό, μακριά από τακτικές συμφέροντος και μικροπολιτικές τάσεις που το μόνο σκοπό που έχουν είναι μια ακόμα διάσπαση.
Όπως είπε και ο συνάδελφος Ανδρέας Κούτρας στους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του, θα μείνουμε εδώ ακόμα και αν είμαστε 3, 5 ή 10 να στηρίξουμε την προσπάθεια έως ότου στο τέλος γίνουμε χιλιάδες!» κατέληξε. Στην αναγκαιότητα ανάπτυξης μαζικών αγώνων από την πλευρά των αγροτών αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος Σ. Ροζής, ενώ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μιχάλης Πλαστουργός, όπως και στις συνεντεύξεις που προηγήθηκαν, εστίασε στην ανάγκη κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της σταφίδας, το κοστολόγιο, τις προοπτικές, τη δυναμική του προϊόντος και τη στάση που τηρούν σήμερα ΣΚΟΣ και εξαγωγείς, αλλά και στον αρνητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει όλα αυτά τα χρόνια η ΠΑΣΕΓΕΣ σε σχέση με το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα, που το οδήγησε σε διάλυση, εκμεταλλευόμενη τεράστια ποσά που διαχειρίζονταν για λογαριασμό του. Παρόντες στην χθεσινή συγκέντρωση, πέρα από τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών άλλων δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Πύργου ( κυρίως από περιοχές που παράγουν σταφίδα) ήταν και εκπρόσωποι από το χώρο της αριστεράς ( ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ και ανένταχτοι) ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Β. Σαμαράς.
Το ψήφισμα
Στο ψήφισμα που εκδόθηκε με το τέλος της συγκέντρωσης, το οποίο παραδόθηκε από αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής στον αντιπεριφερειάρχη Γ. Γεωργιόπουλο, οι μετέχοντες διεκδικούν και απαιτούν :
- την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και από κάθε χαράτσι της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτει της στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας.
-Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη των λαϊκών νοικοκυριών.
-Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.
- Κατάργηση του αισχρού φορολογικού νομοσχεδίου που μας πνίγει.
- Κατάργηση όλων των χαρατσιών.
- Να μην περάσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα φτώχιας που μεθοδευμένα προωθεί η σημερινή κυβερνητική πολιτική.
- Να ενισχυθεί άμεσα και αποτελεσματικά το αγροτικό εισόδημα, ώστε το επάγγελμα του αγρότη να καταστεί βιώσιμο και παραγωγικό τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικονομία της χώρας
- Να οριστεί εμπορική τιμή για τη σταφίδα στα 3€, για το καλαμπόκι στα 0.35€, για τα οινοστάφυλα στα 0.50€ και για το λάδι στα 4€, ώστε να μπορούν οι αγρότες παραγωγοί να καλύπτουν το κόστος της παραγωγής.
- Να υπάρξει ένας ενιαίος κρατικός φορέας, στον οποίο να μετέχουν ενεργά και όλοι οι νόμιμοι εκπρόσωποι όλων των ενεργών σύμφωνα με το Νόμο αγροτικών συνεταιρισμών, που να ορίζει εγκαίρως τιμή ασφαλείας για τη σταφίδα και να διασφαλίζει τη διεξαγωγή αδιάβλητων δημοπρασιών για την πώληση των διαθέσιμων κάθε φορά ποσοτήτων, στηρίζοντας έτσι το προϊόν προς όφελος του κάθε παραγωγού.
- Να μην καταργηθεί και να εξακολουθήσει να υπάρχει η στρεμματική ενίσχυση της σταφίδας λόγω της μοναδικότητας της και της παγκόσμια αναγνωρισμένης διατροφικής της αξίας.
- Να μειωθούν οι υπερβολικές χρεώσεις που καλούνται οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν στον ΕΛΓΑ, καθώς επίσης να έχουν τη δυνατότητα οι αγρότες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για οικονομική ενίσχυση ΔΩΡΕΑΝ και όχι να είναι αναγκασμένοι και δεσμευμένοι με εξευτελιστικές εξουσιοδοτήσεις τις οποίες υποχρεώνονται αναντίρρητα να υπογράφουν, να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τη διεκπεραίωση αυτών των διαδικασιών. Καλούν τέλος την Κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να στηρίξουν και να ενισχύσουν στις χαλεπές μέρες που βιώνουμε τον αγροτικό πληθυσμό από τις συνέπειες στην καλλιεργούμενη γη.






















