Ήρθαν χθες τα ψηφοδέλτια και κατανεμήθηκαν ανά εκλογικό τμήμα - Σε ετοιμότητα ωστόσο το τμήμα Εκλογών της ΠΕ Ηλείας για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Μεγάλη καθυστέρηση έχει σημειωθεί στην άφιξη μέρους του εκλογικού υλικού από το Υπουργείο Εσωτερικών προς την ΠΕ Ηλείας, αφού κανονικά χθες έπρεπε με βάση άλλες εκλογικές αναμετρήσεις- μια και το δημοψήφισμα είναι μια παρόμοια διαδικασία- να έχουν παραλάβει οι δήμοι όλα τα απαιτούμενα, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα, εφόσον φτάσουν έγκαιρα. Τα ψηφοδέλτια βεβαίως παρελήφθησαν και χθες το πρωί οι αρμόδιοι υπάλληλοι τα χώρισαν ανά εκλογικό τμήμα – ο αριθμός των εκλογέων κάθε τμήματος συν 20%- και τώρα μένει να γίνουν οι εκλογικοί σάκοι αφού λείπουν οι φάκελοι, χωρίς αυτούς δεν μπορούν να γίνουν εκλογές και τα βιβλία των δικαστικών αντιπροσώπων. Κατά τα λοιπά, η αρμόδια Δ/νσης Διοικητικού και Οικονομικών της ΠΕ Ηλείας για την διεξαγωγή εκλογών, κάνει διπλοβάρδιες για να προλάβουν οι υπάλληλοι, καθώς το Σάββατο το πρωί πρέπει να είναι όλα έτοιμα και το εκλογικό υλικό στα χέρια των δικαστικών αντιπροσώπων.
Ο Δ/ντής Διοικητικού και Οικονομικών της ΠΕ Ηλείας κ. Βασίλης Αλεξόπουλος, τόνισε χθες ότι βρίσκονται σε επιφυλακή περιμένοντας την παραλαβή όλου του υλικού και ανέφερε:
« Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα αν και είναι Πέμπτη, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, γιατί άλλες φορές τέτοια μέρα το εκλογικό υλικό είχε ήδη φύγει και είχε προωθηθεί στους δήμους για να πάει στα εκλογικά τμήματα και να παραλάβουν και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι το σάκο τους. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σημαντική έλλειψη, δεν μας έχουν έρθει τα βιβλία ψηφοφορίας για τους δικαστικούς αντιπροσώπους- τρία για κάθε εκλογικό τμήμα- και οι φάκελοι ψηφοφορίας. Τα περιμένουμε, όλοι οι συνάδελφοι που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία είναι σε επιφυλακή και μόλις έρθουν θα δουλέψουμε βράδυ και νύχτα για να τα ετοιμάσουμε και να πάνε στους δήμους με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και όταν τους ειδοποιήσουμε θα έρθουν να τα παραλάβουν. Ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι αύριο. Όλο το άλλο υλικό είναι έτοιμο. Τα δύο ψηφοδέλτια ήρθαν, το λευκό και το κανονικό με το ΟΧΙ και το ΝΑΙ, όπως έτοιμοι είναι και οι εκλογικοί κατάλογοι.»
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος εκλογών από την ΠΕ Ηλείας κ. Κώστας Μπουγάς τόνισε ότι για να γίνουν εκλογές απαιτούνται τρία πράγματα: Να υπάρχουν ψηφοδέλτια, δικαστικοί αντιπρόσωποι και κάλπες. «Όλα αυτά προϋποθέτουν λοιπόν μια προετοιμασία που έχει ξεκινήσει από την Δευτέρα αν και ο χρόνος ήταν για μας πολύ συμπιεσμένος, αφού η διαδικασία είναι η ίδια με κάθε εκλογική διαδικασία εκτός από τον αριθμό των ψηφοδελτίων που είναι στη δεδομένη περίπτωση μικρός. Δουλεύουμε συνέχεια από το πρωί ως το βράδυ, δεδομένου ότι το Σάββατο το πρωί πρέπει το εκλογικό υλικό να είναι στα χέρια των δικαστικών αντιπροσώπων για να ξεκινήσει ομαλά η διαδικασία του δημοψηφίσματος. Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά και την Κυριακή το βράδυ όπως κάνουμε σε όλες τις εκλογές, θα είμαστε όλοι εδώ για να βγάλουμε αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατόν. Έχουμε εμπειρία στην διεξαγωγή εκλογών, 30-35 χρόνια κάνουμε αυτή τη δουλειά και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες είναι πρωτόγνωρες για μας μας.»
Όσον αφορά την διαδικασία μετάδοσης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, ο κ. Μπουγάς επισήμανε ότι δεν διαφέρει και αυτή από άλλες εκλογές, αφού τα αποτελέσματα θα έρχονται κανονικά με τηλεγραφήματα από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα παραδίδονται σε υπάλληλο του δήμου που έχει οριστεί να είναι ένας για κάθε εκλογικό τμήμα. «Από κει και μετά και αυτή τη φορά θα γίνεται και μέσω κινητών τηλεφώνων η αποστολή των αποτελεσμάτων για ένα 20% των δικαστικών αντιπροσώπων, τα παραλάβαμε σήμερα τα κινητά για να τα παραδώσουμε. Τα τηλεγραφήματα εμείς κατευθείαν θα τα περνάμε online στο σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών και στην πλατφόρμα της Περιφέρειας από την singular. Έτσι, βαδίζουμε στην πεπατημένη και θα έχουμε και σίγουρα αποτελέσματα νωρίς, γιατί η καταμέτρηση είναι πολύ εύκολη».



















