Στελέχη της ΑΔΕΔΥ στον Πύργο για ενημέρωση
Δεν κάνουν πίσω οι δημόσιοι υπάλληλοι στο θέμα της αξιολόγησης και ακολουθούν με μαζική συμμετοχή την ΑΔΕΔΥ στις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει. Την Παρασκευή βρέθηκαν στον Πύργο οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Καλομοίρης και Ανδρέας Σουρούνης. Επισκέφθηκαν συναδέλφους τους δημοσίους υπαλλήλους στους εργασιακούς τους χώρους και συνομίλησαν μαζί τους για το «καυτό» θέμα. Το μεσημέρι προήδρευσαν σε ενημερωτική συνάντηση στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας παρουσία δεκάδων δημοσίων υπαλλήλων
Λίγο νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπος Μικέλης τόνισε πως «... μετά τις εξελίξεις με την τροπολογία της καςΓεροβασίλη, υπήρχε αρκετός προβληματισμός για το τι θα έπρεπε να κάνουμε. Καλέσαμε τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ για να δώσουν διευκρινίσεις για το τι έγινε αλλά και τι θα γίνει από εδώ και πέρα προκειμένου να κατατοπίσουμε τους συναδέλφους για τη συνέχεια της αξιολόγησης αλλά και της απεργίας-αποχής».
Ο Γρηγόρης Καλομοίρης μιλώντας για τις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων επισήμανε πως «... είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους, αλλά και για να τους ενημερώσαμε για το πού βρίσκεται η «μάχη» που έχουμε ξεκινήσει εδώ και χρόνια για να υπερασπίσουμε το δημόσιο και τα κοινωνικά αγαθά που υπονομεύονται. Αυτή τη στιγμή γίνεται μία προσπάθεια προκειμένου να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο ο δημόσιος τομέας από τη σημερινή κυβέρνηση, που συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή η αξιολόγηση, στην οποία αντιστάθηκε η μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στο δημόσιο και συνεχίζουν να αντιστέκονται, εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική, που θέλει να μειώσει το δημόσιο και να είναι μικρό και ευέλικτο για τους εργαζόμενους και τα πλατιά κοινωνικά στρώματα, αλλά μεγάλο και γενναιόδωρο για την επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως μας είπε ο Πρωθυπουργός, το δημόσιο πρέπει να λειτουργεί υπέρ της ανταγωνιστικότητας και των επιχειρηματικών συμφερόντων, δεν είναι ο στόχος να υπηρετήσει τις πλατιές κοινωνικές ανάγκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 85% συμμετείχε στην απεργία - αποχή στο δημόσιο. Η κα Γεροβασίλη, με την εκβιαστική ρύθμιση που ψήφισε στη Βουλή, θα υποχρέωνε τους εργαζόμενους να συμπληρώσουν φύλλα αξιολόγησης, αλλά οι εργαζόμενοι δεν έσκυψαν το κεφάλι και δεν συναίνεσαν στον εκβιασμό και στην προσπάθεια υποταγής. Υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπειά τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα και το δικαίωμα να απεργούν και συμμετέχουν στην απεργία - αποχή. Είναι μια αξιολόγηση - παρωδία που συνδέεται με τη μισθολογική εξέλιξη. Καθηλώνονται μισθολογικά ή οδηγούνται στον μισθολογικό υποβιβασμό οι υπάλληλοι που θα κριθούν ακατάλληλοι ή ανεπαρκείς σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια, γενικόλογα και ασαφή. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλευρό των δημοσίων υπαλλήλων στον αγώνα που κάνουν να υπερασπίσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να ανατρέψουν την αντεργατική πολιτική της εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Ως ΑΔΕΔΥ προτείναμε ολοκληρωμένο πλαίσιο αξιολόγησης που θα στηρίζει τα κοινωνικά αγαθά και θα στελεχώνει το Δημόσιο με το αναγκαίο προσωπικό» είπε μεταξύ άλλων .
Ο Ανδρέας Σουρούνης από την πλευρά του ανέφερε πως «... η κυβέρνηση με τροπολογία της προσπάθησε με διάφορα μηνύματα και υπόγειες απειλές να σπάσει την απεργία-αποχή. Είναι μια τροπολογία που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης Καραμανλή και τον υπουργό Εργασίας Λάσκαρη, με τον νόμο για την ανταπεργία (λοκάουτ). Τέτοια τροπολογία έφερε η κυβέρνηση και δημιούργησε πρόβλημα ακόμα και σε αυτούς που θεωρούσαν ότι αγώνας μας, είναι τραβηγμένος και έχει αντικυβερνητική στόχευση. Είναι μια αξιολόγηση παρωδία. Δεν μετράει σε καμία εξέλιξη και στη μεθοδολογία της έχει μια στοχοθεσία βγαλμένη από τα εργαλεία του ιδιωτικού τομέα και όχι με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών και των κοινωνικών αναγκών, τηνυπεράσπιση του περιβάλλοντος και όλα αυτά με τα οποία ο δημόσιος τομέας οφείλει να ασχολείται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρούνης.


















