Ανοιχτή πανηλειακή πρόσκληση προς όλους τους αιρετούς, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων και πολίτες απευθύνει ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β’ σε κοινή συστράτευση για την επιστροφή του νομού στον Ακαδημαϊκό χάρτη, στην ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιουνίου στις 18:30, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας. Παράλληλα καυτηρίασε την απουσία ομόνοιας μεταξύ των δημάρχων της Ηλείας, ως βασική αιτία μηδενικού, μέχρι σήμερα, αποτελέσματος.
Με αφορμή τη σύσκεψη που διοργανώνει η Μητρόπολη Ηλείας σε συνεργασία με την Πανηλειακή Κίνηση Πολιτών για ΑΕΙ στην Ηλεία, ο Σεβασμιότατος έστειλε μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση, να παραμεριστούν οι τοπικιστικές αντιπαραθέσεις για την επίτευξη του στόχου.
«Κάνω έκκληση προς όλους τους φορείς να μην υπάρχει διάσπαση. Αν ο καθένας θέλει τη Σχολή στον τόπο του δεν θα γίνει τίποτα. Δεν έχει σημασία πού θα γίνει η σχολή. Πρέπει να μονιάσουμε και να συμφωνήσουμε, ως πρώτη κίνηση και πρόταση που θα κάνουμε προς την πολιτεία, να δημιουργηθεί αρχικά μια Σχολή στην Ηλεία» τόνισε.
Υπογράμμισε δε, ότι η απουσία πανεπιστημιακών σχολών από τον νομό, σε συνδυασμό με την κατάργηση της ΣΕΤΤΗΛ στον Πύργο, έχει στερήσει από την περιοχή δύο βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες.
«Σε όλους τους γειτονικούς νομούς υπάρχουν Σχολές, έχουν συγκεντρωθεί όλες οι υπηρεσίες… ενώ εδώ υπάρχει ερημιά. Αυτή την ερημοποίηση πρέπει να πολεμήσουμε ώστε να «βλαστήσει» η περιοχή μας. Πρέπει όλοι μαζί μονιασμένοι, με μια φωνή, να ζητήσουμε και να απαιτήσουμε την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής. Η παρουσία όλων στην σύσκεψη είναι απαραίτητη και χρήσιμη για να αποδείξουμε ότι όλη η Ηλεία είναι ανάστατη και το επιθυμεί», είπε χαρακτηριστικά και ενημέρωσε πως στην σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν νυν και πρώην βουλευτές του νομού, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ενώ είναι ανοιχτή για το κοινό.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο οι δήμαρχοι του νομού συμφωνούν στην προοπτική ίδρυσης μίας σχολής ανεξαρτήτως της έδρας της, ο Μητροπολίτης εμφανίστηκε επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα κάθε δήμος προωθεί τη δημιουργία τμήματος στη δική του περιοχή. «Γι’ αυτό δεν έχουμε αποτέλεσμα. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα κερδίσουμε τίποτα. Πρέπει πρώτα να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να αποκτήσει η Ηλεία μία σχολή και μετά να συζητήσουμε τα υπόλοιπα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι νέοι δίνουν ζωή στον τόπο
Όπως τόνισε ο Σεβασμιότατος, η επιστροφή των νέων στην Ηλεία μέσω της λειτουργίας μιας σχολής θα μπορούσε να αναζωογονήσει την τοπική οικονομία και κοινωνία, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
«Πριν μερικά χρόνια που υπήρχαν σχολές υπήρχε άλλη ατμόσφαιρα , άλλη διάθεση των ανθρώπων. Υπήρχε και μια οικονομική ευρωστία και οι νέοι έδιναν ζωή στην περιοχή. Δεν ήταν ερημιά, αλλά ένας τόπος γεμάτος ζωντάνια. Οι νέοι προσδίδουν ζωντάνια σε έναν τόπο με την δυναμικότητά τους, τη ζωντάνια τους… και δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον. Θέλουμε πάλι τους νέους στον τόπο μας. Και ίσως κάποιοι μείνουν εδώ εν τέλει. Θα αγαπήσουν την Ηλεία, τους ανθρώπους της και ίσως κάποιοι συνεχίσουν τη ζωή τους εδώ και μας βοηθήσουν με την επιστημονική τους κατάρτιση στην ανάπτυξη της Ηλείας».
Πρόταση για Γεωπονική Σχολή
Αναφορικά με το ενδεχόμενο συγκεκριμένης πρότασης ο Σεβασμιότατος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ακόμη οριστικό σχέδιο και πως, όλες οι προτάσεις θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης και θα κατατεθούν σε μορφή ψηφίσματος προς την πολιτεία. Υπενθύμισε δε, ότι σε πρόσφατη συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας επισημάνθηκε πως οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει να αφορά τμήμα με πραγματική ζήτηση από τους φοιτητές και προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.
Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση ότι ένα Γεωπονικό Τμήμα θα μπορούσε να αποτελέσει μια ρεαλιστική επιλογή για την Ηλεία. « Εκτιμώ ότι, ως αγροτική περιοχή, ένα Γεωπονικό Τμήμα μπορεί να σταθεί άνετα στην περιοχή, όπως υπήρχε και παλαιότερα. Υπάρχει μια υποδομή να λειτουργήσει ένα τέτοιο τμήμα στην Ηλεία».
1η Γιορτή νεολαίας με μηνύματα ελπίδας και στήριξης σε όλους τους νέους
Την ίδια ημέρα, η Μητρόπολη Ηλείας διοργανώνει για πρώτη φορά την Γιορτή Νεολαίας,- μια βραδιά με ζωντανή μουσική και χορό, φέρνοντας στο προσκήνιο τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητα της νέας γενιάς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιουνίου και ώρα 21:00, έμπροσθεν του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, με στόχο τη συσπείρωση της τοπικής κοινότητας γύρω από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των νέων.
Ο Μητροπολίτης απηύθυνε κάλεσμα προς τους νέους όλων των ηλικιών να συμμετάσχουν στη γιορτή, προβάλλοντας ως βασικές αξίες την αγάπη, την ενότητα και τη συμφιλίωση. «Τα παιδιά είναι η ελπίδα μας και οφείλουμε όλοι να σταθούμε δίπλα τους. Χρειάζονται ενίσχυση, ελπίδα και σωστά πρότυπα ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν τον δρόμο των ονείρων τους» τόνισε χαρακτηριστικά τονίζοντας την ανάγκη στήριξης και καθοδήγησής τους.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Η φετινή, πρώτη διοργάνωση φιλοξενεί ένα εξαιρετικά πλούσιο και πολυσυλλεκτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων τοπικών φορέων, μαθητών και δυναμικών νεανικών σχημάτων, καταφέρνοντας να συνδυάσει με μοναδικό τρόπο τα παραδοσιακά χορευτικά δρώμενα με τη σύγχρονη έντεχνη μουσική.
Το πρόγραμμα της βραδιάς θα ανοίξει επίσημα στις 21:00 με τους απαραίτητους χαιρετισμούς των διοργανωτών και αμέσως μετά, στις 21:15, τη σκηνή θα διαδεχθεί ένα δυναμικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλείας «Η ΕΣΤΙΑ».
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρουν οι μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού στις 21:30, παρουσιάζοντας επιλεγμένες μουσικές και τραγούδια, για να δώσουν τη θέση τους στις 21:45 στο Λύκειο Ελληνίδων Πύργου που θα εμπλουτίσει τη βραδιά με μια ξεχωριστή μουσική παράσταση. Οι μελωδίες από το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού θα επιστρέψουν στη σκηνή στις 22:00 για το δεύτερο μέρος της παρουσίασής τους, ενώ στις 22:15 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας θα κάνει την αποφώνηση της γιορτής.
Η αυλαία της γιορτής θα κλείσει με τον πιο μελωδικό τρόπο στις 22:20, όπου το νεανικό συγκρότημα Ρουά Ματ acoustic trio θα διασκεδάσει το κοινό με ένα διευρυμένο πρόγραμμα έντεχνης μουσικής.
































