Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η καθημερινή κίνηση οχημάτων είναι 15% μεγαλύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις των μελετών πράγμα που φέρνει χαμόγελα στο επιτελείο του υπουργείου.
Αν και αρχικά είχε λεχθεί ότι θα όδευε προς υλοποίηση το πρώτο υποτμήμα από τον Πύργο μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, τελικά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε να επιχειρήσει την χρηματοδότηση του συνόλου του άξονα που φτάνει τα 90 χιλιόμετρα.
Όπως είχε γίνει γνωστό, από την πλευρά του παραχωρησιούχου, είχαν ετοιμαστεί τρία σενάρια κόστους από 700 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ για την τελευταία επέκταση που συμπληρώνει την Ολυμπία Οδό από την Ελευσίνα μέχρι την Τσακώνα.
Το πιο “φθηνό” σενάριο αυτό των 700 εκατ. ευρώ προβλέψει ήπιες χαράξεις και μικρές σήραγγες με “ελαφρύ” αποτύπωμα στην ευαίσθητη περιοχή της Ζαχάρως και διάστσση κλειστού αυτοκινητόδρου με 2+2 λωρίδες χωρίς ΛΕΑ.
Για το επίμαχο κομμάτι, εξετάζεται, από τη μία, η λύση της ανατολικής χάραξης μέσω του ορεινού όγκου Λαπίθα, με σήραγγα μήκους ως και 10 χλμ., που θα παρακάμπτει τη Ζαχάρω. Από την άλλη, βρίσκεται η «μηδενική» λύση, στην οποία προβλέπεται βελτίωση της υφιστάμενης χάραξης, με διαφοροποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών όπου απαιτείται, ώστε να ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Η περίπτωση άλλης χάραξης, συνεπάγεται με την κατασκευή σήραγγας έως κα 10 χιλιομέτρων πράγμα που καθιστά παντελώς απαγορευτική την χρηματοδότηση του έργου.
Δήμας: Υπάρχει αίτημα-εξετάζουμε τα στοιχεία
Όπως ενημέρωσε σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, εξετάζεται από το υπουργείο ο τρόπος με τον οποίο θα κατατεθεί ο φάκελος στην DG Grow προκειμένου να μπορέσει να πάρει το αρχικό πράσινο φως που θα σημάνει την έναρξη της επόμενης προσπάθειας που είναι η χρηματοδότηση.
Όπως ενημέρωσε ο κ.Δήμας έχουν ζητηθεί στοιχεία για το κόστος, την λειτουργία και τη συντήρηση, κυκλοφοριακές μελέτες και έσοδο διοδίων για να καταρτιστεί ένα χρηματοδοτικό πλάνο.
Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε πως υπάρχει αίτημα από την υπηρεσία του υπουργείου για πλήρη τεχνικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία ενώ εξετάζονται τόσο το κόστος, οι φόρτοι, το μοντέλο και το χρονοδιάγραμμα. Συνοψίζοντας τόνισε πως “δεν πρέπει η πρόταση να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.
Με βάση τα παραπάνω αυτό το επιπλέον 15% στους καθημερινούς κυκλοφοριακούς φόρτους είναι σήμερα το μεγάλο όπλο στην φαρέτρα του υπουργείου για να μπορέσει να θέσει τις βάσεις για το πράσινο φως από την Κομισιόν.
Επίσης εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί τότε μπαίνουν οι βάσεις για ακόμα καλύτερες επιδόσεις.
Επίσης ένα άλλο “όπλο” του υπουργείου, είναι πως η σύνδεση της Ολυμπίας Οδού με τον Μορέα στην Τσακώνα, ολοκληρώνει το λεγόμενο “οδικό δαχτυλίδι” της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να βοηθά ακόμα περισσότερο στην αύξηση της κυκλοφοριακής κίνησης στο τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα.
Δηλαδή η διαμπερής κίνηση που θα δημιουργηθεί από την μετακίνηση οχημάτων μεταξύ των 2 βασικών αυτοκινητόδρομων της Πελοποννήσου δίνει περισσότερες εναλλακτικές διαδρομές τόσο στα επιβατικά όσο στα επαγγελματικά οχήματα.
Σε κάθε περίπτωση το προηγούμενο της Πατρών-Πύργου δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν πιλότος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θυμίζεται ότι η επανένταξη του άξονα στην Ολυμπία Οδό χρειάστηκε το «ΟΚ» τριών επιτροπών, DG Grow, DG Comp και DG Move, μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν περί τα δύο χρόνια.
Το προηγούμενο με το Ιωάννινα-Κακαβιά
Βέβαια, όλα αυτά δεν εξασφαλίζουν το πράσινο φως, είναι όμως σημαντικά στοιχεία υπέρ της ελληνικής αίτησης. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν τελικά δεν γίνει εφικτό και η Κομισιόν ζητήσει εναλλακτικές χαράξεις ή σενάρια (όπως άλλωστε είχε γίνει και με το Πάτρα-Πύργος) υπάρχει πλέον το δεδομένο του Ιωάννινα-Κακαβιά.
Τι σημαίνει αυτό; ότι στην περίπτωση που δεν μπορεί να προκριθεί τελικά το σενάριο του κλειστού αυτοκινητόδρομου, μπορεί να συνεχιστεί η προσπάθεια με δρόμο μειωμένων χαρακτηριστικών που όμως θα έχει ανισόπεδους κόμβους και τη δυνατότητα μελλοντικά να αυξήσει τα χαρακτηριστικά του.
Αυτό υλοποιείται αυτή την εποχή στον δρόμο Ιωάννινα-Κακαβιά που επίσης είχε παρόμοια θέματα μειωμένης κυκλοφοριακής κίνησης. Ο δρόμος είχε θέματα χρηματοδότησης και τελικά η επιλογή της μείωσης των χαρακτηριστικών του, έδωσε την λύση, με αποτέλεσμα να πάρει την πολυπόθητη χρηματοδότηση και σήμερα να είναι υπό κατασκευή.



























