Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας η ημερίδα με θέμα: «Ήλιδα – Ολυμπία: Ο δρόμος της Εκεχειρίας, πόλος πολιτισμού και ανάπτυξης», την οποία συνδιοργάνωσαν η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» και ο «Όμιλος για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη Πολιτεία Ήλιδας- Ολυμπίας».
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ως στόχο είχε την ανάδειξη και αναβίωση του αρχαίου μονοπατιού που συνέδεε την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία, όπως το περιγράφει ο Παυσανίας. Μέσω του «δρόμου της Εκεχειρίας», όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, και η πρόεδρος της «Πολιτείας Ήλιδας – Ολυμπίας» Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη, προωθείται μία ολοκληρωμένη πρόταση ανάδειξης όλης της περιοχής που διέρχεται το μονοπάτι, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ανάπτυξη, στον πολιτισμό, στον οικοτουρισμό αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να προβληθεί το ιερό μονοπάτι το οποίο στην ορεινή του διαδρομή συνέδεε την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία ως ο δρόμος της Εκεχειρίας, με στόχο την προώθηση του μοναδικού αυτού ιδεώδους ως θεσμό παράλληλου με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στην εκδήλωση μίλησαν η Κατερίνα Καμηλάκη (Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών) με θέμα: «Λαϊκός πολιτισμός και ανάπτυξη», και οι Νίκος Αγριαντώνης (Αρχιτέκτονας, τ. πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ICOMOS) με θέμα: «Το μονοπάτι Ήλιδας – Ολυμπίας και τα προβλήματά του», Σπύρος Ανδριόπουλος (αντιπλοίαρχος Π.Ν. διευθυντής Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, μαραθωνοδρόμος, κάτοχος πανελληνίου ρεκόρ), με θέμα: «Βαδίζοντας στο μονοπάτι της Εκεχειρίας» και Νίκος Κελαΐδίτης (μέλος ΔΣ του HATTA), με θέμα: «Οικοτουριστική ανάπτυξη στο δρόμο της Εκεχερίας». Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Χρύσα Ρουμελιώτη. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος κ.α.
Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις



















