Την Αμαλιάδα επισκέφθηκε χθες ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Κακλαμάνης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γραμματέα του τομέα, Μάικ Αμπουχάντμπα, πραγματοποιώντας συναντήσεις στο Πρωτοδικείο και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αμαλιάδας. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη στην περιοχή μετά την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ψηφίστηκε το 2024.
«Η μεταρρύθμιση έφερε υποβάθμιση αντί για επιτάχυνση»
Ο κ. Κακλαμάνης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, άσκησε σκληρή κρητική στην κυβέρνηση . Όπως δήλωσε, τα οργανικά κενά στους δικαστικούς υπαλλήλους φθάνουν το 50%, ενώ η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων. «Καμία από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιτάχυνση της δικαιοσύνης δεν επιβεβαιώνεται. Αντίθετα, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης επιτείνεται και τα προβλήματα διογκώνονται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας διαθέτει τεράστιο όγκο υποθέσεων, ίσως και μεγαλύτερο σε σχέση με τον Πύργο και παρ’ όλα αυτά υποβαθμίστηκε χωρίς σαφή κριτήρια. «Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που στερείται λογικής και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του Πρωτοδικείου», σημείωσε, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «τις επιταγές της Παγκόσμιας Τράπεζας» με στόχο τη συγκέντρωση δομών και την ερήμωση της περιφέρειας.
Στήριξη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αμαλιάδας
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Θανάσης Θεοδόσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης παραμένουν καίρια, παρά την αναμενόμενη ενίσχυση με έξι νέους υπαλλήλους. «Αν δεν καλυφθούν έγκαιρα τα κενά, η λειτουργία του Πρωτοδικείου θα συνεχίσει να είναι προβληματική», επεσήμανε.
Ο κ. Θεοδόσης έκανε σαφές ότι η θέση του Συλλόγου είναι σταθερή. Το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον ως παράλληλη έδρα με όλες τις αρμοδιότητές του, ενώ στρατηγικός στόχος παραμένει η επιστροφή στην πλήρη αυτοτέλεια. «Το Πρωτοδικείο μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο υποθέσεων και να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος υποβάθμισης», τόνισε.
Ζήτημα δημοκρατίας και περιφερειακής ανάπτυξης
Η συζήτηση για τον νέο Δικαστικό Χάρτη, όπως διαφαίνεται, ξεπερνά τα στενά όρια της απονομής δικαιοσύνης. Αγγίζει ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και πρόσβασης των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες. Όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, η Αμαλιάδα, με την έντονη οικονομική και κοινωνική της δραστηριότητα, χρειάζεται θεσμική ενίσχυση και όχι περιθωριοποίηση.
Το μήνυμα που έστειλαν τόσο ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι σαφές. Το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας δεν πρέπει να μπει σε «λίστα υποβάθμισης», αλλά να στηριχθεί ως πυλώνας για τη γρήγορη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης στον νομό Ηλείας.

























