praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 bougatsa pasa
29|08
2022
08:15

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Ο τρύγος της σταφίδας ξεκίνησε με απογοήτευση στα σταφιδοχώρια της Ωλένης

Αποτελεί μια από τις πιο παραδοσιακές περιοχές της σταφίδας στην Ηλεία, η Ωλένη. Όμως στα σταφιδοχώρια της, η απογοήτευση περισσεύει στο ξεκίνημα του φετινού τρύγου. Η σταφίδα παίρνει σιγά - σιγά τη θέση της στα αλώνια αλλά η τιμή της, ιδιαίτερα με την αύξηση του κόστους, καθιστά τη συνέχιση της καλλιέργειας απαγορευτική.

Delegkos

“Ξεκινήσαμε σιγά-σιγά να τρυγήσουμε. Δεν υπάρχει όμως καμία προοπτική. Από την περσινή χρονιά μας κοροϊδεύουν συνέχεια. Ακόμα δεν έχουν βγει οι τελικοί λογαριασμοί της περσινής σταφίδας, με την φετινή προχωράμε στα τυφλά χωρίς να ξέρουμε τίποτα. Έχουμε καταστραφεί με τα έξοδα εκεί που έχουν φτάσει τα εφόδια κι εμείς είμαστε στον αέρα. Μέλλον στην σταφίδα δεν υπάρχει. Εγώ στην ηλικία που είμαι θα προσπαθήσω όσο μπορώ να την κρατήσω αλλά αυτό που προτείνω στους νέους είναι να μην ασχοληθεί κανείς με αυτή την καλλιέργεια…” είπε ο παραγωγός Χρήστος Δελέγκος.

Stauropoulos 2

“Κάποιοι μας ανάγκασαν και επενδύσαμε πάνω σε αυτό το προϊόν” δήλωσε ο παραγωγός κ. Σταυρόπουλος. “…Με αποτέλεσμα σήμερα να μας εκμεταλλεύονται και να μη μας υπολογίζουν. Φτάσαμε να κάνουμε συγκομιδή σταφίδας και δεν έχουμε αποπληρωθεί από την περσινή σταφίδα. Τώρα δεν ξέρουμε ποια είναι η φετινή τιμή. Πληρώνουμε εργάτες και δεν ξέρουμε αν το προϊόν μας καλύψει για να μπορέσουμε να πληρώσουμε κι εμείς. Δυστυχώς κάποιοι από την πολιτεία έρχονται και μας εκμεταλλεύονται με παχιά λόγια. Όλα όμως είναι φούμαρα…”.

Και εδώ η απογοήτευση μεγάλη. “Η καλλιέργεια δεν έχει μέλλον. Εγώ προσπάθησα να αυξήσω τα στρέμματα μου αλλά σήμερα σκέφτομαι να τα κόψω. Γιατί με 80 και με 90 λεπτά την σταφίδα όταν έχεις κόστος καλλιέργειας πάνω από 1 € δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Όλοι στην αγορά λένε ότι θα κόψουν, δε λέει κανείς θα αναμπελώσω”…

“… Εγώ 72 χρονών, καρδιακός άνθρωπος να κάθομαι μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι μέσα στη ζέστη για να βοηθήσω το παιδί μου. Γιατί έχω δύο εγγόνια που σπουδάζουν, γιατί πρέπει να φύγουν από αυτό που λέγεται αγροτιά. Γιατί η πολιτεία την έχει εγκαταλείψει. Ο “μαύρος χρυσός” εξαφανίζεται με συνεργό την πολιτεία…” ανέφερε ο κ. Σταυρόπουλος και συνέχισε.

“… Ήθελα ένα εγγόνι μου να παραμείνει εδώ. Γι’ αυτό και έκανα επενδύσεις. Με δύο τρακτέρ, 50 στρέμματα λιοστάσια, 50 στρέμματα σταφίδα, αλλά τα παιδιά βλέπουν ότι δεν υπάρχει μέλλον. Και κακά τα ψέματα τα παιδάκια του κόσμου δικαιολογημένα να φύγουν…. Η σταφίδα σήμερα θα έπρεπε να έχει ακατέβατα 2 €. Όταν καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας, η παραγωγή, τότε διαλύεται το κράτος. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν;; Γιατί στηρίζουν την πλουτοκρατία…”.

Nikolopoulos

Ο Χαράλαμπος Νικολόπουλος σχολίασε πως “… έχουμε αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα τον τρύγο. Προχωράμε ακάθεκτοι, το προϊόν είναι καλό, η ποιότητα πολύ καλή, η παραγωγή σε γενικές γραμμές είναι καλή, αλλά από τιμή είμαστε τελείως χάλια. Αν συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό με το περσινό, να υπάρχει τιμή κάτω από 1 € εμείς έχουμε τελειώσει. Καλλιεργώ γύρω στα 40 στρέμματα με πολλά έξοδα και καθόλου έσοδα. Πέρυσι πουλήσαμε το λάδι και καλλιεργήσαμε την σταφίδα. Διαφορετικά έτσι θα το αφήναμε. Αν συνεχιστεί αυτό και η τιμή παραμείνει έτσι, δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδα. Δε μιλάω για τα δικά μας μεροκάματα αλλά ούτε τα έξοδα… Αν συνεχίσει η τιμή σε αυτά τα επίπεδα η καλλιέργεια θα σταματήσει. Εγώ συγκινούμαι που το λέω γιατί την αγαπάω αυτή την καλλιέργεια. Εγώ που έχω περίπου 40 στρέμματα τα έξοδα μου είναι 15.000 € για την καλλιέργεια μόνο. Ένα πρόβλημα ακόμα, είναι ότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Εγώ έχω κάποια άτομα που δουλεύω πολλά χρόνια αλλά και πάλι με το ζόρι να βρεις εργάτες” δήλωσε.

Vompiris

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ και σταφιδοπαραγωγός Θανάσης Βομπίρης τόνισε πως οι παραγωγοί είναι σε χειρότερη θέση από την περσινή σεζόν. “Η σταφίδα είναι πολύ καλής ποιότητας, με μεγάλη παραγωγή φέτος συγκριτικά με πέρυσι. Μας υποσχέθηκε πριν από μέρες ο αντιπεριφερειάρχης ο κ.Βασιλόπουλος ότι η σταφίδα θα πάει καλά, θα πάρουμε καλή τιμή, από την άλλη μεριά έλεγε ο κ. Βαλλιανάτος ότι συναντήθηκε με την Παναγιάλειο και τα είπε ακριβώς αντίθετα, ότι η τιμή θα είναι χαμηλή φέτος. Έχω την εντύπωση ότι όλοι μαζί, ο καθένας από την πλευρά του προσπαθούν να μας δουλέψουν. Η σταφίδα έχει αυτήν την τιμή που έχει στην αγορά, και απλά ή θέλουν να την εξαφανίσουν ή να την παίρνουν πολύ φθηνά και να δουλεύουμε μόνο γι’ αυτούς. Όλοι όσοι κυβερνούν τόσα χρόνια, έχουν καταστρέψει τον μαύρο χρυσό της Ελλάδας. Και ο υπουργός μας κορόιδεψε φέτος, μας έδωσε 50 € το στρέμμα σαν ενίσχυση για την σταφίδα, ενώ σε βιομηχάνους και μεγαλοεπιχειρηματίες μοιράζουν εκατομμύρια. Όπως και στους μεταποιητές έδωσαν για διαφήμιση ένα σωρό εκατομμύρια. Τους παραγωγούς δεν τους στηρίζουν και αυτό δείχνει με ποιους είναι η κυβέρνηση. Να κόψουν το δούλεμα, εμείς μόλις τελειώσουμε τον τρύγο θα καλέσουμε ακόμα και τα παιδιά και τους  γέρους και όλους, να βγούμε στους δρόμους. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια... Η σταφίδα έχει τεράστια καλλιεργητικά έξοδα. Τα εφόδια, το πετρέλαιο, εργάτες που δεν βρίσκουμε γιατί κι αυτοί είπαν να βρουν να δουλέψουν κάπου καλύτερα. Αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε κι αυτά τα μεροκάματα που θέλουν κι εκείνοι οι άνθρωποι για να ζήσουν. Η κατάσταση σε μας είναι πολύ δύσκολη, σε πολύ κόσμο έχουν κόψει το ρεύμα, γιατί οι αγρότες δεν έχουν να πληρώσουν. Ήδη πολλά στρέμματα φέτος τα έχουν παρατήσει. Και αν η τιμή πάει στα ίδια επίπεδα, ακόμα κι αν πάει λίγο παραπάνω, βλέπω ότι και άλλοι πολλοί θα τα παρατήσουν. Όσοι έχουν κάτι άλλο να κάνουν σίγουρα θα τα παρατήσουν” είπε ο κ. Βομπίρης που σημείωσε πως από την περσινή παραγωγοί υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στις πληρωμές…

stafida 2

stafida 3

stafida 4

stafida 5

stafida 6

stafida 7

stafida 8

Google News ilialive.rg

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.