Εξαιρετική η παράσταση "Αίας" του Σοφοκλή
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσίασε στις 17 και 18 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου τον «Αίαντα», την παλαιότερη από τις 7 σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή σε μετάφραση Δ. Μαρωνίτη, σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου και βασικούς ερμηνευτές τους Ν. Κουρή, Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Τσορτέκη, Ε. Ουζουνίδου και Γ. Περλέγκα.
Η τραγωδία διατηρεί ζωντανό τον ομηρικό απόηχο πάνω στον προβληματισμό πώς το πολεμικό-ηρωικό ιδεώδες δεν κάμπτεται από τον πολιτικό συμβιβασμό. Ο Αίας έπειτα από το θάνατο του Αχιλλέα ως ο δυνατότερος πολεμιστής αξιώνει τα όπλα του θανόντος και, όταν αυτά αποδίδονται στον Οδυσσέα, νιώθοντας ατιμασμένος και χωρίς το τεκμήριο του ηρωικού μεγαλείου αυτοκτονεί, γιατί επιθυμεί να ορίζει μόνος του τη ζωή και το θάνατο απορρίπτοντας σταθερά τη θεϊκή βοήθεια. Είναι χαρακτήρας ακέραιος με ακλόνητη πίστη στις ηθικές του αξίες και αρνείται οποιαδήποτε έκπτωση σε αυτές.
Στον «Αίαντα» συγκρούονται δύο κόσμοι, ο ηρωικός με εκφραστή τον Αίαντα και η νέα τάξη πραγμάτων με εκπρόσωπο τον Οδυσσέα. Ο Αίας χάνει το έπαθλο της αριστείας από συμπαιγνία των αντιπάλων του που μεροληπτούν υπέρ του Οδυσσέα και θίγεται βαθιά από τη μεγάλη αδικία. «Το χτεσινό ήρωα δεν τον χρειάζεται η νέα εποχή, πρέπει να τον ακυρώσει» παρατηρεί ο σκηνοθέτης της παράστασης.
Μεστός νοημάτων και διαχρονικός ο λόγος του Σοφοκλή αποδόθηκε άριστα από τους ηθοποιούς με δυνατή χορογραφία, ευφάνταστα κοστούμια και υποβλητική μουσική.
Το αποτέλεσμα αυτής της εξαιρετικής δουλειάς απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των μελών και των φίλων του Συνδέσμου Φιλολόγων και των χιλιάδων θεατών που παρακολούθησαν την παράσταση το περασμένο Σάββατο 18 Ιουλίου.
Την Κυριακή το πρωί οι εκδρομείς του Συνδέσμου επισκέφτηκαν το Ναύπλιο και τα ιστορικά αξιοθέατά του, γευμάτισαν στις παραδοσιακές ταβέρνες της πόλης και επέστρεψαν το βράδυ στον Πύργο ιδιαίτερα ικανοποιημένοι ευχαριστώντας το δραστήριο Δ.Σ του Συνδέσμου και το Pyrgos Travel για την οργάνωση της εκδρομής.
Τέλος , από την πλευρά τους τα μέλη του Δ.Σ Γ. Αγγελόπουλος, Π. Γεωργακόπουλος, Τ. Τζεβελέκου, Μ. Μαραγκού και Α. Τσούρα ευχαρίστησαν με τη σειρά τους τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου για τη συμμετοχή τους στην εκδρομή και υποσχέθηκαν μια επόμενη διήμερη απόδραση εντός του Σεπτεμβρίου.



















