Η έλλειψη ενδιαφέροντος ειδικευόμενων ιατρών και η μη δυνατότητα πλήρωσης ανάλογων θέσεων, οδήγησε στην μεταφορά μιας οργανικής θέσης ειδικευόμενου ιατρού Χειρουργικής από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας στο Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» και μετατροπή αυτής σε οργανική θέση ειδικευόμενου ιατρού Γαστρεντερολογίας. Η συγκεκριμένη θέση παρέμενε στη Νοσοκομείο Αμαλιάδας ανενεργή για 38 (!) χρόνια-από το 1987-καθώς κανένα ενδιαφέρον ειδικευόμενου ιατρού δεν είχε εκδηλωθεί εδώ και τέσσερις σχεδόν δεκαετίες.
Με απόφαση του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, η οργανική θέση ειδικευόμενου ιατρού ειδικότητας Χειρουργικής φεύγει από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Πατρών. Σύμφωνα με την απόφαση, η μεταφορά και μετατροπή αυτής σε ειδικότητα Γαστρεντερολογίας θα υλοποιηθεί, όταν τοποθετηθούν για ειδίκευση όλοι οι ιατροί που είναι τυχόν εγγεγραμμένοι στην αντίστοιχη σειρά προτεραιότητας για τη λήψη της ειδικότητας της Χειρουργικής μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σε επικοινωνία του ilialive.gr με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Ηλία Θεοδωρόπουλο, εξήγησε την αναγκαιότητα αυτής της μεταφοράς, καθώς η θέση παρέμενε ανενεργή επί σειρά ετών. Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν υπάρχει πρόθεση αποδυνάμωσης καμίας νοσηλευτικής μονάδας στην Ηλεία, αλλά η εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ και πως η μεταφορά της θέσης εξυπηρετεί ένα Νοσοκομείο που δέχεται μεγάλο βάρος περιστατικών απ’ όλη την Περιφέρεια.
«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αποδυνάμωσης νοσοκομείου της Ηλείας και ενδυνάμωσης κάποιου άλλου και αυτό το έχουμε αποδείξει, καθώς στο παρελθόν έχουμε αποστείλει πολλούς γιατρούς από την Πάτρα στον Πύργο. Σκοπός μας είναι, όλα τα νοσοκομεία να λειτουργούν εύρυθμα και με ασφάλεια. Δεν είναι πάντα εφικτό λόγω της έλλειψης του ιατρικού προσωπικού αλλά οι κινήσεις μας δεν έχουν σκοπό να αποδυναμώνουν κάποιο νοσοκομείο, αντιθέτως να ενισχύσουν όλα τα νοσοκομεία» τονίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος και σημειώνει τα παρακάτω: «Υπάρχει ένδεια ειδικευόμενων ιατρών σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, γιατί προτιμούνται μονάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αρχικά, μετά τα Πανεπιστημιακά και μετά τα Γενικά Νοσοκομεία σε μεγάλες πόλεις, όπου έχουν οργανωμένες κλινικές. Κάποιες θέσεις που έχουν μείνει σε πολύ μικρά περιφερειακά νοσοκομεία που δεν λειτουργούν καν κλινικές, είναι ουσιαστικά τύποις οι θέσεις και έχουν επί χρόνια να καλυφθούν, όπως και η συγκεκριμένη. Αν υπάρξει ποτέ ενδιαφέρον-που για να υπάρξει θα σημαίνει ότι υπάρχει οργανωμένο κλινικό έργο για να έρθει ειδικευόμενος, υπάρχουν και άλλες θέσεις. Δεν χάθηκε κάτι ουσιαστικό. Μεταφέρθηκε μια ανενεργή θέση σε ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου όπου υπάρχει ζήτηση και εκεί αντιμετωπίζονται πολλά περιστατικά απ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα και φυσικά την Ηλεία».
Τέλος, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημειώνει ότι οι ανενεργές θέσεις ειδικευόμενων ιατρών θα καταργούνται και θα μεταφέρονται σε Νοσοκομεία που έχουν ζήτηση προκειμένου και τα Νοσοκομεία να ενισχύονται στις θέσεις αυτές που λείπουν με αποτέλεσμα να είναι χρήσιμο το ΕΣΥ.