Η επέτειος της Ναυμαχίας του Κατακόλου, που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου 1821, τιμήθηκε χθες με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού και με τη συμβολή του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου.
Πρόκειται για μία σχετικά άγνωστη σελίδα της ιστορίας μας, όπου σαν χθες πριν 194 χρόνια, ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη αντιμετώπισε τη σφοδρή επίθεση του Καρά-Αλή, ο οποίος με τα βαριά εξοπλισμένα πλοία του, έφερε σε δυσμενή θέση τους Έλληνες ναυτικούς. Την κρίσιμη όμως εκείνη στιγμή ο Σπετσιώτης Μπότασης όρμησε με το μικρό του πλοίο στο μέσο των τουρκικών, με τους εχθρούς να τρέπονται σε φυγή, αφού νόμιζαν ότι επρόκειτο για πυρπολικό. Τη στιγμή αυτή της ιστορίας θέλησαν να τιμήσουν και φέτος οι απόστρατοι αξιωματικοί του Ναυτικού. Μάλιστα η προσέλευση του κοινού και των τοπικών φορέων φανέρωσε πως αυτή η εκδήλωση τιμής τείνει να καταστεί θεσμός. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κατακόλου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, που τέλεσε και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο αφανούς ναύτου στην πλατεία του Κατακόλου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε το μέλος του ΕΑΑΝ Ηλείας Τάσος Αράπογλου και στη συνέχεια το μέλος του ΕΑΑΝ Ηλείας Ζώης Υφαντής ανέγνωσε το ιστορικό της ναυμαχίας του Κατακόλου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος ε.α. Σ. Περβαινάς. Μεταξύ άλλων κατέθεσαν στεφάνια ο επιστολέας της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου Πλωτάρχης ΠΝ Π. Τριαντόπουλος εκ μέρους του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο πρόεδρος του ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος ε.α. Σ. Περβαινάς, εκπρόσωποι των δήμων Πύργου και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ο εκπρόσωπος του ΕΑΑΝ Ηλείας Ζ. Υφαντής, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάκης Αντωνόπουλος κ.α.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Μαρίνος, εκπρόσωποι του ΕΒΕ Ηλείας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Δημητρέλλος κ.α.
Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις























