praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 bougatsa pasa
20|09
2022
20:16

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

ΠΔΕ: Θετική γνωμοδότηση για το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και το Αλιευτικό Καταφύγιο Μεσολογγίου

Υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρου Δημητρογιάννη συνεδρίασε στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Π.Δ.Ε.Την επιτροπή απασχόλησε μεγάλος αριθμός θεμάτων που άπτονται των τοπικών κοινωνιών.

Μεταξύ αυτών γνωμοδότησε θετικά για:

  • Τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-27,σκοπός του οποίου είναι  η  υλοποίηση  της  νέας  ΚΓΠ  της  Ευρωπαϊκής  Επιτροπής  στη  χώρα  για  την προγραμματική  περίοδο  2023-2027,  η  οποία  έχει  σχεδιαστεί  για  να  στηρίξει  τους  ευρωπαίους  γεωργούς  και  να διασφαλίσει  την  επισιτιστική  ασφάλεια  της  Ένωσης  και  έναν  ανθεκτικό,  βιώσιμο  και  ανταγωνιστικό  αγροτικό τομέα,  εστιάζοντας  έτσι  στην  οικονομική  βιωσιμότητα,  την  ανθεκτικότητα  του  γεωργικού  εισοδήματος,  σε βελτιωμένες  περιβαλλοντικές  και  κλιματικές  επιδόσεις  και  στον  ενισχυμένο  κοινωνικοοικονομικό  ιστό  των αγροτικών  περιοχών.  Το  ΣΣ  ΚΓΠ  της  Ελλάδας  θα  χρηματοδοτηθεί  από  το  Ευρωπαϊκό  Γεωργικό  Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο γενικός στόχος του σχεδίου είναι να βελτιώσει περαιτέρω τη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας, των τροφίμων και των αγροτικών περιοχών και να συμβάλει στην επίτευξη τριών γενικών στόχων (άρθρο 5 του ΚΣΣ): Να  προωθήσει  έναν  έξυπνο,  ανθεκτικό  και  διαφοροποιημένο  γεωργικό  τομέα  που  διασφαλίζει  την επισιτιστική ασφάλεια, να ενισχύσει την περιβαλλοντική φροντίδα και τη δράση για το κλίμα και να συμβάλει στους στόχους της Ένωσης που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα, να ενισχύσει τον κοινωνικοοικονομικό ιστό των αγροτικών περιοχών. Οι τομεακές  παρεμβάσεις  του  ΣΣ ΚΓΠ  αφορούν  τρεις υποχρεωτικούς  τομείς:  τον τομέα  των  οπωροκηπευτικών, τον  τομέα  της  μελισσοκομίας  και  τον  αμπελοοινικό  τομέα  και τον  τομέα  του ελαιολάδου  και  των  επιτραπέζιων  ελιών, που είναι καθοριστικός και για τη Δυτική Ελλάδα.  Οι  παρεμβάσεις  αυτές  βασίζονται  σε  προκαθορισμένους  στόχους  σε αυτούς  τους  τομείς και  σε  ένα σύνολο  πιθανών  ειδών παρεμβάσεων  που  θα μπορούσαν  να  λάβουν υποστήριξη, όπως  επενδύσεις  σε υλικά  και άυλα  περιουσιακά στοιχεία,  συμβουλευτικές  υπηρεσίες κατάρτισης, προγράμματα ποιότητας και συστήματα πιστοποίησης.
  • Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις  του  έργου της  Αναβάθμισης των  λιμενικών εγκαταστάσεων αλιευτικού καταφυγίου Μεσολογγίου. To αλιευτικό καταφύγιο Μεσολογγίου  βρίσκεται  εντός  της  ευρύτερης  λιμενολεκάνης  της  Ι.Π.  Μεσολογγίου,  δυτικά  του εμπορικού λιμανιού, και ανήκει στην κατηγορία των τοπικών λιμένων. Η δυναμικότητά του αναμένεται σε 50 σκάφη, με σκοπό  να βελτιωθούν οι συνθήκες ελλιμενισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών, και σαφώς η αναβάθμιση των υποδομών  μέρους της χερσαίας ζώνης του λιμένα
  • Για τη λειτουργία δραστηριοτήτων στο πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και τη βιομηχανία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δημητρογιάννης ανέφερε: «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις υπηρεσίες μας που καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να συντομεύσουν οι χρόνοι έναρξης των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και λειτουργίας νέων οικονομικών δραστηριοτήτων. Βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο, όπου ο σχεδιασμός για βελτίωση των συνθηκών σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να καθυστερεί. Από την πλευρά  μας πράττουμε τα δέοντα ώστε να επέλθουν τάχιστα τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες».

(Δελτίο Τύπου)

Google News ilialive.rg

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.