praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 bougatsa pasa 755x150 0122
12|05
2022
08:34

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

ΟΣΔΕ σε αρρυθμία: Δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία - Εκνευρισμός τους αγρότες της Ηλείας

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κόλπους των παραγωγών η καθυστέρηση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων του ΟΣΔΕ καθώς άλλες χρονιές η 15η Μαΐου αποτελούσε την καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων και τώρα ακόμα δεν έχει δοθεί το “πράσινο φως” της έναρξης.

Αιτία του προβλήματος αυτής της μεγάλης καθυστέρησης, είναι η μετάβαση σε μία καινούργια εφαρμογή, η οποία απαιτεί χρόνο, προκειμένου να αναδειχθούν και να διορθωθούν όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος ΚΕΑ Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος, η αστοχία από την πλευρά της κυβέρνησης αφορά στο γεγονός ότι η διαδικασία αυτή καθυστέρησε να ξεκινήσει. «Αυτό δηλαδή θα ήταν λογικό να είχε ξεκινήσει σαν διαδικασία μετά τις γιορτές ή από την αρχή του χρόνου να δοθεί σε μας τους φορείς η δυνατότητα να τρέξουμε ένα τεστ, να κάνουμε τη δουλειά που κάναμε και ταυτόχρονα να κάνουμε τις δοκιμές. Να εντοπίσουμε δηλαδή τα προβλήματα και τώρα στο ξεκίνημα να ήταν όλα έτοιμα. Δυστυχώς η αλλαγή ξεκίνησε την ώρα που ξεκινούσε και το ΟΣΔΕ. Αυτό ήταν λάθος σχεδιαστικά!». Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωσταντόπουλος υπογραμμίζοντας και πάλι, ότι προκειμένου να είναι πλήρως λειτουργική η εφαρμογή, έπρεπε όλα να έχουν γίνει νωρίτερα. Καθώς όπως επεσήμανε πρόκειται για δύσκολες και πολύπλοκες εφαρμογές, που “τρέχουν” εκατοντάδες ελέγχους σε πολλά σημεία, που παίρνουν στοιχεία από διάφορες βάσεις δεδομένων όπως είναι η ΑΑΔΕ , η κτηνιατρική, το περιουσιολόγιο, το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες κ.α.

Διαδικασία απαραίτητη βέβαια, προκειμένου να υπάρξει πλήρης έλεγχος έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να κάνει την πληρωμή των παραγωγών.

Τώρα σε ότι αφορά την ημερομηνία που τελικά θα ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων του ΟΣΔΕ πιθανότατα να είναι την ερχόμενη Δευτέρα όπως ανέφερε και ο κ. Κωσταντόπουλος.

«Δυστυχώς έως και σήμερα βλέπουμε να επιλύονται σιγά-σιγά τα προβλήματα που αφορούν στην καινούρια εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ. Σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός στην προηγούμενη συνέντευξή του, αυτό σημαίνει ότι πιθανώς το Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθούν οι βασικές διορθώσεις, προκειμένου να ξεκινήσουμε από την Δευτέρα την συλλογή των αιτήσεων ΟΣΔΕ. Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη.

Άλλες χρονιές ήταν καταληκτική η ημερομηνία στις 15 Μαΐου και τώρα ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων. Μόνο και μόνο ότι ανέφερε πριν από δύο ημέρες ο υπουργός ότι έχουν οριστικοποιηθεί 1400 αιτήσεις από το σύνολο των 650.000 αναδεικνύει το βαθμό του προβλήματος. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν παρατάσεις, είναι δεδομένο ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος συλλογής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συλλέξουμε τις αιτήσεις όλων των παραγωγών. Να μην υπάρξει από την πλευρά τους ανησυχία ότι θα μείνουν εκτεθειμένοι. Θα είμαστε σε πλήρη λειτουργικότητα, με επιπλέον προσωπικό και επιπλέον ώρες, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα καλυφθούμε όλοι» επεσήμανε ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου, θίγοντας παράλληλα όμως ένα σοβαρό πρόβλημα που πιθανότατα προκύψει από όλη αυτή την καθυστέρηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχει μία αλυσίδα διαδικασιών για όλες αυτές τις διεργασίες, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση στην συγκέντρωση των αιτήσεων πιθανότατα να δημιουργήσει και καθυστέρηση στις πληρωμές.

Να παρασύρει δηλαδή προς τα πίσω την καταβολή των επιδοτήσεων, όπου όλοι οι παραγωγοί τις λάμβαναν τον Οκτώβριο και τα Χριστούγεννα και έτσι τόσα χρόνια ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους καθώς το διάστημα αυτό μοιράζονταν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ο κόσμος καθημερινά περνάει ανήσυχος και ρωτάει ή τηλεφωνεί, θα ενημερώσουμε με SMS κατά την πάγια τακτική μας τους παραγωγούς όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία, να μην ανησυχούν, πιστεύουμε ότι από την Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την συλλογή των αιτήσεων. Θα κρατάμε σε εκκρεμότητες ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και σε επόμενη επίσκεψη θα ολοκληρώνεται όταν αυτό θα είναι εφικτό. Θα γίνει πάντως το καλύτερο δυνατό. Δεν παύει όμως να είναι μία κατάσταση που εμπνέει ένα άγχος και μία ανησυχία» σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.