Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Επίκαιρα

Ηλεία: Περιορισμένες ζημιές από την κακοκαιρία

Ηλεία: Περιορισμένες ζημιές από την κακοκαιρία
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Το χαλάζι έπληξε αρκετές περιοχές – Στρώμα οι ελιές – Εντυπωσιακό θέμα από κεραυνούς τα ξημερώματα

Του Γιάννη Σπυρούνη
Κυρίως τη νότια Ηλεία έπληξε η κακοκαιρία τις τελευταίες ώρες. Περισσότερα προβλήματα από τη δυνατή βροχή και τον αέρα, αντιμετώπισε η περιοχή της Κρέστενας, ενώ δεν έλειψαν περιορισμένης έκτασης ζημιές και σε άλλες περιοχές. Μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν στην περιοχή της Ολυμπίας και του Λάλα ξεπερνώντας τα 60 χιλιοστά. Οι άνεμοι και αυτοί κατά τόπους ήταν ισχυροί ως θυελλώδεις και στο Κατάκολο η ένταση έφτασε τα 12 μποφόρ με ταχύτητα ανέμου στα 128 χ.α.ω.

Ζημιές στην Κρέστενα
Στην περιοχή της Κρέστενας υπήρξαν τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία, εντός και εκτός της κωμόπολης. Στο νοσοκομείο του Πύργου από ένα φρεάτιο πέρασαν τα νερά της βροχής στο χώρο του μικροβιολογικού εργαστηρίου στο υπόγειο και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να γίνει άντληση υδάτων. Ομοίως και σε άδειο κατάστημα στο κέντρο των Κρεστένων, όπου φρεάτιο πέρασε νερά μέσα στο χώρο. Σε άλλα σημεία όπως κοντά στο νέο δημαρχείο αλλά και σε φρεάτιο υποσταθμού της ΔΕΔΔΗΕ, τα νερά της βροχής προκάλεσαν προβλήματα, όμως σε περιορισμένη πάντα έκταση. Προβλήματα υπήρξαν στο Κάτω Σαμικό και στο δρόμο προς Βρίνα, όπου υπήρξε υποχώρηση στο πρανές και σε τμήμα του δρόμου. Σε όλες τις περιπτώσεις επενέβησαν συνεργία του δήμου και της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κρεστένων. Σχολιάζοντας την κατάσταση ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος είπε πως η κατάσταση που προέκυψε, ιδιαίτερα σε κάποια νέα σημεία, αναγκάζει το δήμο να κάνει επανασχεδιασμό και να προτάξει αυτές τις ανάγκες να αντιμετωπιστούν για να μην επιδεινωθούν στο μέλλον τα προβλήματα αυτά.

Καθαρά τα φρεάτια στην Ολυμπία
Η περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας μπορεί να δέχθηκε μεγάλο όγκο βροχής χθες, όμως φάνηκε σχετικά προετοιμασμένη για την κακοκαιρία. Τα φρεάτια στην πόλη ήταν καθαρισμένα, ενώ επί ποδός βρίσκονταν τα οχήματα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να επέμβουν άμεσα αν υπάρξει ανάγκη. Τελικά παρά την ισχυρή βροχόπτωση η πόλη άντεξε και ουσιαστικά προβλήματα δεν υπήρξαν. Αυτό δήλωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Άντεξε ο Πύργος
Ευτυχώς αυτή τη φορά, η πόλη του Πύργου, που πολλάκις έχει πληγεί από φθινοπωρινές καταιγίδες, άντεξε. Πλημμυρικά φαινόμενα δεν υπήρξαν και μόνο οι ισχυροί άνεμοι σε κάποιες περιπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα. Όπως στην περίπτωση της οδού Μυστρά, στο τμήμα ανάμεσα στις οδούς Μανωλοπούλου και Τ. Πετροπούλου, όπου μια μεγάλη πορτοκαλιά λύγισε από τη μανία του ανέμου και έπεσε πάνω σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, προκαλώντας περιορισμένες υλικές ζημιές. Στην περίπτωση αυτή επενέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κοπή του δέντρου. Η Πολιτική Προστασία του δήμου κινητοποιήθηκε για μια περίπτωση καθίζησης στην περιοχή του Ανεμοχωρίου. Στο Κατάκολο όπως προαναφέραμε οι άνεμοι άγγιξαν ταχύτητα της τάξης των 130 χ.α.ω λίγο πριν από τις έξι το πρωί και συνέχισαν να πνέουν ισχυροί με αποτέλεσμα το κρουαζιερόπλοιο που επρόκειτο να προσεγγίσει το πρωί να μην τα καταφέρει και να αποχωρήσει για το επόμενο λιμάνι του προορισμού του. Χωρίς πρόβλημα όμως έδεσε στο λιμάνι, το κρουαζιερόπλοιο που έφτασε το μεσημέρι και αναχώρησε επίσης χωρίς πρόβλημα το απόγευμα. Η κακοκαιρία είχε όμως και τη θεαματική της πλευρά. Όπως κατέγραψε με την κάμερά του ο υπεύθυνος του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών Ηλείας και Ζακύνθου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρος Κονδύλης, τα ξημερώματα της Παρασκευής την έλευση της κακοκαιρίας συνόδευσε ένα υπερθέαμα κεραυνών στην περιοχή του Πύργου. Εκείνη την ώρα σημειώθηκε και διακοπή της ηλεκτροδότησης για περίπου μισή ώρα, τόσο στην περιοχή της ηλειακής πρωτεύουσας, όσο και στα 2/3 του νομού Ηλείας.

Τέλος χαλάζι έπεσε σε πολλές περιοχές κυρίως στα νότια του νομού, προκαλώντας καταστροφή στην καλλιέργεια της ελιάς. Ο καρπός και πάλι από το πρόωρο ράβδισμα της χαλαζόπτωσης, δημιούργησε στρώμα στο έδαφος, βυθίζοντας περισσότερο στην απόγνωση τους παραγωγούς που βλέπουν για άλλη μια σεζόν να πλήττονται στην παραγωγή και το εισόδημά τους.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

vlaxantoni pop xmas24
Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας