Πλαστικά Κρήτης ΑΕ

 

praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 ΜΠΟΥΦΑΡΔΕΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ
28|05
2022
07:13

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Πρώτο βήμα για την αγορά των βιολογικών προϊοντων στην Ηλεία

Ύστερα από κόπους και ενέργειες πολλών ετών, η υπαίθρια αγορά βιολογικών προϊόντων στην Ηλεία, είναι πλέον γεγονός και ο μοναδικός στόχος από εδώ και στο εξής είναι το εγχείρημα αυτό να δυναμώσει και να τύχει μεγαλύτερης αποδοχής τόσο από το αγοραστικό κοινό όσο όμως και από τους ίδιους τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.

Χθες το μεσημέρι στο πάρκο Ξυστρή, η αγορά βιολογικών προϊόντων στον Πύργο ήταν έτοιμη να υποδεχθεί το κοινό με την παρουσία παραγωγών, όχι μόνο από την Ηλεία αλλά και από γειτονικούς νομούς που έσπευσαν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια.
Τα εύσημα αυτού του εγχειρήματος, ανήκουν στην Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στον Δήμο Πύργου, που πλέον κατάφεραν και ο Πύργος, να αποκτήσει την δική του αγορά βιολογικών προϊόντων, η οποία θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή από τις 2.00 το μεσημέρι μέχρι τις 5.00 το απόγευμα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος  οποίος ήταν παρών την πρώτη μέρα της έναρξης της αγοράς, όπως σημείωσε, βρίσκεται στο χώρο έχοντας τρεις διαφορετικές ιδιότητες. Την ιδιότητα του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας, του βιοκαλλιεργητή αλλά και του παραγωγού. «…ήρθα σήμερα εδώ να πω ένα μεγάλο μπράβο και μία καλή αρχή σε όλο αυτό το ξεκίνημα που έκαναν οι βιοκαλλιεργητές του τόπου μας και όχι μόνο.
Βιοκαλλιεργητές από διαφορετικούς νομούς από την Κόρινθο, από την Μεσσηνία, από την Αχαΐα και από την Αιτωλοακαρνανία, και το επόμενο διάστημα ευελπιστούμε να έρθουν και από άλλα μέρη της νότιας κυρίως Πελοποννήσου, να έρθουν εδώ οι παραγωγοί και να πουλήσουν τα βιολογικά προϊόντα τους. Από το 2001 και ως παραγωγός που πήγαινα σε βιολογικές αγορές προσπαθούσαμε να οργανώσουμε μαζί με τους υπόλοιπους λαϊκές σε όλη την χώρα. Πολλές φορές κάναμε προσπάθειες σε αυτόν εδώ τον τόπο αλλά δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε για διάφορους λόγους. Όμως σήμερα, παρέα με την δημοτική αρχή, τον δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο και κυρίως με τους αντιδημάρχους που συνεργαστήκαμε ως Περιφέρεια, καταφέραμε με τον σύλλογο βιοκαλλιεργητών να πετύχουμε το ξεκίνημα της βιολογικής λαϊκής εδώ στον Πύργο, στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του Ξυστρή.

Η Περιφέρεια σε ότι θα χρειαστούν οι παραγωγοί μας αλλά και οι καταναλωτές με την συνεργασία του δήμου και του οργανισμού που είναι για την καλή λειτουργία της λαϊκής, θα προσπαθούμε κάθε φορά να λύνουμε όποια προβλήματα παρουσιάζονται. Σε αυτό το σημείο θέλω να καλέσω όλους τους καταναλωτές από όλη την Ηλεία κάθε Παρασκευή να έρχονται εδώ το μεσημέρι από τις 2.00 μέχρι αργά το απόγευμα, να γνωρίζουν και να αγοράζουν αλλά και να γεύονται τα προϊόντα μας, γιατί τα ελληνικά προϊόντα είναι τα καλύτερα στον κόσμο. Οι έρευνες τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι τα δικά μας προϊόντα έχουν τα καλύτερα στοιχεία. Όλο αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Να ευχηθώ καλή αρχή στους βιοκαλλιεργητές και να πω ένα μεγάλο μπράβο στον πρόεδρο του συλλόγου βιοκαλλιεργητών νομού Ηλείας που αγωνίστηκε από την πρώτη στιγμή για να είμαστε σήμερα όλοι εδώ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Πύργου ΑΕ ΟΤΑ Βασίλης Σεϊντής, σημείωσε ότι από την πλευρά της δημοτικής αρχής θα γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου η προσπάθεια αυτή η μέρα με την ημέρα να αποκτά μεγαλύτερη δύναμη.
«Σήμερα (σσ χθες) είναι η πρώτη μέρα έναρξης της αγοράς των βιολογικών προϊόντων. Καλωσορίζουμε τους παραγωγούς και θα είμαστε δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν. Εγώ ως πρόεδρος της επιχείρησης Δ.Ε.Π. Α.Ε ΟΤΑ, θα είμαι δίπλα τους θα προσπαθώ έτσι ώστε να απλουστεύσουμε την παραμονή τους εδώ και προσδοκούμε σύντομα οι 10 - 15 να γίνουν 20 - 30 - 50. Ίσως είμαστε μία από τις πόλεις που δεν είχαμε έκθεση βιολογικών προϊόντων σε υπαίθριο χώρο, ξεκινάμε σήμερα και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί ο αριθμός και των παραγωγών και των καταναλωτών». 

Πέρα από την θετική έκβαση που είχε η προσπάθεια προκειμένου να ξεκινήσει να λειτουργεί η υπαίθρια αγορά βιολογικών προϊόντων, ο πρόεδρος βιοκαλλιεργητών Αχαΐας, Νίκος Ζαφειρόπουλος, έθεσε στην συνέχεια και άλλες παραμέτρους οι οποίες δημιουργούν προβληματισμό.«Νομίζω ότι η σημερινή ημέρα είναι μία μέρα χαράς, γιατί ανοίγουμε μία καινούργια λαϊκή, αλλά είναι και μία μέρα προβληματισμού. Δηλαδή το ότι χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2022 για να ανοίξει η αγορά βιολογικών προϊόντων στον Πύργο, νομίζω ότι δε μας τιμάει καθόλου. Ότι χρειάζεται να έρθουμε από πέντε νόμους για να συμπληρώσουμε μία πενιχρή αγορά πάλι δε μας τιμάει καθόλου. Αυτό το πράγμα δείχνει ότι η βιολογική Γεωργία από το κράτος δεν προωθείται. Άρα μένει στα χέρια των καταναλωτών και των παραγωγών να προάγουν τον θεσμό και να καθιερώσουν μέσα από τα βιολογικά προϊόντα την υγεία των πολιτών, το υπέρτατο αγαθό για το οποίο παλεύουμε. Άρα νομίζω ότι η έκκληση απευθύνεται καταρχάς στους καταναλωτές οι οποίοι έχουν ευαισθησία σε ό,τι αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τον τρόπο που καλλιεργούν, την προστασία της φύσης, όλα αυτά τα πράγματα που ακούμε περισπούδαστους λόγους από την πολιτεία και δεν βλέπουμε όμως καμιά πράξη. Εύχομαι ο κόσμος του Πύργου και της Ηλείας να ανταποκριθεί στην προσπάθειά μας. Ο κόσμος όμως που ασχολείται με τα βιολογικά λιγοστεύει, δεν βλέπουμε καινούργιο αίμα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αν το κρύβουμε αυτό το πράγμα, νομίζω ότι δεν κάνουμε καλά. Πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα ενταχθούν νέοι άνθρωποι, με ποιον τρόπο θα τους βοηθήσουμε να ανταπεξέλθουν στην καλλιέργεια, διότι η καλλιέργεια είναι δύσκολη έτσι κι αλλιώς. Πόσο μάλλον η βιολογική. Αν δεν υπάρξει επιμέρους βοήθεια από το κράτος δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα».

Ο γεωπόνος – οικονομολόγος πρόεδρος της ένωσης βιοκαλλιεργητών Ηλείας, Ανδρέας Βαρώτσος ακολούθως επισήμανε τους λόγους για τους οποίους ο καταναλωτής πρέπει να επιλέγει βιολογικά προϊόντα και να κάνει τα ψώνια του κυρίως από αγορές τέτοιου είδους, καθώς το όφελος είναι διπλό τόσο σε ό,τι αφορά την τιμή αφού ο παραγωγός πουλάει απευθείας τα προϊόντα του χωρίς να μεσολαβεί μεσάζοντας αλλά και σε ό,τι αφορά το γενικότερο όφελος από την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον.«Μαζί με τον πρόεδρο των αγορών βιοκαλλιεργητών  της Πάτρας και της Καλαμάτας δημιουργήσαμε αυτή την νέα αγορά.  Για εμάς είναι μία μέρα ξεχωριστή, μία μέρα χαράς γιατί μετά από πολλές προσπάθειες και προσπάθειες πάνω από μία δεκαετία, καταφέραμε να ανοίξουμε αυτή την νέα αγορά. Όπως έχουμε πει και παλιότερα όπου ανοίγει μία αγορά είναι καλό για όλους. Θέλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Σε αυτή την αγορά είναι βιοκαλλιεργητές παραγωγοί, πιστοποιημένοι από την Ηλεία και από την ευρύτερη περιοχή και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δεν υπάρχουν μεσάζοντες, τους ευχαριστούμε που ήρθαν και από την Αιτωλοακαρνανία και από την Αχαΐα, για να ενισχύσουν την αγορά.  Είναι μία νέα ξεχωριστή αγορά, είναι ένας νέος θεσμός οι αγορές παραγωγών, που υπάρχουν και για τους βιοκαλλιεργητές και μη. Δεν έχει σχέση με την λαϊκή αγορά, είναι αυτοδιαχειριζόμενος φορέας και δίνουμε την δυνατότητα σε αυτούς που θέλουν να αγοράσουν βιολογικά προϊόντα και δεν βρίσκουν να έρθουν εδώ και να βρουν φρέσκα τοπικά προϊόντα, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις και να γνωρίσουν και τους βιοκαλλιεργητές αλλά ακόμα να επισκεφτούν και τα κτήματα τους. Η αγορά θα γίνεται κάθε Παρασκευή το απόγευμα από τις 2.00 μέχρι τις 5.00 ίσως και από τη 1.00 να βρίσκονται εδώ οι βιοκαλλιεργητές. Ευχαριστούμε και τον Δήμο Πύργου και συγκεκριμένα τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους αλλά και τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια και ιδιαίτερα τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Βασιλόπουλο που βοήθησαν προκειμένου να γίνει αυτή η αγορά και ένα όνειρο δεκαετιών να γίνει πραγματικότητα. Βέβαια αυτή η αγορά, γίνεται με βάση το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, με βάση την καινούργια νομοθεσία που υπάρχει και έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες για να φτάσουμε σε αυτή την αγορά μετά από προσπάθεια δύο χρόνων».

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Σπηλιωτόπουλος και αυτός με τη σειρά του, ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή αρχή στους βιοκαλλιεργητές, επισημαίνοντας ότι η στήριξη από την πλευρά του Δήμου είναι δεδομένη.
«Από τη μεριά του Δήμου να καλωσορίσουμε τους βιοκαλλιεργητές κι εμείς με τη σειρά μας, τους στηρίξαμε και θα το στηρίζουμε όσο μπορούμε, γιατί είναι ένα κομμάτι που έλειπε από την πόλη και είναι αρκετός κόσμος που θέλει την βιοκαλλιέργεια. Τους εύχομαι καλή αρχή και καλή επιτυχία».

viologika new 2

viologika new 3

viologika new 4

viologika new 5

viologika new 6

viologika new 7

Google News ilialive.rg

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.