Αφιέρωμα Κατοικία Χειμώνας 2022

praxitelis anastasopoulos 750x150 1021 ΜΠΟΥΦΑΡΔΕΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ
Oilympian ΚΟΥΦΟΛΙΑΣ Διαφημιστείτε στο ilialive.gr
31|10
2022
08:34

Μηχανήματα & εργαλεία Σκούτας

Όμιλος Φίλων Σταφίδας: Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το είδος υπό εξαφάνιση

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας απέστειλε ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας από την Ηλεία, για το θέμα της μαύρης κορινθιακής σταφίδας ως είδος υπό εξαφάνιση. Πέρα από την ιστορική αναδρομή στην πορεία και την αξία του προϊόντος, αναφέρονται στα πλεονεκτήματα που έχει η καλλιέργεια της σταφίδας και ζητούν τα μέλη του ΔΣ του ομίλου από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία του προϊόντος και της καλλιέργειας.

Η επιστολή

"Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο Όμιλος φίλων της Σταφίδας με έδρα τον Πύργο Ηλείας ιδρύθηκε από αυτούς που βίωσαν τις δυσκολίες της καλλιέργειας της μαύρης σταφίδας και τις αγωνίες για την διάθεση της παραγωγής, σπούδασαν από το εισόδημα της και πιστεύουν ότι η σταφίδα εκτός από παρελθόν, έχει παρόν και ιδιαίτερα μέλλον.

Όραμα του Ομίλου είναι να αναδείξει την αξία της και να την φέρει στη θέση που της ανήκει.

Απευθυνόμαστε σε εσάς σαν υστάτη προσπάθεια, γιατί πιστεύουμε ότι διακυβεύονται η τύχη της σταφίδας και η επιβίωση 6000 οικογενειών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η σταφίδα, επηρέασε την οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδος από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Αρκεί να σημειωθεί ότι στο 2ο μισό του 19ου αιώνα κάλυπτε μέχρι και το 70% των εξαγωγών του Ελληνικού κράτους.

Είναι κατ’ εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν, αφού το 90% της παραγωγής εξάγεται, με μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα παγκοσμίως. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ελαιόλαδο, ελιές, καρπούζια, φράουλες και άλλα προϊόντα υπάρχουν και σε άλλες χώρες, μαύρη σταφίδα όμως πουθενά αλλού στον κόσμο!

Δίνει εισόδημα και απασχόληση (αφού είναι καλλιέργεια εντάσεως εργασίας) σε πάνω από 6.000 οικογένειες.

Συντελεί στη διαμόρφωση του μοναδικού τοπίου των περιοχών καλλιέργειας της και συμβάλει στην ανάσχεση των πυρκαγιών.

Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο «super food» με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Όμως τα τελευταία δυο χρόνια η τιμή της έχει κατρακυλήσει στο μισό. Παρόλο που οι τιμές των τροφίμων αυξάνουν, η σταφίδα είναι το μόνο προϊόν που η τιμή όχι μόνο δεν αυξάνεται, όχι μόνο δεν παραμένει σταθερή, αλλά έχει μειωθεί στο μισό. Με αυτή την τιμή δεν καλύπτεται ούτε το κόστος της καλλιέργειας, αφού παράλληλα οι εισροές (λιπάσματα, φάρμακα κλπ) έχουν αυξηθεί και αυξάνονται συνεχώς.

Τώρα που είμαστε στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης η σταφίδα τελεί κατά παράδοξο τρόπο υπό εξαφάνιση (οι πατεράδες μας στην κατοχή έζησαν από την σταφίδα ενώ παλιότερα για τους προγόνους μας υπήρξε το κυριότερο εισόδημά τους).

Είναι προφανές ότι η αγορά της σταφίδας παρουσιάζει στρεβλώσεις και έχει απορυθμισθεί. Η απορύθμιση αυτή οδηγεί στον νόμο της ζούγκλας με επακόλουθα τον κανιβαλισμό.

Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να αποκαταστήσει αυτή την ανισορροπία. Για να χρησιμοποιήσουμε τα δικά σας λόγια «όταν μια αγορά χειραγωγείται πρέπει να υπάρχει παρέμβαση». Δεν πρέπει να επικρατήσει η Ιδεοληπτική άποψη που λέει «αφήστε την αγορά ελεύθερη και θα ρυθμισθεί μόνη της». Αυτό θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της σταφίδας.

Οι επιπτώσεις μιας εξαφάνισης της σταφίδας θα είναι καταλυτικές για τις περιοχές καλλιέργειας της, τόσο οικονομικές (εισόδημα, απασχόληση) όσο και κοινωνικές και περιβαλλοντικές, διότι:

Καλλιεργείται σε οριακά εδάφη χωρίς να υπάρχει εναλλακτική καλλιέργεια που μπορεί να την αντικαταστήσει, δίνει εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες και έχει μια παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και η οποία αν χαθεί δεν θα μπορεί να ανακτηθεί. Παράλληλα θα χαθεί και αυτό το μοναδικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί, το οποίο σύμφωνα με πολλούς περιηγητές, Eλληνες και ξένους είναι ίδιο αν όχι καλύτερο από αυτό της Τοσκάνης, το οποίο θεωρείται το καλύτερο αγροτικό τοπίο στον κόσμο.

Θα είναι «ύβρις» προς τις προηγούμενες γενιές που για δυο τουλάχιστον αιώνες αγωνίστηκαν για να κρατήσουν αυτόν τον «μαύρο θησαυρό» που διαμόρφωσε την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική πορεία του τόπου, η δική μας γενιά να το απαξιώσει παρόλο που έχει μοναδικά πλεονεκτήματα.

Ο Όμιλος έχει υποβάλλει υπόμνημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά Γ. από την 16 Μαίου 2022 , αντίγραφο του οποίου σας επισυνάπτουμε , με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του εμβληματικού προϊόντος και την χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Το υπόμνημά μας συζητήσαμε και αναπτύξαμε στον Υπουργό στην συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Ομίλου μας μαζί του την 1 Ιουνίου 2022.

Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη για την διάσωσή της..

Σας ζητάμε να αποκαταστήσετε την ισορροπία στην αγορά της μαύρης σταφίδας και να αντιμετωπιστεί σαν είδος υπό εξαφάνιση, ώστε να παρθούν μέτρα ειδικής προστασίας και μεταχείρισης, τόσο βραχυπρόθεσμα για τη στήριξη της, όσο και μεσομακροπρόθεσμα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αφ ενός να διασωθεί η καλλιέργεια του εμβληματικού αυτού προϊόντος και αφ ετέρου να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών της μαύρης σταφίδας, και γενικότερα να στηριχθεί η Εθνική Οικονομία, όταν μάλιστα είναι ένα κατ’ εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν που συμβάλει στην εξωστρέφεια.

Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινήσεις-επεξηγήσεις" καταλήγει η ανακοίνωση...

Google News ilialive.rg

?>

Περισσότερα από την κατηγορία


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.