Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Επίκαιρα

Πύργος: Διοικητήριο . . . αποκάλυψη τώρα!

Πύργος: Διοικητήριο . . . αποκάλυψη τώρα!
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των δύο "πληγωμένων" από τον Εγκέλαδο ανατολικών πλευρών του κτιρίου της ΠΕ Ηλείας

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Αποκαλύφθηκαν χθες οι δύο ανατολικές πλευρές του κτιρίου του Διοικητηρίου της ΠΕ Ηλείας από τα συνεργεία που είχαν αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί από τον μεγάλο σεισμό του 2008 και το έργο βαίνει σιγά- σιγά προς την ολοκλήρωσή του. Έτσι, μετά από 7 χρόνια, η τσακισμένη όψη του κτιρίου που βλέπει στον μικρό πεζόδρομο που ενώνει την Μανωλοπούλου και 28ης Οκτωβρίου, παραδόθηκε ανακαινισμένη και βαμμένη, καθώς ολοκληρώθηκε η αποκατάστασή της. Οι σκαλωσιές έφυγαν και το συνεργείο μεταφέρθηκε στην δυτική πλευρά του κτιρίου όπου στήθηκαν εκ νέου το μεσημέρι και ξεκινά η δεύτερη φάση της αποκατάστασης της συγκεκριμένης πλευράς που όμως έχει μικρότερες ζημιές και μικρότερη διάρκεια επισκευής.
Το κτίριο του διοικητηρίου της ΠΕ Ηλείας, είχε δεχθεί το χτύπημα του Εγκέλαδου το 2008, με αρκετές εξωτερικές αλλά και εσωτερικές ρωγμές στην τοιχοποιία. Από τότε μέχρι και σήμερα, το «λαβωμένο» από τους σεισμούς κτίριο της Νομαρχίας που η εξωτερική του όψη θύμιζε σπασμένο τσόφλι αυγού, αν και δεν είχε κριθεί επικίνδυνο για κατάρρευση, δημιουργούσε ένα αίσθημα ανασφάλειας σε όσους περνούσαν από κάτω, ενώ δεν αποτελούσε και την καλύτερη εικόνα για τους επισκέπτες και υψηλούς προσκεκλημένους της Ηλείας που διάβαιναν το κατώφλι του. 
Η αποκατάσταση του κτιρίου μέχρι να ξεκινήσει και να περάσει σε φάση υλοποίησης, πέρασε… δια πυρός και σιδήρου, τελικώς το έργο κατάφερε να δημοπρατηθεί τον περασμένο Μάιο, αφού είχε από τον πρώτο καιρό των ζημιών υποβληθεί από την ΠΕ Ηλείας φάκελος επισκευής στο ΤΑΣ Πύργου ως σεισμόπληκτο, αλλά τελικώς απορρίφθηκε μετά από αρκετό διάστημα. Μετά έγινε και δεύτερο αίτημα και απορρίφθηκε ξανά, οπότε ο μόνος δρόμος για να φτιαχτεί ήταν να βρεθούν ίδια κονδύλια, από τα ταμεία δηλαδή της Περιφέρειας. Έτσι, η αποκατάσταση του κτιρίου με προϋπολογισμό 170.000 ευρώ, γίνεται από τους ΚΑΠ 2014 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με δικά της δηλαδή κονδύλια, αφού δεν μπόρεσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης για τους σεισμούς από το ΤΑΣ Πύργου. Το έργο σύμφωνα με την συμβατική υποχρέωση του εργολάβου, αφού ξεκίνησε το χειμώνα, αναμενόταν να παραδοθεί το Μάιο του 2015. Ωστόσο αν και εξελίσσεται πολύ καλά, απομένουν ακόμα κάποιες εργασίες, όπως η αποκατάσταση της Δυτικής πλευράς και ορισμένα βαψίματα κυρίως στο εσωτερικό του κτιρίου σε κάποιους χώρους των πέντε ορόφων, οπότε θα βγει ελαφρώς εκτός χρονοδιαγράμματος, αλλά αυτό είναι λογικό,

Οι σκαλωσιές μετακόμισαν στη δυτική πλευρά
Όπως τόνισε χθες μιλώντας στην ‘Πρωϊνή’ εκ μέρους της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών ο μηχανικός κ. Νίκος Μπούλιαρης, το έργο αναμένεται να παραδοθεί αρχές με μέσα Ιουλίου, αφού η πρόοδος των εργασιών βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, άρχισε από χθες η αποκατάσταση της δυτικής πλευράς, ενώ τα συνεργεία θα πρέπει να πούμε ότι όλο το χειμώνα δούλευαν ασταμάτητα, ακόμα και υπό βροχή!
Ωστόσο να πούμε ότι το κτίριο ειδικά σε πλευρές που είναι μουτζουρωμένες και έχουν γραφτεί συνθήματα και αυτές είναι σε αρκετά κεντρικά κυρίως σημεία, δεν θα βαφτεί και προς το παρών θα μείνει έτσι! Κι επειδή πολλοί θα αναρωτηθούν για ποιό λόγο ανακαινίζεται το… μισό κτίριο, ο κ. Μπούλιαρης μας εξήγησε ότι το έργο έχει συγκεκριμένη ταυτότητα « αποκατάσταση ζημιών από το σεισμό» δεν μπορεί να γίνει γενική αποκατάστασή του και βάψιμο! Ωστόσο ευελπιστεί να βρεθεί κάποιος τρόπος και χρηματοδότηση, για να βαφτούν και τα υπόλοιπα μέρη του διοικητηρίου, γιατί όντως χρήζει γενικού λίφτινγκ!.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος