Από την Π.Υ. Λεχαινών στο λιμάνι
Του Γιάννη Σπυρούνη
Η τραγωδία του Norman Atlantic τον περασμένο Δεκέμβριο στο βόρειο Ιόνιο, ενέπνευσε την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών που στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαίδευσης, σχεδίασε τη φετινή άσκηση. Σε συνεννόηση με την Kefalonian Lines και στο πλοίο της γραμμής Ζάκυνθος – Κυλλήνη, Ζάκυνθος 1 πραγματοποιήθηκε η άσκηση – προσομοίωση σε περιστατικό πυρκαγιάς στο μηχανοστάσιο του πλοίου, ενώ αυτό ήταν δεμένο στο λιμάνι της Κυλλήνης. Την άσκηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος, Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά, ο δήμαρχος της περιοχής Ναμπίλ Μοράντ, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και τοπικοί φορείς.
Ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «στο πλαίσιο της τριήμερης ετήσιας εκπαίδευσης που πραγματοποιούν όλες οι υπηρεσίες, η Υπηρεσία των Λεχαινών, αποφάσισε να κάνει αυτή την άσκηση σε πλοίο. Οι πυρκαγιές σε πλοίο και ειδικότερα σε μηχανοστάσιο είναι από τις πιο δύσκολες. Ευχαριστώ τον διοικητή της Π.Υ. Λεχαινών καθώς και την πλοιοκτήτρια εταιρία που παραχώρησε το πλοίο για την εκπαίδευση. Ελπίζουμε να μείνει μόνο ως σενάριο άσκησης…». Ο διοικητής της Π.Υ. Λεχαινών Αργύρης Φαλίδας από την πλευρά του ανέφερε πως «στο πλαίσιο της εκπαίδευσής μας πραγματοποιήσαμε την άσκησή μας σε πλοίο της γραμμής Κυλλήνης – Ζακύνθου και περισσότερο λόγω του τραγικού δυστυχήματος Norman Atlantic. Μέσα από αυτή την άσκηση είδαμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού μας, αλλά και του προσωπικού του πλοίου».
Η άσκηση που στέφθηκε με επιτυχία, έλαβε χώρα στο γκαράζ του οχηματαγωγού πλοίου και στο τρίτο κατάστρωμα με σενάριο κατάσβεσης, διάσωσης επιβατών, διάσωσης τραυματιών και κατάσβεση από την εξωτερική πλευρά του πλοίου, με τη συμβολή επίγειων και πλωτών μέσων. Συμμετείχαν περίπου 30 πυροσβέστες, 25 μέλη πληρώματος του πλοίου και ακόμα το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Τμήμα Κυλλήνης και ο Ερυθρός Σταυρός.




















