Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Επίκαιρα

Πελόπιο: Αναβίωσαν το έθιμο του Άη Γιάννη του Ριγανά

Πελόπιο: Αναβίωσαν το έθιμο του Άη Γιάννη του Ριγανά
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Εξαιρετική εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατάνου "Η Πιλαλίστρα"

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνου «Η Πιλαλίστρα» διοργάνωσε την Τρίτη το βράδυ μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αναφορές στην λαογραφία και την παράδοσή μας, με την αναβίωση του εθίμου του Άη Γιάννη του Ριγανά, που γιορτάζεται με… φωτιές και διαφορετικά έθιμα σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε γωνιά της χώρας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα . Η εκδήλωση συγκέντρωσε πολύ κόσμο από την ευρύτερη περιοχή και έγινε στο χώρο του δημοτικού σχολείου Πλατάνου, με κεντρικό ομιλητή τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ.Δ. Ηλείας, κ. Νίκο Αγγελόπουλο.
Η αναβίωση του εθίμου περιλάμβανε πέρα από την εξαίρετη λαογραφική προσέγγιση του κ. Αγγελόπουλου και παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, με τη συμμετοχή των χορευτικών ομάδων του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλποχωρίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Γεωργίου Πύργου και της Χορευτικής Ομάδας Αρχ. Ολυμπίας, καθώς και προβολή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού. Μάλιστα κάθε χορευτική ομάδα, αναφερόταν σε μια περιοχή της πατρίδας μας, άλλη στην Πελοπόννησο, άλλη στις Κυκλάδες, στην Μικρά Ασία, την Ήπειρο κλπ, ενώ της θεματικής ενότητας του κάθε χορευτικού προηγούνταν ειδική αναφορά του κ. Αγγελόπουλου στα έθιμα της συγκεκριμένης περιοχής για την γιορτή του Αι- Γιαννιού.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης που διήρκεσε έως και τα μεσάνυχτα, έχει η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα. Γωγώ Μουρούτη, ενώ της βιντεοπροβολής η εκπαιδευτικός κα. Μαρία Κωτσόβολου. Να τονίσουμε ωστόσο, ότι υπήρχε άριστη φιλοξενία μετά την εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατάνου, με τσιμπούσι όχι μόνο για τα χορευτικά συγκροτήματα αλλά για όλον τον κόσμο, ενώ δεν έλειψαν και οι παραδοσιακές φωτιές!

Η γιορτή του Αι- Γιάννη και οι φωτιές
Στις καλοκαιρινές γιορτές, η γιορτή του Αι- Γιάννη του Προδρόμου, στις 24 Ιουνίου έχει ξεχωριστή θέση, γιατί έχει τοποθετηθεί στις θερινές τροπές του ήλιου και έτσι συνδέεται με πολλά και ιδιότυπα έθιμα. Κυρίως όμως η γιορτή είναι ταυτισμένη με τις φωτιές, που ανάβονται την παραμονή, οι φωτιές λέγονται και φανοί, φωτάρες, κάψαλα κλπ., γι' αυτό και η μέρα της γιορτής λέγεται τ' αϊ-Γιαννιού του Φωταρά, του Λαμπαδάρη κλπ Εκείνα τα χρόνια (σε πολλές περιοχές ακόμα και σήμερα) ανάβονταν σε σταυροδρόμια κατά γειτονιές, με ανταγωνιστική και πάλι διάθεση, ποια γειτονιά θ' ανάψει μεγαλύτερη φωτιά από την άλλη. Παιδιά και μεγάλοι πηδούσαν τρεις φορές πάνω από τις φλόγες, κάνοντας ευχές για καλή υγεία και απαλλαγή από το κακό.
Για τις φωτιές τ' αϊ-Γιαννιού λέγαν οι παλιοί ότι θέλουν να ενισχύσουν το φως. Αναμφισβήτητα όμως και σ' αυτό το έθιμο προβάλλει η καθαρτήρια δύναμη της φωτιάς, που απλώνεται, όπως πιστεύεται, σ' όσο χώρο είναι ορατή. Μια ακόμη συνήθεια που επικρατεί την ίδια μέρα, είναι να κόβουν ρίγανη και άλλα αρωματικά φυτα, γι' αυτό ο άγιος λέγεται και Ριγανάς.
Στην Ηλεία σε κάποιες περιοχές αναβιώνει και ο γνωστός Κλήδονας, που διασώζει πανάρχαια συνήθεια. «Κληδών» στην αρχαιότητα σήμαινε οιωνός, λέξη ή φράση που σημαίνει καθαρά μάντεμα και που κράτησε και στους βυζαντινούς ακόμα χρόνους. Παράλληλα με τον Κλήδονα, σε συνδυασμό μ' αυτόν ή ανεξάρτητα, χρησιμοποιούνται την ημέρα τ' αϊ-Γιαννιού και όλοι σχεδόν οι άλλοι γνωστοί τρόποι της μαντικής (ονειρομαντεία,κλπ.).
Ε.Π

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Κομιώτης Ιωάννης Γυναικολόγος
Κομιώτης Ιωάννης Γυναικολόγος