Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Επίκαιρα

Πύργος: Δυσαρέσκεια από τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» για τη «Μάχη του Πύργου»

Πύργος: Δυσαρέσκεια από τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» για τη «Μάχη του Πύργου»
Εκφράζουν την πικρία τους για την απουσία ουσιαστικών εκδηλώσεων για μια από τις σημαντικότερες στιγμές της τοπικής ιστορίας
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis


Έντονο προβληματισμό και πικρία εκφράζει ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», ενόψει της αυριανής επετείου της «Μάχης του Πύργου» στις 3 Απριλίου 1821, ενός γεγονότος που, όπως επισημαίνεται, αποτέλεσε μία από τις πρώτες και πιο σκληρές δοκιμασίες της Επανάστασης στην Ηλεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πόλη του Πύργου βίωσε τότε δραματικές στιγμές: «Μια πόλη που πολιορκήθηκε, που είδε τη μισή της έκταση να καταστρέφεται, που θρήνησε και που βίωσε τη σκλαβιά για δεκάδες γυναικόπαιδα. Και όμως, στάθηκε όρθια και κατάφερε να αποκρούσει τους Τουρκαλβανούς Λαλαίους.

Και σήμερα; Σχεδόν τίποτα.»

Όπως τονίζει ο σύλλογος, η σημασία αυτής της επετείου δεν αντικατοπτρίζεται σήμερα στις εκδηλώσεις μνήμης.

«Με σεβασμό αλλά και ειλικρίνεια, δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτή τη σιωπή. Σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, για αντίστοιχα ή και λιγότερο καθοριστικά γεγονότα, διοργανώνονται εκδηλώσεις, παρελάσεις, ιστορικές αναπαραστάσεις, συμμετοχές συλλόγων από όλη τη χώρα. Καλούνται σύλλογοι ιστορικής αναβίωσης, πολιτιστικά σωματεία, άνθρωποι που κρατούν ζωντανή τη μνήμη και τη μεταφέρουν στις επόμενες γενιές.

Στον Πύργο όμως; Σχεδόν καμία κινητοποίηση. Καμία ουσιαστική προσπάθεια αντάξια της ιστορίας του τόπου.

Δεν είναι θέμα σύγκρισης. Είναι θέμα συνείδησης.

Δεν γίνεται να απαιτούμε να τιμούν άλλοι την ιστορία μας, όταν εμείς οι ίδιοι την αφήνουμε να ξεθωριάζει. Δεν γίνεται μια τόσο σημαντική στιγμή για τον τόπο να περνά απαρατήρητη, σαν να μην άξιζε ποτέ να ειπωθεί ξανά.

Ας αναλογιστούν κάποιοι τι σημαίνει αυτή η ημέρα και τι μήνυμα δίνουν κάνοντας μηδαμινά πράγματα», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

maxi2

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας
Τρέχω και δεν φτάνω
Τρέχω και δεν φτάνω