Απίστευτο και όμως αληθινό
Σε ένα χωριό του δήμου Πηνείας, πριν από λίγες μέρες, ο ταχυδρόμος άφησε το εκκαθαριστικό σε ένα ζευγάρι συνταξιούχων του ΟΓΑ. Οι δύο ηλικιωμένοι διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να καταβάλουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, το ποσό των 1000 ευρώ ως φόρο εισοδήματος του 2011. Το ποσό των 1000 ευρώ, ξεπερνά εκείνο το οποίο λαμβάνουν ως σύνταξη και οι δύο μέσα σε ένα μήνα… καθώς οι συντάξεις του κάθε ενός δεν ξεπερνά τα 480 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βέβαια από τα χρήματα τα οποία οι απόμαχοι της ζωής, λαμβάνουν ως σύνταξη, έχουν ήδη καταβάλει μέσα στο 2011 το φόρο ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ οι αυξήσεις σε όλους τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ αλλά και οι αυξημένες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, τους στερούν ένα μεγάλο μέρος της σύνταξης τους.
Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος
Το Υπουργείο Οικονομικών αφού έχει ήδη "κάψει" τους συνεπείς φορολογούμενους, σχεδίασε ένα σχέδιο διευκόλυνσης για την εξόφληση των φόρων. Προκειμένου να αποφύγουν ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων οφειλών, μελετούν την καταβολή των φόρων σε περισσότερες δόσεις από αυτές που ορίζει η φορολογική νομοθεσία.
Το μέτρο είναι υπό συζήτηση, με αποτέλεσμα να μην έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν για τις επιπλέον δόσεις θα υπάρχουν προσαυξήσεις, αν θα υπάρξει κάποιο όριο εισοδήματος για τη δυνατότητα αξιοποίησης των επιπλέον δόσεων κ.ά. Άλλωστε αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα οπότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Στο μεταξύ σε νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων φαίνεται να οδηγούν οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρά η διαδικασία, καθώς η πλειονότητα των φορολογουμένων δεν τολμά την οριστική υποβολή της δήλωσης λόγω του λογαριασμού που θα κληθεί να πληρώσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο της παράτασης έως το τέλος Ιουλίου (η προθεσμία λήγει στις 16 του μηνός), ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στο taxisnet, αλλά και να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν «καθαρίσει» ακόμη με τους κλειδάριθμους, που είναι απαραίτητοι για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας.
Το πιθανότερο είναι να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία δεν θα είναι πέραν της 31ης Ιουλίου καθώς μεγαλύτερη παράταση θα οδηγούσε σε πλήρη ανατροπή του σχεδιασμού είσπραξης των εσόδων.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος η ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ (πλην των συνταξιούχων). Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα υποβληθούν μέσω ίντερνετ περισσότερες από 4 εκατομμύρια, όταν πέρυσι υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 2 εκ. δηλώσεις. Ωστόσο όσοι καθυστερούν την υποβολή της δήλωσης κινδυνεύουν πλέον να κληθούν να καταβάλουν τον πρόσθετο φόρο σε δύο δόσεις, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των δηλώσεων, με τα σημερινά δεδομένα, θα εκκαθαριστεί τον Αύγουστο.

















