"Πρώτο μέλημα η ασφάλεια της υγείας των Ηλείων ασθενών" δήλωσε ο Τ. Αντωνακόπουλος - "Δε θα συμφωνήσουμε σε περεταίρω αφαίμαξη του προσωπικού της Αμαλιάδας" τόνισε ο Β. Μιχαλόπουλος
Η πολυπόθητη συνεργασία μέσω της μετακίνησης προσωπικού – όποτε αυτό είναι αναγκαίο- για την κάλυψη των ιατρικών κενών που παρουσιάζουν κλινικές και τμήματα του Νοσοκομείου Πύργου, με στόχο την παροχή σύγχρονων και ασφαλών υπηρεσιών υγείας προς τους Ηλείους ασθενείς, ούτε χθες επετεύχθη. Στις δυο διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον αναπληρωτή Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Τάκη Αντωνακόπουλο, παρουσία του Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Βασίλη Δημόπουλου και του αναπληρωτή Διοικητή της Ν.Μ. Αμαλιάδας Λέανδρου Καλογεράκου και τη συμμετοχή των προέδρων των Επιστημονικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας Θάνου Γιαννόπουλου και Χρύσας Λακκάκη αντίστοιχα, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Πύργου Αβραάμ Κωστόπουλου και των προέδρων των Συλλόγων Εργαζομένων Πύργου Ανδρέα Βγενόπουλου και Αμαλιάδας Βασίλη Μιχαλόπουλου συζητήθηκε ο τρόπος λειτουργίας των δυο Νοσηλευτικών Μονάδων ενώ εξετάστηκε και ο «δρόμος» που θα μπορούσε να ακολουθηθεί για την ορθολογικότερη διαχείριση του προσωπικού τους.
Ο κ. Αντωνακόπουλος επισήμανε ότι πλέον για την άσκηση της ιατρικής πρέπει να υπάρχουν υποδομές και υπερ-εξειδικευμένοι ιατροί τονίζοντας πως αυτές τις δυνατότητες δεν είναι δυνατόν να τις έχεις κάθε δέκα χιλιόμετρα. «Κανείς δε λέει ότι πρέπει να κλείσεις ένα νοσοκομείο, αλλά θα πρέπει να το αθροίσεις και να το πας συμπληρωματικά με πρώτο σου μέλημα την ασφάλεια της υγείας του πολίτη και τίποτα άλλο! Αν ξεκινήσουμε από αυτή την αρχή κάπου θα καταλήξουμε. Αν ξεκινάμε ανάποδα από άλλες αρχές και αμετακίνητες θέσεις δε θα καταλήξουμε πουθενά. Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας δε κλείνει, απαιτούνται και τα κρεβάτια της νοσηλευτικής αυτής μονάδας για να υπάρχει σωστή αναλογία στην Ηλεία. Άρα αυτό που πρέπει να δούμε είναι τι κρεβάτια έχεις εκεί και τι θα νοσηλεύουν. Αυτή η κουβέντα όμως είναι πολύ σοβαρή και προς το συμφέρον του Ηλείου ωστόσο αποφεύγουν όλοι να την ξεκινήσουν. Πρέπει όμως να γίνει».
«Να σταματήσει η αφαίμαξη της Ν.Μ. Αμαλιάδας»
Αν και από την πλευρά των εκπροσώπων της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας ξεκαθαρίστηκε πως όλοι επιθυμούν την λειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου ως προπύργιο που θα παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες υγείας σε όλους βάζοντας φρένο στις διακομιδές προς την Πάτρα, τονίστηκε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με την αφαίμαξη του Νοσοκομείου Αμαλιάδας πάρα μόνο με την πρόσληψη μονίμου ιατρικού προσωπικού. «Η πολιτική που ακολουθείται χρόνια τώρα είναι αδιέξοδη. Δεν αποτελεί λύση, ότι κενά έχει ο Πύργος να καλύπτονται από την Αμαλιάδα. Ήδη υπάρχει συνεννόηση και αλληλοκάλυψη σε βασικά τμήματα όμως θα πρέπει να δείτε με ευαισθησία τη λειτουργία του νοσοκομείου Αμαλιάδας. Πλέον, δε θα αφήσουμε όμως άλλο προσωπικό να φύγει. Ας ενισχυθούν οι νοσηλευτικές μονάδες με προσωπικό και οι προϋπολογισμοί με κονδύλια» κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Ν..Μ. Αμαλιάδας Βασίλης Μιχαλόπουλος.
Διεκδικούν προσλήψεις και κήρυξη της Ηλείας ως… άγονης υγειονομικά περιοχής!
Κατά τα άλλα ο κ. Αντωνακόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική τονίζοντας ότι μόνιμος στόχος και ζητούμενο είναι η βελτίωση της λειτουργίας των δυο μονάδων, η οποία για να επιτευχθεί θέλει παραπάνω ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και χρηματοδότηση. «Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, στα πλαίσια της πολιτικής του Υπ. Υγείας ήδη δρομολογούμε άμεσα την διεκδίκηση των μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ που έχουν κριθεί αλλά η πρόληψη τους είχε παγώσει καθώς επίσης και των εισηγητών για νέες θέσεις που υπάρχουν. Σε σχέση με το επικουρικό προσωπικό, γίνεται προκήρυξη δέκα θέσεων πανελλαδικά και έχουμε ζητήσει μια θέση Παθολόγου για τον Πύργο καθώς η Παθολογική βρίσκεται σε κατάσταση s.o.s. Επιπλέον, στα πλαίσια της κινητικότητας προσωπικού μπορούμε να καλύψουμε με Καρδιολόγο από την Πάτρα κάποιες εφημερίες ενώ μέσω των προγραμμάτων ανεργίας- voucher που προσφέρουν όλες τις ειδικότητες των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους να εργαστούν στις δομές της υγείας. Και από εκεί θα ζητήσουμε προσωπικό και για τα δυο νοσοκομεία και μετά βεβαίως –σε 2-3 μήνες- θα υπάρξει και προκήρυξη και για το λοιπό επικουρικό προσωπικό». Παράλληλα επισήμανε ότι χρηματοδοτήθηκε το Γ.Ν. Ηλείας με 900.000 ευρώ μέσω ΥΠΕ ενώ δεσμεύθηκαν ότι θα καλυφθεί και το ποσό των 27.000 ευρώ για τις εφημερίες. Με δεδομένο το χαμηλό ενδιαφέρον που υπάρχει από γιατρούς για την κάλυψη θέσεων στην Ηλεία, ο κ. Αντωνακόπουλος εκτίμησε ότι θα μπορούσε ο Νομός να κηρυχθεί από το Υπουργείο Υγείας ως άγονη περιοχή. «Το ζήτημα αυτό θα το προωθήσουμε και αν καταφέρουμε να κηρυχθεί η περιοχή άγονη όπως έχει συμβεί με τη Μεσσηνία και τη Λακωνία τότε θα έχουμε αποτέλεσμα και αυτό γιατί θα δοθούν κίνητρα και περισσότερα μόρια στους γιατρούς οπότε και θα προτιμήσουν να εργαστούν στην Ηλεία».
Κική Κολοβέρου
[email protected]






















