praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 bougatsa pasa
29|08
2022
17:33

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Κάτω από 1 εκ. τόνους η επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, ανοδικά οι τιμές

Ο καύσωνας και οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούλιο στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά, φέροντας τις τιμές γύρω από τα 4 ευρώ.

Προοπτικές περαιτέρω ανόδου των τιμών ελαιολάδου στην ΕΕ αλλά και στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει οι διαφαινόμενες απώλειες της παραγωγής στην Ισπανία. Απώλειες που σχετίζονται με τις συνθήκες καύσωνα που επικράτησαν τον Ιούλιο, φέρνοντας μεγάλες ζημιές στους σχηματισμένους καρπούς. Το αυτό επιβεβαιώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σωτήρης Αγγελακόοπουλος, παραγωγός και έμπορος ελαιολάδου από την περιοχή της Αιγιαλείας, ο οποίος τονίζει πως με τα σημερινά δεδομένα και μετά τις ζημιές -κυρίως στην Ισπανία και λιγότερο στην Ιταλία, από τους καύσωνες, η παραγωγή τουλάχιστον για την Ισπανία δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 1 εκατ. τόνους. Ο κ. Αγγελακόπουλος εκτιμά πως οι τιμές στην Ελλάδα θα επηρεαστούν από όλο αυτό το σκηνικό κι ενώ ήδη κινούνται στα επίπεδα των 3,60 ευρώ το κιλό. Για τη νέα παραγωγή στη χώρα μας ο κ. Αγγελακόπουλους σημειώνει πως θα είναι καλή φέτος και θα αποτελέσει... ευκαιρία για παραγωγούς και ελαιοτριβείς.

Στην Κρήτη τώρα όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου κ. Γιώργος Περογιαννάκης, ο ΑΣ δεν διαθέτει πλέον αποθέματα, πραγματοποιώντας την τελευταία πράξη πώλησης πριν 20-25 ημέρες με τιμή στα 3,68 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά στη νέα χρονιά, ο κ. Περογιαννάκης σημειώνει πως υπάρχουν προβλήματα ανά περιοχή στην Κρήτη από το δάκο.

Άνοδο τιμών βλέπει και ο ΣΕΔΗΚ

Η διαπιστωμένη πλέον σημαντική μείωση της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής της Ισπανίας, αλλά και των άλλων Μεσογειακών χωρών πλην Ελλάδας, έχει ήδη τις επιπτώσεις της και στην διεθνή αγορά ελαιολάδου, σημειώνει από την πλευρά του σε σχετική ανάλυση της αγοράς και ο ΣΕΔΗΚ. Έτσι, από την μια πλευρά εκδηλώνεται μια τάση περιορισμού της διάθεσης από πλευράς παραγωγών εξαιτίας της προσδοκίας καλύτερων τιμών ενώ από την άλλη οι ειδήσεις για ενεργειακή, οικονομική και επισιτιστική κρίση φαίνεται ότι προκαλούν κάποια διστακτικότητα της ζήτησης από πλευράς βιομηχανιών, αναφέρει. Στα πλαίσια αυτά σύμφωνα και με τα στοιχεία του δελτίου τιμών της 23-08-2022 του ΣΕΔΗΚ η κατάσταση της διεθνούς αγοράς διαμορφώθηκε ως εξής: Στην Ισπανία οι τιμές του έξτρα παρθένου συνεχίζουν να κυμαίνονται κοντά στα 4€/kg φτάνοντας στα 3,95€/kg οι μέγιστες και στα 3,74€/kg οι ελάχιστες. Ωστόσο, σημαντική άνοδο φαίνεται να παρουσιάζουν οι τιμές και του (κοινού) παρθένου που έφτασαν στα 3,79€/kg και του βιομηχανικού (λαμπάντε) που έφτασαν τα 3,65€/kg. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα Ισπανικών ΜΜΕ ο Ιούλιος έκλεισε με μεγάλη έλλειψη σαφήνειας και την είσοδο της «κερδοσκοπίας» των μεσαζόντων στην αγορά. Στα τέλη Ιουλίου, το 70-80% των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν ήταν αποκλειστικά μεταξύ παραγωγών και διαμεσολαβητών, δηλαδή φορέων που αγόραζαν λάδι για να το προσφέρουν στην αγορά αργότερα σε υψηλότερες τιμές.

Σύμφωνα τέλος με τον ΣΕΔΗΚ, στην Ελλάδα, οι τιμές του έξτρα παρουσίασαν κάποια σημάδια ανόδου, πλησιάζοντας τις τιμές Ισπανίας. Στην Κρήτη αυξήθηκαν ελαφρά λόγω της τιμής που πέτυχε με διαγωνισμό ο ΑΣ Εμπάρου και κυμάνθηκαν μεταξύ 3,68-3,30€/kg, αλλά και στην Πελοπόννησο παρουσίασαν αυξητική τάση και κυμάνθηκαν μεταξύ 3,65 -3,45€/kg, ενώ στην Κέρκυρα ανέβηκαν στα 4,20€/kg. Στην Ιταλία, οι τιμές παρουσίασαν κάποια σταθερότητα κυμαινόμενες μεταξύ 3,80€/kg-6,30€/kg για τα έξτρα και μεταξύ 9,10-14,5 €/kg για τα ΠΟΠ.

Πηγή: Agrotypos.gr

Google News ilialive.rg

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.