Quantcast

kea pyrgou 1520x250 osde 042021

agrotax 755x150 0421 Salt & Sugar
22|05
2020
14:29

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος: Ο οινοτουρισμός θα συνεχιστεί και θα δώσει «ανάσα» στον κλάδο

Το Σαββατοκύριακο που είναι μπροστά μας, τα 29 επισκέψιμα οινοποιεία που ανήκουν στο οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» θα άνοιγαν τις πόρτες τους και θα περίμεναν να υποδεχτούν χιλιάδες επισκέπτες. Η πανδημία του νέου κορονοϊού άλλαξε, ωστόσο, τα δεδομένα και όπως όλες οι εκδηλώσεις έτσι και οι «Ανοιχτές Πόρτες» αναβλήθηκαν. Πέρσι, η συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία για πρώτη φορά διοργανώθηκε το 2005, είχε προσελκύσει περισσότερα από 13.000 άτομα.

Αυτό όμως, όπως αναφέρει η εκπρόσωπος των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος Αλεξάνδρα Ανθίδου, δεν πτοεί τους οινοποιούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο οινοτουρισμός θα δώσει «ανάσα», όχι μόνο στον κλάδο αλλά και γενικότερα στις περιοχές όπου υπάρχουν επισκέψιμα οινοποιεία, εξακολουθώντας, σταθερά, να είναι ψηλά στις προτιμήσεις του φίλων του κρασιού.

«Άλλωστε ο οινοτουρισμός είναι μία μαγική εμπειρία», όπως επισημαίνει με ενθουσιασμό η κ. Ανθίδου. «Η περιήγηση στους αμπελώνες και από εκεί στους χώρους οινοποίησης και ωρίμανσης των κρασιών, η γνωριμία με τους δημιουργούς τους και την ιστορία τους, η παρουσία σε χώρους που αποπνέουν παράδοση, πολιτισμό και δημιουργικότητα και τέλος η οινογευσία που αποφέρει γνώση αλλά και απόλαυση, αποτελούν ένα ξεχωριστό βίωμα, τόσο δυνατό που παραμένει ανεξίτηλο», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Αν και ο οινοτουρισμός μπορεί να είναι η επίσκεψη ακόμη και σε ένα μόνο οινοποιείο, το δίκτυο των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος είναι χωρισμένο σε 8 διαφορετικές οινικές διαδρομές, τόσο για να αναδείξει τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής όσο και τα υπόλοιπα τουριστικά σημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, ναούς, μοναστήρια και φυσικά την τοπική κουλτούρα και γαστρονομία.

«Γνωρίζουμε από την επικοινωνία μας με το κοινό πως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα οινοποιεία μας θα συνεχίσουν να αποτελούν πόλο έλξης για τον κόσμο που θέλει να ξεφύγει, να εμπλουτίσει τις εμπειρίες του, να κάνει μια εκδρομή», τονίζει ο Γιάννης Αλμπάνης, διευθυντής της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

«Το κρασί, παρόλο που ως προϊόν επλήγη από την πανδημία, καθώς είναι συνυφασμένο με τον κλάδο της εστίασης, κρατά ζωντανό το κομμάτι της παραγωγής του στον αμπελώνα και στο οινοποιείο, οπότε κατ’ επέκταση και τον οινοτουρισμό. Στα οινοποιεία μας, ο αριθμός των επισκεπτών κάθε χρόνο αυξάνεται. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που φροντίζουμε να κρατούμε, ο αριθμός επισκεπτών το 2019 “άγγιξε” τους 100.000, στην πλειονότητά τους Έλληνες», προσθέτει. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία στατιστική έρευνα στα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, προκύπτει ότι στο έτος 2019, ο αριθμός επισκεπτών ήταν 98.000, εκ των οποίων το 64,8% μεμονωμένοι επισκέπτες, το 23,4% γκρουπ και το 11,8% σχολεία. «Σχετικά με την εθνικότητα των επισκεπτών», συνεχίζει ο κ. Αλμπάνης, «γνωρίζουμε πως το 73,1% ήταν Έλληνες, το 18,8% προέρχονταν από χώρες της Ε.Ε. ενώ το 8,1% από τρίτες χώρες».

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που αναμένεται να δώσει ώθηση στην επισκεψιμότητα των οινοποιείων, προσθέτει η κ. Ανθίδου, είναι το γεγονός ότι ο οινοτουρισμός συνδέεται άμεσα με τον οδικό τουρισμό, κάτι που -όπως όλα δείχνουν- θα παίξει κυρίαρχο ρόλο φέτος, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φροντιστήριο Άνοδος