Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Επίκαιρα

1ο ΓΕΛ Πύργου: Στα χνάρια του Μάρκου Βαμβακάρη

1ο ΓΕΛ Πύργου: Στα χνάρια του Μάρκου Βαμβακάρη
Μοναδική βιωματική εμπειρία η εκδρομή των μαθητών στη Σύρο μέσα από ποικίλες θεματικές ενότητες
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Τραγούδησαν τη «Φραγκοσυριανή», μπήκαν στο σπίτι του Μάρκου Βαβμακάρη, περιηγήθηκαν στα νησιώτικα σοκάκια, μυήθηκαν στην παρασκευή του λουκουμιού, γνώρισαν παλιές υφαντικές τεχνικές, μπήκαν σε ιστορικό τυπογραφείο… Όλες αυτές οι εμπειρίες ενσωματώθηκαν στην πολυθεματική εκπαιδευτική εκδρομή του 1ου Λυκείου Πύργου με τους μαθητές και τις μαθήτριες να ανοίγουν τους ορίζοντές τους στο απέραντο Αιγαίο.

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία έζησαν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Πύργου στην τριήμερη εκδρομή τους στη Σύρο, η οποία συνδύασε ιδανικά τα θέματα των σχολικών προγραμμάτων με τον πολιτισμό, την ιστορία και τη βιωματική μάθηση. Η ιδέα για αυτήν την πολυδιάστατη εκδρομή ανήκε στη Διευθύντρια του σχολείου, Ρεβέκκα-Αικατερίνη Κλάδη, η οποία εντόπισε τις δυνατότητες που προσφέρει η Σύρος για τη σύνδεση των θεματικών αξόνων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, από την υφαντουργία και το ρεμπέτικο, έως την έκδοση εφημερίδας, τη βιώσιμη διατροφή και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το πρόγραμμα Υφαντουργίας επισκέφθηκε το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας στην Ερμούπολη. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με παλιές υφαντικές τεχνικές, γνώρισαν την καθημερινότητα των εργαζομένων μέσα από μηχανήματα και ενθύμια, και συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις, όπως κοινό γεύμα σε μοναστηριακό τραπέζι.

Το πρόγραμμα Εφημερίδας πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική επίσκεψη στην Τυποκυκλαδική Α.Ε., όπου οι 30 μαθητές της συντακτικής ομάδας παρακολούθησαν ζωντανά την εκτύπωση του 8ου φύλλου της σχολικής εφημερίδας «1ο Τυπία». Σε μια δίωρη ξενάγηση, ο εκδότης κ. Γιώργος Βακόνδιος παρουσίασε τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και μοιράστηκε την ιστορία της τυπογραφίας στο νησί από το 1828 έως σήμερα. Η εμπειρία της εκτύπωσης επί του πιεστηρίου» άφησε βαθιά εντύπωση τόσο στους μαθητές όσο και στους συνοδούς καθηγητές με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Γεωργία Ταγαρίδη να δηλώνει  «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την εφημερίδα μας να τυπώνεται σε τόσο υψηλό επίπεδο».

Το πρόγραμμα Βιώσιμης Διατροφής γνώρισε από κοντά τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού συριανού λουκουμιού, επισκεπτόμενο τοπικό εργαστήριο. Οι μαθητές συζήτησαν για τον γαστρονομικό τουρισμό και τη σημασία της τοπικής παραγωγής στη βιώσιμη ανάπτυξη.  Το πρόγραμμα «Ιστορίες της Θάλασσας» περιηγήθηκε στον ιστορικό νησιωτικό οικισμό της Άνω Σύρου, στα γραφικά σοκάκια και τις συνοικίες με αρχοντικά, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση ανθρώπου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα Ρεμπέτικου ακολούθησε τα ίχνη του Μάρκου Βαμβακάρη. Οι μαθητές επισκέφθηκαν το σπίτι του, τραγούδησαν τη «Φραγκοσυριανή», και χόρεψαν στην πλατεία Μιαούλη, ζωντανεύοντας τη μουσική παράδοση της Σύρου.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μαθητές ξεναγήθηκαν στο Θέατρο Απόλλων, στο Δημαρχείο Ερμούπολης, στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την εικόνα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, στον Άγιο Νικόλαο, και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενισχύοντας την επαφή τους με τον Κυκλαδικό πολιτισμό. Την εκδρομή στήριξαν οι εκπαιδευτικοί: Κλάδη Ρεβέκκα-Αικατερίνη, Ανδρουτσοπούλου Παρασκευή, Γαλανόπουλος Ιωάννης, Μανδηλαρά Μαρία, Μπαλαμάτσης Αλέξιος, Ταγαρίδη Γεωργία και Φερτάκης Αριστείδης.

1o GEL SUROS 1

1o GEL SUROS 2

1o GEL SUROS 3

1o GEL SUROS 4

1o GEL SUROS 5

1o GEL SUROS 6

1o GEL SUROS 7

 

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

vlaxantoni pop xmas24
vlaxantoni pop xmas24 300x300
vlaxantoni pop xmas24