Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Επίκαιρα

Αρχ. Ολυμπία: Εκδήλωση για "Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας"

Αρχ. Ολυμπία: Εκδήλωση για "Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας"
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Στόχος να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η Ολυμπία

Εκδήλωση με θέμα Οικοτουριστική Διαδρομή Ήλιδας Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας, διοργάνωσε την Κυριακή, στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας η Συμπολιτεία Ολυμπίας.
Στην εκδήλωση ο δρ. Φιλοσοφίας κ. Φώτης Χρήστου μίλησε για την όψη της νέας ολυμπιακής εκεχειρίας. Αφού έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή επεσήμανε πως «ο αγώνας για την εκεχειρία κερδίζεται στη μικρή συνοικία, στην οποία τελικά υπογράφεται και η συμφωνία για τη διεθνή ειρήνευση της ανθρωπότητας.».
Τόνισε ότι «η μικρή εκεχειρία από την οποία θα προκύψει η μεγάλη και η οποία δύναται πέρα από την επιμέρους αποστολή της που εστιάζεται στη διαχείριση της άμεσης, απτής, επώνυμης και προσωπικής συλλογικής ζωής να υπαγορεύσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υπάρξει μια ιδέα. Κυρίως η μικρή εκεχειρία, που με τόσο ωραίο τρόπο αποτυπώνεται στο «Μονοπάτι της εκεχειρίας», έχει συγκεκριμένη αισθητική, δικαιολογεί την παρουσία της ως τρόπο ζωής και ενεργοποιεί τη φαντασία που οραματίζεται και άλλες μεγαλύτερες εκεχειρίες οι οποίες υπερβαίνουν ευτυχώς τον τόπο και δημιουργικά αλλά και δικαιολογημένα διαστέλλουν στα πραγματικά όρια του ανθρώπου την αγάπη του για τις ιδέες και πιο συγκεκριμένα την προσήλωσή του στην παγκόσμια ειρήνη.».
Ο κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης (δάσκαλος-M.Ed, Νομικός Πρόεδρος του Δ.Σ της Επιστημονικής και Ανθρωπιστικής Μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελλήνων Δασκάλων –Greekteachers) ανέπτυξε το θέμα: Νους υγιής εν σώματι υγιεί, τονίζοντας ότι νους και σώμα αποτελούν μια αδιαίρετη ενότητα και παρά τις εσφαλμένες δυϊστικές προκαταλήψεις μας περί της δήθεν αυτονομίας της πνευματικής σφαίρας από τον υλικό κόσμο των σωμάτων, το σώμα και ο νους μας αποτελούν στην πραγματικότητα αδιαίρετη ενότητα. Κάθε υποβάθμισή της έχει ολέθριες συνέπειες για τη σωματική και για την πνευματική υγεία.
Ο Νίκος Αλεξανδρόπουλος (μελετητής αρχιτέκτονας-μηχανικός): αναφέρθηκε στις τρεις μελέτες που έχουν γίνει από το 2005 μέχρι σήμερα, στο τι πρεσβεύει το Μονοπάτι, τι οφέλη θα προσδώσει στην περιοχή, και πώς γενικότερα θα συμβάλλει στην προσπάθεια ανάπτυξης της Ηλείας. Σε αυτήν την προσπάθεια ζήτησε τη συμβολή όλων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η μοναδικότητα της Ολυμπίας «είναι σαν να έχουμε ένα πανάκριβο βιολί και το κρατάμε στο κουτί του, χωρίς να παίζει κανείς και να μην απολαμβάνουμε τη μελωδία του».
Ο Κωνσταντίνος Καλέντης (αντιπρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας) αναφέρθηκε στο πόσο χρήσιμη είναι η τεχνολογία ως εργαλείο σε συσχετισμό με τον αθλητισμό, τις τέχνες, τον πολιτισμό και τον σύγχρονο άνθρωπο Ανέλυσε διεξοδικά την εφαρμογή για κινητά (application) οδηγό του Μονοπατιού.
Η Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη (πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας) έκανε μία γενική αναφορά στην Συμπολιτεία Ολυμπίας και τόνισε ότι «στόχος μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας" είναι όχι απλώς να αναβιώσουμε μια αρχαία διαδρομή, ένα αρχαίο μονοπάτι - μιας και η αναζήτηση του ιστορικού χαρακτήρα της διαδρομής παραμένει περισσότερο ως επιδίωξη της αναβίωσης των πιθανολογούμενων κατευθύνσεων της αρχαίας ορεινής διαδρομής και λιγότερο ως αναβίωση με ακρίβεια της γεωγραφικής της υπόστασης- αλλά να γεφυρώσουμε το αρχαίο με το σύγχρονο, το παλιό με το νέο, ώστε να θυμίσουμε σε όλους για ποιο λόγο ετελούντο οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκτέθηκαν πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον αθλητισμό, των καλλιτεχνών από την Ηλεία: Ελένη Σταθοπούλου, Μαίρη Γκάτζου, Θεώνη Δαγρέ, Ξένια Κολόκα, Βασίλης Γάρδας, Κων. Καλαμαράς, τον Όμιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων και της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι».
Ο κ. Βασίλης Μοσχού καλλιτεχνικός διευθυντής του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου κ. Μαρωνίτη, τόνισε την στήριξή τους στο έργο της Συμπολιτείας Ολυμπίας και αφού διαβεβαίωσε ότι θα ξαναέρθουν στην Ηλεία για να εκθέσουν έργα τους απένειμε αναμνηστικά προς τους καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος.
Η εκδήλωση έκλεισε με δρώμενο της κας Πηνελόπης Γαϊτη (της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας) από την ομάδα “Εν Φλω”.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος για θέματα αθλητισμού κ. Θοδωρής Κοτσώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του διευθυντή του ΑΣΑΕΔ, μαραθωνοδρόμου κ. Σπύρου Ανδριόπουλου, την παραμονή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας να τρέξουν στο μονοπάτι αθλητές του CISM από 134 χώρες.
Τέλος η εκδήλωση διεξήχθη στο πλαίσιο της 4ης προκήρυξης του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER στο οποίο εντάχθηκε πρόσφατα η χρηματοδότηση του Μονοπατιού της Εκεχειρίας.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος