Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών της Π.Ε. Ηλείας, για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών από καύση ειδών πυροτεχνίας και αερομεταφερόμενων ιπτάμενων φαναριών τύπου skylanterns η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηλείας ανακοινώνει ότι:
- Απαγορεύεται η καύση ειδών πυροτεχνίας που προϋποθέτουν άτομο με εξειδικευμένες γνώσεις στην ύπαιθρο, σε ημέρες που Ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (Κατάσταση συναγερμού). Απαγορεύεται από το ευρύ κοινό η καύση ειδών πυροτεχνίας στην ύπαιθρο, για λόγους ψυχαγωγίας, στις περιπτώσεις που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού).
- Επιτρεπόμενες υπό όρους ενέργειες (από άτομο με εξειδικευμένες γνώσεις), με τις προϋποθέσεις και τήρησης των οριζόμενων της παρ.1.2 του ανωτέρω. σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 7 της ίδιας διάταξης:
- από 1η Απριλίου έως 30ή Νοεμβρίου, απαγορεύεται η χρήση των «SkyLanterns» (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια ή αερόστατα, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ειδικό χαρτί και φέρουν στο εσωτερικό τους κερί ή φυτίλι που, όταν ανάψει, ίπτανται στον αέρα ανεξέλεγκτα, ανεξαρτήτου δείκτη επικινδυνότητας σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς.
Επισημαίνεται ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στην ανωτέρω Πυροσβεστική Διάταξη, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πυροσβεστική Διάταξη υπ' αριθ. 19/2024
Την απόφαση υπογράφει ο Διοικητής της ΔΙΠΥΝ Ηλείας Αρχιπύραρχος Γεώργιος Χ. Κωνσταντακόπουλος τονίζοντας «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας».
(Δελτίο Τυπου)





















